Ο αυτισμός είναι δύσκολο να διαγνωστεί, ειδικά στα βρέφη. Μια νέα μελέτη υποστηρίζει ότι με το φθηνό ηλεκτροεγκεφαλογράφημα είναι δυνατόν να προβλεφθεί με ακρίβεια ή να αποκλειστεί διαταραχή του φάσματος του αυτισμού σε βρέφη, σε ηλικία ακόμη και σε 3 μηνών!

«Το ηλεκτροεγκεφαλογράφημα είναι χαμηλού κόστους, μη επεμβατικό και σχετικά εύκολα μπορεί να γίνει σε βρέφη», λέει ο Charles Nelson, διευθυντής των εργαστηρίων της γνωστικής νευροεπιστήμης στο παιδιατρικό νοσοκομείο της Βοστόνης και επικεφαλής της μελέτης.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Scientific Reports (https://goo.gl/dWqtvz). Ανέλυσε στοιχεία από το λεγόμενο Πρόγραμμα Ελέγχου Βρεφών, μια συνεργασία του Boston Children’s Hospital και του Πανεπιστημίου της Βοστώνης, που επιδιώκει να χαρτογραφήσει την πρόωρη ανάπτυξη και να εντοπίσει τα βρέφη που κινδυνεύουν να αναπτύξουν αυτισμό ή έχουν δυσκολίες γλώσσας και επικοινωνίας.

Ο William Bosl, αναπληρωτής καθηγητής Πληροφορικής Υγείας και Κλινικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Σαν Φρανσίσκο, που συμμετέχει στη μελέτη, εργάζεται εδώ και σχεδόν μια δεκαετία με αλγορίθμους για την ερμηνεία σημάτων ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος (EEG), που δημιουργούνται από την ηλεκτρική δραστηριότητα στον εγκέφαλο.

Η έρευνα του Bosl υποδεικνύει ότι ακόμη και ένα EEG που εμφανίζεται κανονικό περιέχει “βαθιά” δεδομένα που αντικατοπτρίζουν τη λειτουργία του εγκεφάλου, τα μοτίβα συνδεσιμότητας και τη δομή που μπορούν να βρεθούν μόνο με αλγόριθμους υπολογιστών.

Ο Bosl πήρε δεδομένα EEG από 99 βρέφη που θεωρούνται ότι διατρέχουν υψηλό κίνδυνο για αυτισμό (μεγαλύτερο αδερφό με τη διάγνωση) και 89 βρέφη χαμηλού κινδύνου (χωρίς ασθενή αδελφό). Τα ηλεκτροεγκεφαλογραφήματα λήφθηκαν σε ηλικία 3, 6, 9, 12, 18, 24 και 36 μηνών, τοποθετώντας ένα δίχτυ πάνω από τους μαστούς των μωρών με 128 αισθητήρες.

Όλα τα μωρά υποβλήθηκαν επίσης σε εκτεταμένες αξιολογήσεις συμπεριφοράς με το Πρόγραμμα ADOS, ένα καθιερωμένο εργαλείο κλινικής διάγνωσης. Οι υπολογιστικοί αλγόριθμοι του Bosl ανέλυσαν 6 διαφορετικές συχνότητες (υψηλή γάμα, γάμα, βήτα, άλφα, θήτα, δέλτα), χρησιμοποιώντας μια ποικιλία μέτρων, τα  οποία μπορούν να αντανακλούν διαφορές στον τρόπο με τον οποίο συνδέεται ο εγκέφαλος και πώς επεξεργάζεται και ενσωματώνει πληροφορίες.

Οι αλγόριθμοι προέβλεπαν μια κλινική διάγνωση του αυτιστικού φάσματος με υψηλή ευαισθησία και θετική προγνωστική αξία, που ξεπερνούσε το 95% σε ορισμένες ηλικίες.

«Τα αποτελέσματα ήταν εκπληκτικά», λέει ο Bosl. «Η ακρίβεια της πρόγνωσής μας κατά την ηλικία των 9 μηνών ήταν σχεδόν 100%. Ήμασταν επίσης σε θέση να προβλέψουμε τη σοβαρότητα του προβλήματος, όπως υποδεικνύεται από την βαθμολογία ADOS, με αρκετά υψηλή αξιοπιστία σε ηλικία 9 μηνών».

Ο Bosl πιστεύει ότι ο αυτισμός είναι μια διαταραχή που αρχίζει κατά την πρώιμη ανάπτυξη του εγκεφάλου, αλλά μπορεί να πάρει διαφορετικές τροχιές. Με άλλα λόγια, μια πρόωρη προδιάθεση στον αυτισμό μπορεί να επηρεαστεί από άλλους παράγοντες στην πορεία.

Πηγή: https://virus.com.gr/