Οι χωρικοί της Αττικής  επαναστατούν κατά του Οθωμανικό ζυγού. Μια επέτειος ξεχασμένη από το επίσημο κράτος, άγνωστη στην υπόλοιπη Ελλάδα, αλλά γνωστή στα χωριά των ξωτάρηδων, όπως υποτιμητικά αποκαλούσαν οι Αθηναίοι τους χωρικούς της Αττικής.196 χρόνια πέρασαν  από τότε που Χασιώτες, Μενιδιάτες, Μεσογείτες, με κύριο αρχηγό τον Χασιώτη Μελέτη Βασιλείου, με ελάχιστο οπλισμό και με διάφορα γεωργικά εργαλεία, αξίνες  και  σκεπάρνια  ύψωναν το ανάστημά τους  στην Οθωμανική Αυτοκρατορία που τους καταδυνάστευε επί 4 αιώνες.

Σημαντικότατη βοήθεια έδωσαν στους επαναστάτες της Αττικής οι  Κουλουριώτες δηλαδή οι Σαλαμίνιοι, οι Αιγινήτες, οι Υδραίοι , οι Θερμιώτες  όπως αποκαλούνταν οι Κυθνιοί και άλλοι πολλοί.

Δυστυχώς οι εσωτερικές έριδες, η κατάρα του ελληνικού γένους, πάντα υπό τις ευλογίες των ξένων δυνάμεων, οι προδοσίες, οι φυλακίσεις οι  δολοφονίες δεν μπορούσαν να αφήσουν απ έξω τον καπετάν Μελέτη Βασιλείου όπου έχασε τη ζωή του, το 1826  όχι στο πεδίο της μάχης, αλλά  δολοφονήθηκε κάτω από μια ελιά, από αδερφικό χέρι την ώρα που κοιμόταν….

Η Σημασία της απελευθέρωσης των Αθηνών στην Επανάσταση

Για την απελευθέρωση της πόλης των Αθηνών έχουν γραφτεί αρκετά. Έχουν γραφτεί όμως ελάχιστα για τη σημασία της απελευθέρωσης της πόλης των Αθηνών σε επιχειρησιακό επίπεδο για τη Ρούμελη και – κυρίως- για τη σημασία της σε στρατηγικό επίπεδο για ολόκληρη την επικράτεια.

διαβάστε την συνέχεια στο λάβαρο 21

ΠΗΓΗ