Οι καταιγιστικές αλλαγές που θα φέρει η εμπορική ανάπτυξη του 5G, η νέα γενιά δικτύων κινητών επικοινωνιών, μαζί με το διαδίκτυο των πραγμάτων (Internet of things-ΙοΤ) που θα δικτυώνει εκατοντάδες εκατομμύρια συσκευές και όχι μόνον, αλλάζοντας τον τρόπο που ζούμε, βρίσκονται στο επίκεντρο κάθε σχεδόν παρουσίασης στο Mobile World Congress, που διεξάγεται στη Βαρκελώνη.
Γιατί είναι απαραίτητη η ανάπτυξη και εμπορική εφαρμογή των νέων δικτύων κινητών επικοινωνιών; Πού βρισκόμαστε σήμερα;
Σύμφωνα με διάφορες μελέτες, όπως της Ericsson Mobility Report, τα αμέσως επόμενα χρόνια και έως το 2022 αναμένεται μια μεγάλη αύξηση, καταρχάς των αριθμών ευρυζωνικών συνδρομών κινητών επικοινωνιών (8 δισ. από 4,3 δισ. στο τέλος του 2016), καθώς και της κίνησης δεδομένων στα δίκτυα κινητών επικοινωνιών, η οποία οφείλεται στη ραγδαία αύξηση του συνολικού αριθμού smartphones διεθνώς, στη συνεχή μείωση του κόστους απόκτησής τους και τη συνεχή αύξηση διαθεσιμότητας τοπικού περιεχομένου και σχετικών εφαρμογών και υπηρεσιών.
Καθοριστικό ρόλο στην αναγκαιότητα των δικτύων κινητών επικοινωνιών νέας γενιάς αποτελεί το γεγονός ότι το 75% όλης της κίνησης αναμένεται να αποτελείται από video (από 50% σήμερα), το οποίο έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις μετάδοσης.
Επίσης, καταλυτικό ρόλο έχουν τα δίκτυα 5G καθώς αναμένεται να υπάρχουν περισσότερες από 1,5 δισ. συνδέσεις ΙοΤ μέσω κινητών επικοινωνιών (από 400 εκατ. που είναι σήμερα) έως το 2022 (από τις συνολικά 18 δισ. συνδέσεις ΙοΤ).
Γιατί όμως οι προηγούμενες και υφιστάμενες γενιές δικτύων κινητών επικοινωνιών που αναπτύχθηκαν έως τώρα (2G, 3G, 4G/LTE) δεν αρκούν;
Γιατί όπως αναφέρουν μελέτες στόχευαν στην εξυπηρέτηση κυρίως των καταναλωτών, για φωνή και κείμενο στη αρχή (2G), για περιήγηση στο διαδίκτυο (3G) μετέπειτα και για μετάδοση δεδομένων υψηλής ταχύτητας και βίντεο σήμερα (4G).
Το 5G απευθύνεται, κατά κύριο λόγο, σε διάφορους κλάδους της οικονομίας, και σε διάφορα industries, και θα αποτελέσει τον καταλύτη και τον απαραίτητο «όχημα» για τον ραγδαίο ψηφιακό μετασχηματισμό τους και την ανάπτυξη εντελώς νέων αγορών, επιχειρηματικών μοντέλων, ευκαιριών και κερδών, μέσω της διασύνδεσης (μέσω του IOT) των αντικειμένων και των διαφόρων συσκευών που μας περιβάλλουν.
Με απλά λόγια, η υλοποίηση του Internet of Things, σε μαζική κλίμακα για τη δημιουργία εντελώς νέων εμπειριών και επιχειρηματικών μοντέλων αποτελεί το επίκεντρο της καλούμενης 4ης βιομηχανικής επανάστασης και της μετάβασης στην ψηφιακή οικονομία
Γιατί είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την ανταγωνιστικότητα, την παραγωγικότητα και γενικότερα το μέλλον μιας χώρας;
Υπάρχουν τρεις κύριες κατηγορίες περιπτώσεων χρήσης όπου αναμένεται να χρησιμοποιηθεί το 5G:
– Για Εμπλουτισμένη κινητή ευρυζωνικότητα, για την παροχή εξαιρετικής κάλυψης και ομοιόμορφης συνδεσιμότητας.
– Για μαζική επικοινωνία μεταξύ συσκευών, μηχανών (ΙοΤ) και συγκεκριμένα για την παροχή ευρείας κάλυψης και μεγάλης διείσδυσης για εκατοντάδες χιλιάδες συσκευών.
