Δύο ταξιδιώτες σε «κρουαζιέρα» γύρω από τη Σελήνη πρόκειται να μεταφέρει η Space X, χωρίς να γίνει γνωστό το ποσό που θα πληρώσουν.

H Space X, η εταιρεία της οποίας προΐσταται ο Ελον Μασκ, πρόκειται να μεταφέρει δύο διαστημικούς τουρίστες γύρω από τη Σελήνη, πριν από το τέλος του ερχόμενου χρόνου. Αν τελικά τα καταφέρουν, θα είναι οι πρώτοι άνθρωποι που θα πάνε τόσο μακριά στο Διάστημα τα τελευταία σαράντα χρόνια.

Ο Μασκ προέβη στη σχετική ανακοίνωση τη Δευτέρα κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνέντευξης. Οπως είπε, δύο ιδιώτες προσέγγισαν την εταιρεία προκειμένου να μάθουν αν η Space X προετίθετο να τους στείλει για μια διαστημική «κρουαζιέρα» επί μία εβδομάδα, η οποία θα προσέγγιζε στην επιφάνεια της Σελήνης, χωρίς ωστόσο να την αγγίξει και θα συνέχιζε μέχρι που το σκάφος θα επέστρεφε στη Γη για να προσγειωθεί.

Οι δύο διαστημικοί ταξιδιώτες πρόκειται να περάσουν μια βδομάδα στο εσωτερικό του σκάφους Dragon 2, το οποίο θα εκτοξευθεί με τη βοήθεια του πυραύλου Falcon Heavy. To διαστημόπλοιο θα είναι πλήρως αυτοματοποιημένο, αλλά οι επιβάτες θα υποβληθούν σε κάποια εκπαίδευση.

Ο Μασκ, ωστόσο, δεν έκανε γνωστό ποιο είναι το τίμημα που οι δύο αστροναύτες πρόκειται να καταβάλουν για το ταξίδι τους. Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι ο πύραυλος και μόνο κοστίζει 90 εκατομμύρια δολάρια.

«Παρακινδυνευμένο»

Αν και το εγχείρημα εντάσσεται στις δυνατότητες της Spaxe X, πολλοί παρατηρητές αμφισβητούν αν η εταιρεία θα τα καταφέρει με τόσο μεγάλη ευκολία. «Μου φαίνεται παρακινδυνευμένο», λέει η δρ Μαρί Λιν Ντιμάρ, επικεφαλής της Ενωσης για την Αναζήτηση στο Βαθύ Διάστημα. «Το θεωρώ εξαιρετικό ότι η Space X προβαίνει σε τέτοιες ανακοινώσεις όταν επί του παρόντος δεν έχει μεταφέρει πλήρωμα από τη Γη σε χαμηλή τροχιά γύρω από τον πλανήτη μας». Ο Μασκ τόνισε ότι οι δύο ταξιδιώτες του Διαστήματος επιθυμούν, επί του παρόντος, να διατηρήσουν την ανωνυμία τους και αρνήθηκε να προχωρήσει σε άλλα στοιχεία, αλλά αρκέστηκε να πει ότι γνωρίζονται μεταξύ τους.

Μέχρι σήμερα επτά ταξιδιώτες του Διαστήματος κατέβαλαν πολλά εκατομμύρια δολάρια προκειμένου να ταξιδέψουν μέχρι τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, αλλά αυτό θα είναι ένα πολύ πιο μακρινό ταξίδι. Κανείς αστροναύτης δεν επιχείρησε πέρα από τη χαμηλή τροχιά γύρω από τη Γη μετά τις τελευταίες προσσεληνώσεις το 1972. Η NASA τώρα προσπαθεί να κατασκευάσει μία νέα ρουκέτα, η οποία θα μπορεί να μεταφέρει και πάλι επανδρωμένες αποστολές στο βαθύ Διάστημα.

Ωστόσο η πρώτη εκτόξευση του διαστημικού θαλάμου, χωρίς πλήρωμα, έχει προγραμματιστεί για τα τέλη του ερχόμενου χρόνου, ακολουθώντας ένα χρονοδιάγραμμα ανάλογο με αυτό που ο Μασκ ανήγγειλε για τους διαστημικούς ταξιδιώτες. Η ρουκέτα που θα χρησιμοποιήσει ο Space X για το ταξίδι θα είναι ισχυρότερη από τη σημερινή Falcon 9 αλλά όχι εξίσου ισχυρή με αυτές της NASA. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Space X έχει συμβόλαιο να μεταφέρει τους αστροναύτες της NASA στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό χρησιμοποιώντας ένα διαστημικό θαλαμίσκο Dragon 2, ο οποίος θα εκτοξευτεί με ρουκέτα Falcon 9 αλλά και αυτό το πρόγραμμα παρουσιάζει καθυστερήσεις.

Πηγή: http://www.kathimerini.gr