Η αποκάλυψη του Documento, ότι η ίδια offshore εταιρεία άγνωστου ιδιοκτήτη χρηματοδοτεί τη σύζυγο του Κυριάκου Μητσοτάκη και ταυτόχρονα το «Πρώτο Θέμα», μπορεί να σκανδάλισε την κοινή γνώμη (όχι φυσικά την ηγεσία της ΝΔ), αλλά δεν είναι η μόνη πλευρά της σκανδαλώδους διαπλοκής και συγγένειας.

Μια δεύτερη κυπριακή offshore συμμετείχε στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου του υπερχρεωμένου «Πρώτου Θέματος», δίνοντας πάνω από 5 εκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η συγκεκριμένη εξωχώρια εταιρεία είναι συμφερόντων του Διονύση Παναγιωτάκη, φίλου και συμβούλου του Ευάγγελου Βενιζέλου και φίλου του Γιάννη Στουρνάρα. Η υπόθεση θα ήταν μία ακόμη υπόθεση διαπλοκής Τύπου και πολιτικής, αν ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας δεν εμφανιζόταν με χρέη που υπερβαίνουν τα 10 εκατ. ευρώ (εταιρικά και προσωπικά) και δάνεια απλήρωτα επί χρόνια στις ελληνικές τράπεζες την ώρα που περνά από τις τράπεζες εκατομμύρια μέσω offshore. Ελεγκτικός μηχανισμός αυτών των εμβασμάτων είναι φυσικά η Τράπεζα της Ελλάδας, η οποία διοικείται από τον φίλο του Παναγιωτάκη Γιάννη Στουρνάρα. Είναι άγνωστο αν η ΤτΕ έχει ενημερώσει την Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος για το έμβασμα που φτάνει στην Ελλάδα και χρηματοδοτεί το «Πρώτο Θέμα» από εταιρεία με ιδιοκτήτη που είναι «ύποπτος» με βάση την τραπεζική λογική αφού εμφανίζεται ως μη έχων. Πόσο μάλλον όταν το συγκεκριμένο πρόσωπο είναι υπόχρεος δήλωσης πόθεν έσχες ως ιδιοκτήτης του καναλιού Action 24.

Τον Ιανουάριο του 2018 η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» ανακοίνωσε την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με 7,2 εκατ. ευρώ. Η αύξηση αυτή επιχειρούσε να ανατρέψει την κακή σχέση μεταξύ του δανεισμού (πάνω από 42 εκατ. ευρώ για τον Ομιλο Αναστασιάδη) και ιδίων κεφαλαίων. Δηλαδή μια εκδοτική εταιρεία εμφανιζόταν με δανεισμό-μαμούθ, ενώ δεν παρουσίαζε κέρδη και ίδια κεφάλαια που να εγγυούνται την αποπληρωμή των δανείων. Στη γλώσσα των τραπεζών αυτό σήμαινε ότι τα δάνεια δεν μπορούσαν να αποπληρωθούν στο μέλλον, αποτελούσαν δηλαδή θαλασσοδάνεια.

Δύο εξωχώριες εταιρείες εμφανίζονται να εμπλέκονται στην αύξηση κεφαλαίου στο «Πρώτο Θέμα». Η παναμέζικη Velvet Success δανείζει στον μέτοχο του «Πρώτου Θέματος» Τάσο Καραμήτσο 1,8 εκατ. ευρώ για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Πρόκειται για την εταιρεία-συνεταίρο της κ. Μαρέβας Γκραμπόφσκι – Μητσοτάκη. Με τη σειρά της η εταιρεία Global Tree AE δίνει 5,11 εκατ. ευρώ για να γίνει μέτοχος του «Πρώτου Θέματος». Είναι εταιρεία συμφερόντων του ιδιοκτήτη του Action 24 και πολλών θεάτρων Διονύση Παναγιωτάκη. Η Global Tree όμως καταθέτει ποσά στο «Πρώτο Θέμα» τα οποία εμβάζονται από την κυπριακή Cofen Holding Ltd.

Το καλοκαίρι του 2017 η ίδια εταιρεία έχει καταβάλει 4 εκατ. ευρώ για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Global Tree. Συνολικά δηλαδή η κυπριακή Cofen φαίνεται να καταβάλλει πάνω από 9 εκατ. ευρώ στην Global Tree για αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου (4 εκατομμύρια) και για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου του «Πρώτου Θέματος» (5,1 εκατομμύρια). Η Cofen συνδέεται, σύμφωνα με τα τραπεζικά έγγραφα, με τον επιχειρηματία Διον. Παναγιωτάκη και τη σύζυγό του, πρώην υφυπουργό Ελένη Κούρκουλα. Ο Διονύσης Παναγιωτάκης σχετίζεται με σειρά εταιρειών που καταλήγουν τελικώς να μεταφέρουν τα 5,1 εκατ. ευρώ στο «Πρώτο Θέμα». Εν πρώτοις φαίνεται ως μια επιχειρηματική δραστηριότητα χρηματοδότησης του ασθενικού οικονομικά «Πρώτου Θέματος». Ομως τα οικονομικά στοιχεία του Παναγιωτάκη και των εταιρειών του στην Ελλάδα αποδεικνύουν ότι η οικονομική κατάστασή τους είναι πολύ άσχημη. Εχουν δάνεια σε οριστική καθυστέρηση, χρέη στο δημόσιο, κατασχέσεις και υποθήκες εκατομμυρίων. Την ίδια ώρα φαίνεται να διαθέτουν και να στέλνουν εκατομμύρια στο «Πρώτο Θέμα» μέσα από τις τράπεζες στις οποίες χρωστάνε.

Δάνεια σε καταγγελία αλλά το χρήμα ρέει

Τον Δεκέμβριο του 2016 η Τράπεζα Πειραιώς με απόφαση των οργάνων της έθεσε σε κατάσταση Οριστικής Καθυστέρησης (ΟΡ.ΚΑ) τα δάνεια της εταιρείας Point Live Digital, συμφερόντων του Διον. Παναγιωτάκη. Η εταιρεία, έναν μήνα πριν, είχε ζητήσει την ανανέωση των ορίων της από το πιστωτικό ίδρυμα. Η τράπεζα απέρριψε το αίτημα και έθεσε τα δάνεια σε οριστική καθυστέρηση. Οι λόγοι για τους οποίους απέρριψε το σχετικό αίτημα ήταν η δυσμενής κατάσταση στην οποία βρίσκονταν τόσο η εταιρεία όσο και ο ίδιος ο επιχειρηματίας Παναγιωτάκης. Συγκεκριμένα, η εταιρεία είχε ληξιπρόθεσμες οφειλές στα επιχειρηματικά δάνεια και δεν έκανε καμία κατάθεση επί χρόνια. Παρ’ όλα αυτά δεν της είχαν καταγγελθεί τα δάνεια. Μία από τις εταιρείες του ομίλου, η PLD production AE, ήταν σε καθεστώς πτώχευσης. Υπήρχαν σοβαρά δυσμενή στοιχεία της εταιρείας που αφορούσαν διαταγές πληρωμής, κατασχέσεις και οφειλές σε ΔΟΥ και ΙΚΑ. Το εντυπωσιακό όμως είναι ότι η ίδια η τράπεζα διαπιστώνει πως ο όμιλος της χρωστάει 7,7 εκατ. ευρώ σε δάνεια και χρηματοδοτήσεις leasing, από τα οποία τουλάχιστον τα 4,5 εκατ. ευρώ είναι ακάλυπτα.

Σε χειρότερη κατάσταση όμως είναι ο ίδιος ο Διονύσης Παναγιωτάκης. Το 2016 έχουν ανακοινωθεί κατασχέσεις περιουσιακών του στοιχείων πάνω από 5 εκατ. ευρώ, ενώ υπάρχουν διαταγές πληρωμής από τράπεζες 1,5 εκατομμυρίου. Στην αγορά είναι κοινό μυστικό, κυρίως στον χώρο του θεάματος, ότι υπάρχουν ακάλυπτες επιταγές εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ που βαραίνουν τον σύζυγο της πρώην υφυπουργού του Κώστα Σημίτη.

Μόλις μερικούς μήνες μετά όμως, εταιρεία του ίδιου του Παναγιωτάκη φέρνει 5,1 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα για να διατεθούν στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στο «Πρώτο Θέμα».

Ο φίλος κακοπληρωτής Παναγιωτάκης

Με βάση τα οικονομικά στοιχεία των τραπεζών, ο Διονύσης Παναγιωτάκης είναι αυτό που ο Γιάννης Στουρνάρας αποκάλεσε «στρατηγικός κακοπληρωτής». Δηλαδή ανήκει στην κατηγορία αυτών που επέλεγαν να μην πληρώνουν όχι γιατί δεν είχαν αλλά γιατί αυτό τους συνέφερε. Στις 18 Απριλίου 2018 ωστόσο ο Γ. Στουρνάρας, ως διοικητής της ΤτΕ, φωτογραφίζεται με τον Διον. Παναγιωτάκη και τον κοινό τους φίλο Ευάγγ. Βενιζέλο. Πρόκειται για μια ισχυρή (και) πολιτική φιλία, αφού Βενιζέλος και Στουρνάρας φαίνεται ότι το 2017 συνευρίσκονται σε κοινές πρωτοβουλίες για την ίδρυση νέου πολιτικού φορέα, πολλές από τις οποίες διοργανώνονται στο σπίτι των Παναγιωτάκη – Κούρκουλα.

