Επιστράτευσε στη Βουλή οργανισμούς που εποπτεύονται από την ίδια για να υποστηρίξουν την αναδοχή παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια
► «Ξετίναξαν» τη διάταξη οι φορείς, αντίθετοι δηλώνουν οι ΑΝ.ΕΛ.
► Εξαίρεση με ηχηρό «όχι» από την Εκκλησία
Τους «δικούς της ανθρώπους» επιστράτευσε η Θεανώ Φωτίου (φωτό) για να υποστηρίξουν την αναδοχή παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια, αποφασίζοντας να καλέσει στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, όπου συζητείται η επίμαχη διάταξη-έκτρωμα, πλήθος φορέων και οργανισμών που εποπτεύονται από την ίδια και το υπουργείο Εργασίας. Λόγου χάρη, εκπροσώπους Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας σε διαφορετικές περιφέρειες της χώρας, οι οποίοι προσήλθαν… προθυμότατα να πουν «ναι» στα ομόφυλα ζευγάρια.
Όλοι σχεδόν τάχθηκαν αναφανδόν υπέρ της εγκληματικής διάταξης, αδιαφορώντας για την τύχη των παιδιών που θα μεγαλώσουν σε τέτοιες «οικογένειες», μη ασκώντας καμία απολύτως κριτική και χωρίς να ακουστούν επιστημονικές απόψεις, παρά περισσότερο εκθέσεις ιδεών για ένα θέμα μάλιστα που συγκλονίζει την ελληνική κοινωνία και στο οποίο καταγράφονται σοβαρές ενστάσεις και διεθνώς. Να σημειωθεί, επίσης, ότι δεν έγινε ειδική συνεδρίαση για την εγκληματική διάταξη, αλλά συνολικά για το νομοσχέδιο σχετικά με τις υιοθεσίες, που σε γενικές γραμμές κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, οπότε το μείζον θέμα της υιοθεσίας παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια επί της ουσίας «πνίγηκε» και «ξεπετάχτηκε» με συνοπτικές διαδικασίες.
Όσον αφορά άλλους φορείς, πέραν εκείνων που ελέγχονται από το υπουργείο Εργασίας και την κυρία Φωτίου, ο εκπρόσωπος του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού Γιώργος Νικολαΐδης υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει πρόβλημα από πλευράς ψυχικής υγείας να μεγαλώνουν παιδιά σε ομόφυλη οικογένεια».
Την ίδια ώρα, «“όχι” στον πολυκερματισμό, “ναι” στον συντονισμό φορέων» είπε ο Κώστας Γιαννόπουλος από το «Χαμόγελο του Παιδιού», μη αποκαλύπτοντας ωστόσο τη θέση του σχετικά με την αναδοχή από ομοφυλοφίλους και αποφεύγοντας να πάρει θέση.
Στην επιτροπή πήγε και η ομοφυλόφιλη πρόεδρος της Οργάνωσης Οικογενειών «Ουράνιο Τόξο» Στέλλα Μπελιά, λέγοντας «το δικαίωμά μας στη γονεϊκότητα είναι αδιαμφισβήτητο» και δίνοντας… συμβουλές προς την ελληνική κοινωνία «να μη βλέπει την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας και να τους δοθεί η δυνατότητα όχι μόνο για ανάδοχους γονείς, αλλά και για την υιοθεσία».
«Ξετίναξαν» τη διάταξη οι φορείς, αντίθετοι δηλώνουν οι ΑΝ.ΕΛ.
Κάθετα αντίθετη με τη διάταξη εμφανίστηκε η Μαρία Περαχωρίτη της Ενωσης Γυναικών Ελλάδας (ΕΓΕ). Οπως είπε, το παιδί πρέπει να είναι ισορροπημένη προσωπικότητα, κάτι που δεν γίνεται να επιτευχθεί όταν μεγαλώνει χωρίς πρότυπο πατέρα ή μητέρας.
«Θα μου πείτε, τα παιδιά που μεγαλώνουν ορφανά; Είναι πιο φυσιολογικό να τον βλέπει στη φωτογραφία τον χαμένο γονιό, παρά να είναι ο ένας γονιός του ίδιου φύλου»υποστήριξε, για να προσθέσει ότι η οικογένεια δεν είναι μόνο νομική υπόσταση, αλλά και βιολογική και πολιτισμική. «Τόσο η γυναίκα όσο και ο άντρας δεν έχασαν ακόμα τον ρόλο τους σε αυτή την κούρσα της προόδου που καλούμαστε να τρέξουμε. Η ελληνική κοινωνία, φοβούμαστε, ποτέ δεν θα είναι έτοιμη για κάτι τέτοιο» είπε.