Επίσης, για την παροχή συνδεσιμότητας παντού με χαμηλή πολυπλοκότητα υλικού και λογισμικού και χαμηλή κατανάλωση ενέργειας όπως για παράδειγμα παρακολούθηση και αυτοματοποίηση κτιρίων, έξυπνη γεωργία, εφοδιαστική αλυσίδα (logistics), παρακολούθηση και διαχείριση στόλου
– Για την επικοινωνία μεταξύ συσκευών και μηχανών. Ειδικότερα, για την παρακολούθηση και έλεγχο σε πραγματικό χρόνο, για υψηλή χωρητικότητα και ταχύτητα μετάδοσης δεδομένων, για απαιτήσεις εξαιρετικά αξιόπιστης χαμηλής καθυστέρησης δικτύου με αξιοπιστία, όπως έλεγχος βιομηχανικών διαδικασιών, δίκτυα αισθητήρων, αυτοματοποίηση της διανομής ενέργειας, απομακρυσμένος έλεγχος μηχανημάτων (εγχειρήσεις, βαρέα οχήματα ή μηχανήματα κλπ.) κ.λπ.
Δυνατότητες του 5G
Οι επιδόσεις των δικτύων 5G αναμένεται να είναι της τάξης των 10-100 φορές αυξημένου ρυθμού μετάδοσης δεδομένων σε σχέση με τα σημερινά δίκτυα, διακίνηση 1000 φορές περισσότερου όγκου δεδομένων, 5 φορές χαμηλότερη καθυστέρηση δικτύου, εξυπηρέτηση 100 φορές περισσότερων συσκευών χαμηλότερου κόστους, χρόνο ζωής μπαταρίας συνδεδεμένων συσκευών της τάξης των 10 ετών και άνω και σημαντικά βελτιωμένη κάλυψη κατά 20db.
Οι οκτώ κλάδοι που αναμένεται να επηρεαστούν περισσότερο από το 5G, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, είναι η αυτοκινητοβιομηχανία, οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, η δημόσια ασφάλεια, οι κατασκευαστές υψηλής τεχνολογίας, οι εταιρείες Internet, η υγειονομική περίθαλψη, οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, και τα μέσα ενημέρωσης.
Πότε θα εμφανιστεί στην αγορά το 5G
H Αμερική εμφανίζει προβάδισμα αυτήν τη στιγμή, ακολουθούμενη από την Ασία και τελευταία την Ευρώπη. Απόδειξη αυτού του άτυπου «αγώνα» αποτελεί και η πρόσφατη (14 Σεπτεμβρίου 2016) ανακοίνωση του «Ευρωπαϊκού Σχεδίου Δράσης για το 5G», από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με αυτό, τα πρώτα δίκτυα 5G θα πρέπει να έχουν λανσαριστεί ήδη έως το τέλος του 2018 και πλήρεις εμπορικές υπηρεσίες θα πρέπει να προσφερθούν έως το τέλος του 2020.
Συμπερασματικά το 5G, όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η επικεφαλής για τις σχέσεις με κυβερνητικούς εκπροσώπους & ρυθμιστικές αρχές και επικοινωνίας για την ΝΑ Ευρώπη της Ericsson (Head of Government & Industry Relations & Communications, South East Europe) Μαρία Μπούρα, μπορεί να αποτελέσει μοναδικό παράγοντα και πόλο ανάπτυξης και παραγωγής καινοτομίας και η Ελλάδα μόνο οφέλη μπορεί να έχει από μια έγκαιρη ενεργοποίησή της σε αυτό.
Σε αντιδιαστολή, αναφέρει η Μαρία Μπούρα, μια αργή και παθητική υιοθέτηση του 5G μόνο αρνητικά αποτελέσματα μπορεί να έχει για τη χώρα, καθώς άλλες χώρες και κλάδοι διεθνώς θα έχουν αποκτήσει πολύτιμη εμπειρία όσον αφορά στη ταχεία και αποδοτική μετάβασή τους στην Ψηφιακή Οικονομία, τόσο μέσω της έγκαιρης ανάπτυξης νέων υπηρεσιών και περιπτώσεων χρήσης, όσο και μέσω της παραγωγής και εξαγωγής καινοτομίας
Γενικότερα, το να μείνει κανείς παθητικός αποδέκτης των εξελίξεων από το εξωτερικό, δεν αποτελεί πλέον μια βιώσιμη εναλλακτική επιλογή, καθώς ο κίνδυνος να καθηλωθεί η χώρα σε ουραγό ανάπτυξης και να αντιμετωπίσουν οι διάφορες βιομηχανίες ζητήματα ανταγωνιστικότητας καθώς θα αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στον παγκόσμιο ανταγωνισμό, είναι όχι μόνον υπαρκτός αλλά και πιθανός λόγω του υψηλού disruption που αναμένεται να κορυφωθεί με τη χρήση τεχνολογιών 5G, αναφερει η κ. Μπούρα και προσθέτει ότι όσο πιο σύντομα μπει στο «παιχνίδι» της ανάπτυξης του 5G η χώρα, τόσο μεγαλύτερες οι πιθανότητες να κερδίσει μακροπρόθεσμα σε καινοτομία και βιώσιμη ανάπτυξη.
Πηγή: https://olympia.gr