Σε μία από αυτές τις συσκέψεις συμμετέχει και ο τότε πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας, η τράπεζα του οποίου την εποχή εκείνη έπρεπε να καταγγείλει τα δάνεια του Παναγιωτάκη και των εταιρειών του, αφού για χρόνια δεν πλήρωνε.

Οι σχέσεις Παναγιωτάκη και Βενιζέλου είναι κάτι παραπάνω από φιλικές (ρεπορτάζ στις σελίδες 8-9). Ο Παναγιωτάκης υπήρξε σύμβουλος του Βενιζέλου κατά την περίοδο που διεκδικούσε την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ και μαζί με την Ελένη Κούρκουλα αποτέλεσαν «κολόνες» για το σκληρό τμήμα των βενιζελικών του ΠΑΣΟΚ.

Οι φιλικές και πολιτικές σχέσεις Παναγιωτάκη, Στουρνάρα και Βενιζέλου είναι στο ζενίθ όταν η οικονομική του κατάσταση είναι στο ναδίρ, αλλά συνεχίζει να έχει ιδιαίτερη μεταχείριση από τις τράπεζες.

Εμβάσματα χωρίς έλεγχο;

Το θέμα όμως δεν είναι μόνο η ιδιαίτερη μεταχείριση του Διον. Παναγιωτάκη από το τραπεζικό σύστημα. Το κύριο είναι ότι μεταφέρει μέσω της Τράπεζας Πειραιώς εμβάσματα 5,1 εκατ. ευρώ για το «Πρώτο Θέμα» την ώρα που χρωστάει πολλαπλάσια στην ίδια τράπεζα, την οποία χρησιμοποιεί για τη μεταφορά. Και ναι μεν ενδεχομένως η τράπεζα να μην μπορεί να προβεί σε άμεση κατάσχεση αυτών των ποσών, οφείλει όμως να κάνει έλεγχο για την προέλευση των χρημάτων τα οποία γνωρίζει ότι σχετίζονται με άτομο που ανήκει στη μαύρη λίστα της.

Η Τράπεζα της Ελλάδας υπό τον Γιάννη Στουρνάρα οφείλει επίσης να κάνει έλεγχο των εμβασμάτων που έρχονται από το εξωτερικό και αφορούν μεγάλα ποσά.

Η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία επί διοίκησης Σάλλα φαίνεται ότι χειρίστηκε με ευνοϊκό τρόπο τα δάνεια συμφερόντων του Παναγιωτάκη, δεν ήταν ιδιαίτερα κατατοπιστική για το τι έκανε σε σχέση με τα εμβάσματα αυτά, επικαλούμενη το τραπεζικό απόρρητο.

Η Τράπεζα της Ελλάδας από τη μεριά της με επιστολή της ρίχνει την ευθύνη της ενημέρωσης της Αρχής Καταπολέμησης Ξεπλύματος Μαύρου Χρήματος στην Τράπεζα Πειραιώς. Γράφει συγκεκριμένα: «Σας γνωρίζουμε ότι ο έλεγχος για την πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (έλεγχος ξεπλύματος χρήματος) αποτελεί υποχρέωση των πιστωτικών ιδρυμάτων που δέχτηκαν τα εμβάσματα, τα οποία και φέρουν την περαιτέρω ευθύνη για την αναφορά τυχόν “ασυνήθων ή ύποπτων” συναλλαγών στην εν προκειμένω αρμόδια Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης (άρθρα 12 έως 22 και 26 του ν.3691/2008, όπως ισχύει)».

Το ερώτημα παραμένει για το αν η Αρχή έχει ενημερωθεί ότι στην Ελλάδα έφτασαν εμβάσματα προερχόμενα από εταιρείες που σχετίζονται με πρόσωπα τα οποία δεν έχουν οικονομική επιφάνεια.

Στις ελληνικές τράπεζες τα δύο τελευταία χρόνια παίζεται ένα πολύ άσχημο παιχνίδι. Καλύπτονται εμβάσματα ύποπτης προέλευσης από εταιρείες του εξωτερικού, εμφανίζοντας τα πιστοποιητικά τραπεζικής συναλλαγής που στέλνουν οι ξένες τράπεζες ως έγγραφα που πιστοποιούν νόμιμο χρήμα. Πλούσιοι επιχειρηματίες, στρατηγικοί κακοπληρωτές που θα έλεγε και ο Γ. Στουρνάρας, διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία σε offshore τις οποίες δηλώνουν αλλά κανένας δεν ελέγχει το περιεχόμενό τους. Τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι του Θ. Αναστασιάδη και του Σταύρου Ψυχάρη. Ο Θ. Αναστασιάδης δήλωσε άπορος σε ελληνικό δικαστήριο, αλλά το ελληνικό δημόσιο δεν κατέφυγε σε κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων των offshore του. Ο Στ. Ψυχάρης είχε περιουσιακά στοιχεία (βίλες, θαλαμηγούς) επίσης σε offshore, αλλά καμιά Αρχή δεν έψαξε αν αυτά τα στοιχεία δικαιολογούνται από το πόθεν έσχες του. Το ελληνικό δημόσιο και η Επιτροπή Πόθεν Εσχες της Βουλής δέχονται ως νόμιμη τη δήλωση πόθεν έσχες χωρίς να ερευνήσουν το περιουσιολόγιο.

Ο Δ. Παναγιωτάκης φαίνεται να κινεί εκατομμύρια από εξωχώριες εταιρείες (προφανώς νόμιμες) χωρίς να ελέγχεται αν η περιουσία αυτή δικαιολογείται από το πόθεν έσχες του. Σύμφωνα με τον νόμο, η γνωστοποίηση των κατόχων μετοχών στα μέσα ενημέρωσης πρέπει να καταλήγει σε φυσικά πρόσωπα που είναι μέτοχοι των εταιρειών και βεβαίως στον τρόπο με τον οποίο τις απέκτησαν. Οι τράπεζες παρακολουθούν ως τροχονόμοι αυτήν τη διαδικασία και είναι έτοιμες να κατασχέσουν ακόμη και ένα ευρώ που θα υπερβεί το ποσό ακατάσχετου λογαριασμού ενός απλού πολίτη, αλλά όχι τα εκατομμύρια που περνούν από λογαριασμούς ατόμων τα οποία χρωστάνε στις ίδιες τις τράπεζες.

Το Documento θα καταθέσει όλα τα στοιχεία στην Αρχή για την Καταπολέμηση Μαύρου Χρήματος αλλά και στην εισαγγελία προκειμένου να ερευνηθεί αν ζητήθηκαν έλεγχοι για τα συγκεκριμένα εμβάσματα αλλά και έλεγχος για το αν συμβαδίζουν οι «επενδύσεις» με τη δήλωση πόθεν έσχες των «επενδυτών».

To δέντρο των offshore που συνδέονται με τον Mr Action 24

Με τρεις offshore εταιρείες συνδέεται ο ιδιοκτήτης του τηλεοπτικού σταθμού Action 24 Διονύσης Παναγιωτάκης, όπως προκύπτει από επίσημα έγγραφα που δημοσιεύει σήμερα το Documento. Πρόκειται για τις εταιρείες Celdi Partners Limited και Noelcom Limited με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο καθώς και την Cofen Holdings Limited με έδρα την Κύπρο.

Η Celdi Partners Limited φέρεται να δημιουργήθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 2014 και είναι ενεργή. Ως director της εταιρείας εμφανίζεται ο Διον. Παναγιωτάκης, με διεύθυνση (service address) την οδό Σκιάθου 147 στην Αθήνα. Εκεί όπου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις του τηλεοπτικού σταθμού Action 24.

Η Celdi Partners Limited συνδέεται με την Cofen Holdings Limited. Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από τις επίσημες οικονομικές καταστάσεις, η Cofen Holdings Limited κατέχει το 100% του μετοχικού κεφαλαίου της Celdi Partners Limited.

Η Cofen Holdings Limited φέρεται να έχει συσταθεί στις 31 Ιουλίου 2012 και παραμένει ενεργή. Ως διευθυντής και γραμματέας της συγκεκριμένης offshore εμφανίζεται ο Παναγιώτης Παναγιώτου. Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για την εταιρεία η οποία τον Ιούνιο του 2017 συμμετείχε με 4 εκατ. ευρώ στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας Global Tree ΑΕ, συμφερόντων Διον. Παναγιωτάκη, η οποία εδρεύει επίσης στην οδό Σκιάθου 147.

Η Global Tree είναι επίσης η εταιρεία η οποία, όπως είχε αποκαλύψει το Documento, συμμετείχε στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου του «Πρώτου Θέματος». Μάλιστα ο ισχυρός άνδρας του Action 24, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της εταιρείας που δημοσιεύονται στο ΓΕΜΗ, είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Global Tree ΑΕ από τις 8 Δεκεμβρίου 2016 μέχρι και τις 30 Ιουνίου 2021.

Η Noelcom Limited ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 2015 και αρχικά ως director εμφανίζεται ο Διον. Παναγιωτάκης, με διεύθυνση επίσης την οδό Σκιάθου 147. Τον Φεβρουάριο του 2018 ο Διον. Παναγιωτάκης αποχώρησε από τη θέση του director, στην οποία εμφανίζεται πλέον η κόρη του.

ΠΗΓΗ