Οι κίνδυνοι που συνδέονται με το μεγάλωμα παιδιού σε έναν online κόσμο δεν προκαλούν μόνο πονοκέφαλο στους γονείς, αλλά και πραγματική ανησυχία για τον χρόνο που περνάνε τα παιδιά τους σε αυτόν τον online κόσμο. Ως αποτέλεσμα, ένας στους τρεις γονείς περιορίζει τον χρόνο που ξοδεύουν τα παιδιά του σερφάροντας στο Διαδίκτυο με στόχο να τα προστατεύσουν από τους online κινδύνους. Επιπλέον, υπάρχουν και άλλοι τρόποι με τους οποίους οι γονείς μπορούν να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο και να βοηθήσουν τα παιδιά τους να αποκομίσουν όλα τα θετικά στοιχεία που μπορεί να τους προσφέρει ο ψηφιακός κόσμος.
Η εξάρτηση της νεότερης γενιάς από τις διαδικτυακές αλληλεπιδράσεις οδηγεί το ένα τρίτο των γονέων (33%) να ανησυχεί για πιθανό εθισμό των παιδιών του στο Διαδίκτυο. Η ανησυχία αυτή υποστηρίζεται από στοιχεία της Kaspersky Lab και της B2B International, οι οποίες διαπίστωσαν ότι, σύμφωνα με τους γονείς τους, ένας στους δέκα (12%) ανηλίκους είναι εθισμένος στο Διαδίκτυο. Παράλληλα με την ανησυχία ότι τα παιδιά τους παρακολουθούν ακατάλληλο ή άσεμνο περιεχόμενο (36%) και επικοινωνούν με ξένους (32%), η αδυναμία των παιδιών να αποστασιοποιηθούν από τον κόσμο του Διαδικτύου γίνεται με ταχύ ρυθμό βασική ανησυχία για τους γονείς.
Με περισσότερους από τους μισούς γονείς (51%) να αισθάνονται ότι οι διαδικτυακές απειλές για τα παιδιά τους αυξάνονται, ο χρόνος που ξοδεύουν στο Διαδίκτυο είναι ένας ουσιαστικός παράγοντας που συμβάλλει στην προστασία των παιδιών από τις ψηφιακές απειλές. Αυτές οι ανησυχίες οδήγησαν το 33% των γονέων να επιβάλουν περιορισμούς στο πόσο χρόνο μπορούν να δαπανούν τα παιδιά τους στο Διαδίκτυο.
Ωστόσο, ο περιορισμός του χρόνου που δαπανούν τα παιδιά στο Διαδίκτυο δεν τα καθιστά απαραίτητα προστατευμένα από τους κινδύνους. Σε μια περίοδο 12 μηνών, το 44% των παιδιών ήρθαν αντιμέτωπα με μία τουλάχιστον απειλή, με ένα στα δέκα παιδιά να έχει πρόσβαση σε ακατάλληλο περιεχόμενο (12%) ή να έρχεται σε επαφή με κακόβουλο λογισμικό και ιούς (10%).
Επομένως, μια εναλλακτική επιλογή για τους γονείς θα μπορούσε να είναι η επικέντρωση στην υποστήριξη των παιδιών τους με άλλους τρόπους, όπως μέσω της εκπαίδευσης. Πάνω από το ένα τρίτο των γονέων (37%) μιλούν τακτικά στα παιδιά τους για να τα διδάξουν σχετικά με τις online απειλές. Το 31% προσπαθεί να επιβλέπει τα παιδιά του όταν εκείνα περιηγούνται στο διαδίκτυο, καθώς η διαδικασία αυτή μπορεί να τους προσφέρει δυνητικά ευκαιρίες για να επισημάνουν τυχόν απειλές που μπορεί να εμφανιστούν και να ενισχυθεί η εκπαιδευτική τους προσπάθεια.
«Οι γονείς θέλουν να κρατούν τα παιδιά τους ασφαλή, αλλά περιορίζοντας απλώς την πρόσβαση στον online κόσμο δεν είναι απαραίτητα ο καλύτερος τρόπος για να το πετύχουν. Η εκπαίδευση όπως και η επικοινωνία παίζουν σημαντικό ρόλο στη διασφάλιση ότι τα παιδιά χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο υπεύθυνα και με ασφάλεια», δήλωσε ο Dmitry Aleshin, VP Product Marketing της Kaspersky Lab. «Αλλά είναι επίσης επιτακτική η χρήση λογισμικού για την ενίσχυση της προστασίας. Ο περιορισμός του χρόνου που περνούν στο Διαδίκτυο αποτελεί βασικό μέρος της διαδικασίας, αλλά δεν θα λειτουργήσει μεμονωμένα. Η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει στον περιορισμό των κινδύνων, επιτρέποντας στα παιδιά να εξερευνούν με ασφάλεια όλες τις θετικές πτυχές του Διαδικτύου και να αναπτύξουν τις ψηφιακές τους δεξιότητες χωρίς να ανησυχούν για τις ψηφιακές απειλές».
Η λύση Kaspersky Safe Kids έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει τους γονείς να υιοθετήσουν μια πιο αποτελεσματική προσέγγιση για την προστασία των παιδιών τους από τους κινδύνους που παραμονεύουν στο Διαδίκτυο. Μέσα από τη λύση, οι γονείς μπορούν να επιλέξουν να εμποδίσουν την πρόσβαση των παιδιών σε ορισμένες εφαρμογές και ιστότοπους ή να βοηθήσουν τα παιδιά να συνειδητοποιήσουν τους κινδύνους για τον εαυτό τους, προειδοποιώντας τα ότι οι ιστότοποι ή οι εφαρμογές που πρόκειται να επισκεφτούν είναι επικίνδυνοι και ενδέχεται να περιέχουν επικίνδυνο περιεχόμενο. Από την επιβολή χρονικών ορίων έως την παρακολούθηση των δραστηριοτήτων στο Διαδίκτυο, το Safe Kids μπορεί να προσφέρει το πρόσθετο επίπεδο φροντίδας που χρειάζονται οι γονείς για να προστατεύσουν πλήρως τα παιδιά τους από τις απειλές που υφίστανται και συνεχίζουν να εξελίσσονται online.
Πηγή: http://www.zougla.gr