Πρόκειται για ένα από τα απολύτως φανερά τους σχέδια και τις επιδιώξεις τους.
Μία από τις μεθόδους που μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην πλήρη αποδόμηση οποιασδήποτε έννοιας των εθνικών συνόρων, εθνικών στρατών και εθνικής ασφάλειας.
Ο ευρωστρατός είναι μία έννοια που ακούτε εδώ και χρόνια και πρώτη φορά έγινε σε πλήρη ανάλυση γνωστή από τον Δημοσθένη Λιακόπουλου.
Εν έτει 2018, η…ιδέα αυτή προχωρά με ακόμη γρηγορότερους ρυθμούς. Πρωτοστάτες της είναι η Γερμανία και Γαλλία, δύο από τις ισχυρότερες οικονομίες της «Ενωμένης Ευρώπης», μέσω των οποίων έρχεται πιο κοντά η υλοποίηση μίας ακόμη ένωσης, της στρατιωτικής.
Η γερμανική εφημερίδα FAZ γράφει σε σημερινό της δημοσίευμα για τις διαβουλεύσεις σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο στην γηραιά ήπειρο σχετικά με την σύσταση μίας “κοινής ευρωπαϊκής άμυνας”, στην οποία τα σύνορα θα είναι απλά…διακοσμητικά στοιχεία.
Πιο συγκεκριμένα:
«Η Γερμανία και η Γαλλία θέλουν να συνεργαστούν στενότερα στον τομέα της άμυνας. Η κατασκευάστρια εταιρεία αεροσκαφών Airbus και η Dassault Aviation υπέγραψαν μια συμφωνία αρχών για την ανάπτυξη ενός γερμανο-γαλλικού συστήματος, που περιλαμβάνει μαχητικά αεροσκάφη, μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drone) και δορυφόρους».
Τα παραπάνω αναφέρει η FAZ, ενώ με αφορμή τα νέα αεροσκάφη (επανδρωμένα ή μη) που ετοιμάζουν από κοινού οι Γερμανία και Γαλλία, η εφημερίδα κάνει νύξη και στον ευρωστρατό, επικαλούμενη δηλώσεις της Άνγκελα Μέρκελ:
«Κατασκευάζουμε μαζί αεροπλάνα, σχηματίζουμε κοινές στρατιωτικές μονάδες και διεξάγουμε κοινές αποστολές στο εξωτερικό. Συνεπώς είναι λογικό να σχεδιάζουμε από κοινού την εκπαίδευση και τις επιχειρήσεις. Και οι δύο χώρες φροντίζουν για την υλοποίηση της ευρωπαϊκής άμυνας».
Αλλά και ο πρόεδρος της Gifas και δ/νων σύμβουλος της Dassault Ερικ Τραπιέ, μιλάει για μία σωρεία από συμμαχίες ευρωπαϊκών οργανισμών, κρατών και κατασκευαστικών εταιρειών που θα έχουν σαν κοινό σημείο αναφοράς την δημιουργία μίας «κοινής ευρωπαϊκής αεροναυπηγικής».
Οι πιο διαδεδομένοι λόγοι (ή καλύτερα οι δικαιολογίες) για την τάχιστη σύσταση της ευρωπαϊκής κοινής άμυνας είναι οι εξής δύο:
-Η αντιμετώπιση της ρωσικής απειλής
-Η καλύτερη χαλιναγώγηση των μεταναστευτικών ροών στα νότια και ανατολικά σύνορα της Ευρώπης
-Η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση
Ήδη έχουμε ακούσει -ακόμη και από Έλληνες πολιτικούς- να αναφέρονται συνεχώς στα “ευρωπαϊκά σύνορα”, έχοντας ως δεδομένο πως η Ευρώπη θα βοηθήσει ακόμη και στρατιωτικά το κάθε κράτος-μέλος στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει.
Το κλίμα που καλλιεργείται γενικότερα στην γηραιά ήπειρο στοχεύει στην όσο το δυνατόν θετική ανταπόκριση των Ευρωπαίων πολιτών σε αυτό που σήμερα αποκαλούμε “ευρωστρατό”.
Σε θεωρητικό επίπεδο διάφοροι “καλοθελητές της παγκόσμιας εξουσίας” έχουν εισάγει την έννοια τους ευρωστρατού, που από μόνος του θα βάζει την σφραγίδα για την κατάργηση των εθνικών συνόρων στην πολυπολιτισμική Ευρώπη: