Η ιστοσελίδα του BBC ασχολείται με εκείνους τους «ακτιβιστές με επιρροή» στον χώρο των social media που δεν συντάσσονται με την «σιγουριά» των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας για το περιστατικό με τα χημικά στην Douma στις 7 Απριλίου.

Οι ακτιβιστές αυτοί, συνεχίζει το BBC, θεωρούν ότι το περιστατικό αυτό ήταν σκηνοθετημένο ή ήταν μια επιχείρηση “false flag”, η οποία διεξήχθη από ομάδες τζιχαντιστών ή κατασκόπους για να ρίξουν την ευθύνη στην κυβέρνηση του Assad και να παράσχουν μια δικαιολογία για παρέμβαση από την Δύση.

Η ομάδα αυτή περιλαμβάνει ακτιβιστές που αυτοαποκαλούνται “anti-war” και ανθρώπους που αποκαλούνται “ανεξάρτητοι δημοσιογράφοι”, ενώ αρκετοί έχουν λογαριασμό στο Twitter με ακόλουθους που φθάνουν μέχρι και εκατοντάδες χιλιάδες.

Το δίκτυο των ακτιβιστών περιλαμβάνει ανθρώπους όπως ηVanessa Beeley η οποία έχει περισσότερους από 30.000 ακόλουθους στο Twitter και γράφει για ένα ενημερωτικό δελτίο που το Media Bias / Fact Check (που «μετράει» τις ιστοσελίδες με τον δείκτη «δεξιά/αριστερά») χαρακτηρίζει “ιστοσελίδα συνωμοσιών και εικασιών” με “ακροδεξιά μεροληψία”.

Απαντώντας η Beeley σε μια λίστα με ερωτήσεις, χαρακτήρισε την ιστορία του BBC Trending μια «κραυγαλέα προσπάθεια φίμωσης της ανεξάρτητης δημοσιογραφίας».

Η Beeley δίνει ομιλίες και κάνει εμφανίσεις στα μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένου του ρωσικού κρατικού ραδιοτηλεοπτικού σταθμού Russia Today.

Αλλά υπάρχουν και άλλοι ακτιβιστές με επιρροή που είναι λιγότερο γνωστοί.

Η Sarah Abdallah (@sahouraxo στο Twitter) έχει περισσότερους από 125.000 ακόλουθους, μεταξύ των οποίων περισσότεροι από 250 δημοσιογράφοι από mainstream media. Ο αριθμός των ακολουθών της είναι συγκρίσιμος με εκείνον των δημοσιογράφων του BBC που κάνουν τακτικά ρεπορτάζ για τη Συρία, όπως ο συντάκτης του BBC Middle, East Jeremy Bowen (167.000) και η επικεφαλής διεθνής ανταποκρίτρια του BBC, Lyse Doucet(142.000).

Η Abdallah στο προφίλ της στο Twitter, περιγράφει τον εαυτό της ως “ανεξάρτητη Λιβανέζα γεωπολιτική σχολιάστρια”, αλλά αν και δεν φαίνεται να έχει κάποια δημοσίευση πέρα από τις πλατφόρμες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, τα tweets της έχουν αναφερθεί από mainstream ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Ο λογαριασμός της Sarah Abdallah είναι, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της ηλεκτρονικής ερευνητικής εταιρείας Graphika, ένας από τους σημαντικότερους λογαριασμούς των social media στην διαδικτυακή συζήτηση για τη Συρία και συγκεκριμένα σχετικά με την επίθεση με χημικά του 2017 και την φερόμενη «οργάνωση διασωστών» με το όνομα Συριακή Πολιτική Προστασία, της οποίας οι εργαζόμενοι είναι ευρέως γνωστοί ως “λευκά κράνη” (WhiteHelmets).

Η Graphika διαπίστωσε ότι ο λογαριασμός της Sarah Abdallahακολουθείται κυρίως από μια σειρά διαφορετικών ομάδων συμφερόντων: υποστηρικτές του παλαιστινιακού αγώνα, Ρώσους και συμμάχους τους, λευκούς εθνικιστές και εκείνους της alt-right, συντηρητικούς υποστηρικτές του Τραμπ, ακροδεξιές ομάδες στην Ευρώπη και θεωρητικούς συνωμοσίας.

Αυτές οι ομάδες συνέβαλαν στη δημιουργία του Hashtag#SyriaHoax μετά την επίθεση με χημικά στην πόλη KhanSheikhoun στις αρχές Απριλίου του 2017, που θεωρήθηκε fake ή hoax.

 

Την ίδια ώρα η χρήστης του Twitter @Partisangirl μετά τις κατηγορίες από την βρετανική κυβέρνηση ότι είναι ρώσικο bot, απάντησε με μια εικόνα του εαυτού της, δηλώνοντας: “Είμαι άνθρωπος. Δεν είμαι μηχανή! Ματώνω”.

https://twitter.com/Partisangirl/status/987337546790199301?ref_src=twsrc%5Etfw&ref_url=http%3A%2F%2Fredskywarning.blogspot.com%2F2018%2F04%2Fmainstream-twitter.html

 

Υπάρχουν όλο και περισσότερες ενδείξεις ότι η βρετανική κυβέρνηση επισημαίνει  πραγματικούς ανθρώπους ως bots, με βάση τις μη mainstream και ενοχλητικές απόψεις τους.

Ο Guardian αναφέρει ότι η χρήστης του Twitter @Partisangirlκατηγορήθηκε ότι είναι ρωσικό bot που διοχετεύει παραπληροφόρηση στα social media απαντώντας στην υπόθεση δηλητηρίασης του Skripal.

Απαντώντας, η @Partisangirl αποκάλυψε ότι είναι δημοσιογράφος και το πραγματικό της όνομα είναι Maram Susli. Είπε ότι είναι στην πραγματικότητα ένα ζωντανό ανθρώπινο ον και όχι ένα bot – όπως ισχυρίζονται οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι του Ηνωμένου Βασιλείου.

ΚΟ / από εδώ κι εδώ

ΠΗΓΗ