Του ΜΙΧΑΛΗ ΒΑΣΙΛΑΚΗ

 

Πρωτογενή ενημέρωση για την εξέλιξη της προγραμματικής συμφωνίας για την ανάπτυξη τεχνολογίας 5G στην Πάτρα θα έχουν όσοι παρακολουθήσουν την ημερίδα για την ασύρματη τεχνολογία 5ης γενιάς, που διοργανώνεται, το μεσημέρι της ερχόμενης Κυριακής, στο πλαίσιο του Patras IQ, καθώς μεταξύ των ομιλητών περιλαμβάνεται ο Βασίλης Μαγκλάρας, γενικός γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων.
Το στέλεχος του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής είναι εκείνο που υλοποιεί τη στόχευση της Ελλάδας να βρεθεί στην πρωτοπορία της εφαρμογής του 5G και προχώρησε πρόσφατα στην υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας με τον Δήμο Τρικκαίων, που αποτελεί το πρώτο ουσιαστικό βήμα για την ανάπτυξη δικτύων 5ης γενιάς στη χώρα μας.
Ο ίδιος έχει χαρακτηρίσει πολύ σημαντικό που η χώρα μας μπαίνει στον χάρτη του 5G, καθώς τα συστήματα 5ης γενιάς είναι ακόμα υπό διαμόρφωση και η Ελλάδα θα είναι από τις πρώτες, που θα λειτουργήσουν πιλοτικά 5G δίκτυα. Τα δίκτυα 5G είναι μέρος της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας Gigabit Society 2025. Σύμφωνα με τον οδικό χάρτη που επικυρώθηκε στην υπουργική σύνοδο στο Ταλίν (2017), μέχρι το 2025 θα πρέπει όλες οι μεγάλες πόλεις, οι συγκοινωνιακοί άξονες, αλλά και τα πανεπιστήμια, τα δημόσια κτίρια και οι μεγάλες εταιρείες να διαθέτουν πρόσβαση σε 5G δίκτυα. Για να υλοποιηθεί ο σχεδιασμός αυτός, απαιτούνται πολλά ενδιάμεσα βήματα. Η γενική γραμματεία προετοιμάζει τον αντίστοιχο οδικό χάρτη για την υλοποίηση του 5G στην Ελλάδα, που θα ενσωματωθεί στο Εθνικό Ευρυζωνικό Σχέδιο.
Η ΗΜΕΡΙΔΑ
Η ημερίδα (Κυριακή 29/4, 12:00-14:00), στην οποία θα μετέχει ως ομιλητής ο Β. Μαγκλάρας, έχει τίτλο: Ασύρματη Τεχνολογία 5ης Γενιάς: Αναπτυξιακές προοπτικές και ευκαιρίες για προηγμένες ψηφιακές υποδομές και υπηρεσίες. Το θέμα της ομιλίας του είναι: «Ανάπτυξη δικτύων 5G στην Ελλάδα: Οι πρωτοβουλίες της γγ Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων και ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης».
>Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ενημερωθεί για την εξέλιξη της προγραμματικής συμφωνίας της Πάτρας για το 5G από τον καθηγητή Σπύρο Δενάζη του Επιστημονικού Πάρκου Πατρών, φορέα που συμπληρώνει με τον Δήμο και το υπουργείο την τριάδα του σχήματος υλοποίησης του αναπτυξιακού σχεδιασμού.
>Προηγουμένως, ο Οδυσσέας Ράπτης, διευθύνων σύμβουλος του e-trikala, και εκπρόσωπος του Δήμου Τρικκαίων, θα αναφερθεί στην εμπειρία της θεσσαλικής πόλης από την ανάπτυξη του δικτύου και θα εξηγήσει τι αλλάζει με την ανάπτυξη του 5G για την πόλη, τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.
>Ο προϊστάμενος του τμήματος Σχεδιασμού και Μελετών του Δήμου Πατρέων Πέτρος Γανός θα μιλήσει για τη συμμετοχή της Πάτρας στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Digital Cities Challenge», που στοχεύει στον ψηφιακό μετασχηματισμό της. Υπενθυμίζεται ότι η Πάτρα είναι μία από τις επτά ευρωπαϊκές πόλεις, που επιλέχθηκαν να μετέχουν στο πρόγραμμα.
>Επίσης, ο Γιώργος Στεφανόπουλος, γενικός διευθυντής της Ενωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας, θα αναπτύξει το θέμα: «Οι κινητές επικοινωνίες μοχλός οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης. Νέα εποχή δικτύων και υπηρεσιών». Στο τέλος της ομιλιών, θα δοθεί χρόνος για συζήτηση με τους παρευρισκόμενους και για την εξαγωγή συμπερασμάτων.