Την ίδια ώρα, να αποσυρθεί το νομοσχέδιο ζήτησε η Μαρία Ζερβάκη, εκπρόσωπος του Νηπιοτροφείου Καλλιθέας, θέτοντας σειρά από ερωτήματα σχετικά με το νομικό πλαίσιο, το επίπεδο ελέγχων και άλλα θέματα. Η κυρία Ζερβάκη ζήτησε να υπάρξουν πρώτα αλλαγές στο Οικογενειακό Δίκαιο και να γίνει μια μεγάλη διαβούλευση με όλους τους πολίτες πριν μπουν σε νομική μορφή τέτοιες ρυθμίσεις. «Γιατί βλέπω εδώ πως υπάρχουν ειδικές αντιλήψεις που δεν είναι αντιλήψεις της κοινωνίας» τόνισε, αφήνοντας αιχμές κατά της αναδοχής από ομόφυλα ζευγάρια.
Να σημειωθεί πως τη στιγμή που γινόταν η συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή οι ΑΝ.ΕΛ. εξέδωσαν ανακοίνωση, μέσω της οποίας εξέφρασαν τη γενική αντίθεσή τους στην αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια.
«Κάθε μορφή υιοθεσίας ή αναδοχής πρέπει να εναρμονίζεται με τις γενικώς κρατούσες στην ελληνική κοινωνία αντιλήψεις περί του θεσμού της οικογένειας, αλλά και τις παραδόσεις του λαού μας» τονίζεται στην ανακοίνωση.
Εξαίρεση με ηχηρό «όχι» από την Εκκλησία
Φωτεινή εξαίρεση αποτέλεσε ξεκάθαρα ο Θεόδωρος Παπαγεωργίου, νομικός σύμβουλος της Ιεράς Συνόδου, που εξέφρασε την αντίθεση της Εκκλησίας. Ο κ. Παπαγεωργίου τόνισε πως η διαφωνία της αφορά καταρχάς το σύμφωνο συμβίωσης. Όπως είπε, ο γάμος είναι σοβαρή αυτοδέσμευση, ενώ το σύμφωνο συμβίωσης με ένα απλό εξώδικο μπορεί να λυθεί.
«Παρά τα αντιθέτως αναμενόμενα, η διαφωνία της Ιεράς Συνόδου δεν έχει να κάνει πρώτα και κύρια με την αναδοχή από τα ομόφυλα. Έχουμε συνολική και δομική διαφωνία με το σύμφωνο συμβίωσης» είπε αρχικά ο κ. Παπαγεωργίου, για να προσθέσει: «Το σύμφωνο συμβίωσης δεν εξασφαλίζει το απαραίτητο περιβάλλον σταθερότητας σε ένα παιδί, διότι όποιος έχει κάνει σύμφωνο συμβίωσης μπορεί εύκολα να αποδεσμευτεί από αυτό, ενώ όποιος έχει συνάψει γάμο έχει προχωρήσει σε σοβαρή αυτοδέσμευση που εγγυάται τη σταθερότητα του περιβάλλοντος του παιδιού».
Απόρριψη
Αναφορικά με την αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια, ανέφερε πως το πρώτιστο είναι το συμφέρον το παιδιού. «Κι αυτό έχει να κάνει με την κοινωνική ένταξη. Η κοινωνία δεν αντιμετωπίζει τόσο άνετα το θέμα αυτό. Το πεδίο δεν είναι το κατάλληλο. Βιώνουν απόρριψη ακόμα και τα παιδιά χωρισμένων γονιών. Φαντάσου την κοινωνική διάκριση που θα βιώσουν τα παιδιά σε αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια» είπε χαρακτηριστικά.
Η διαφωνία της Εκκλησίας δεν έγκειται στην ηθική αξία των ομοφυλοφίλων ή στην καταλληλότητά τους ή μη, αλλά στην ίδια την κοινωνία, σύμφωνα με τον κ. Παπαγεωργίου. «Η κοινωνία σε πλειοψηφικό βαθμό δεν έχει αποδεχθεί την υιοθεσία» κατέληξε ο νομικός σύμβουλος της Ιεράς Συνόδου.