Ψηλά στην ατζέντα των συνομιλιών του Έλληνα πρωθυπουργού με Αναστασιάδη και Νετανιάχου ο αγωγός East Med και οι εξελίξεις στη γεωστρατηγική σκακιέρα –
Απομονώνεται πλήρως η Τουρκία από το ενεργειακό παιχνίδι – Πώς αλλάζουν τα δεδομένα και οι ισορροπίες στη νοτιοανατολική Μεσόγειο
Στη Λευκωσία βρίσκεται σήμερα, Τρίτη (08/05/2018) ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να συμμετάσχει στην 4η Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας- Κύπρου – Ισραήλ.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η Σύνοδος επιβεβαιώνει το υψηλό επίπεδο συνεργασίας των τριών χωρών και ενισχύει το ρόλο της χώρας μας ως πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Στη Σύνοδο πραγματοποιείται στη Λευκωσία, ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει εκτός από τις τριμερείς συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη και τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, διμερείς συνομιλίες και με τους δύο ηγέτες και ταυτόχρονα θα υπογραφούν και σημαντικές συμφωνίες.
Στις τριμερείς συνομιλίες των ηγετών Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, αλλά και στις διμερείς συναντήσεις του Έλληνα πρωθυπουργού, θα συζητηθούν μία σειρά ζητημάτων που σχετίζονται με τις Περιφερειακές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και τα ενεργειακά.
Πιο συγκεκριμένα περιλαμβάνονται τα εξής ζητήματα:
- Ο ρόλος της Τουρκίας σε σχέση με τα ζητήματα του Κυπριακού, της Συρίας, του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου.
- Το Μεσανατολικό
- Ο ρόλος του Ιράν
- Οι εξελίξεις στη Συρία
Ιδιαίτερη βαρύτητα αναμένεται να δοθεί στη συνεργασία στα ενεργειακά και την προώθηση του αγωγού φυσικού αερίου East – Med, ένα έργο με μεγάλη γεωπολιτική σημασία για τη χώρα μας.
Στο τραπέζι αναμένεται να τεθεί το ενδεχόμενο υπογραφής διακυβερνητικής συμφωνίας μεταξύ των εμπλεκομένων κυβερνήσεων εντός του 2018, καθώς και η αξιοποίηση του αγωγού ως εφαλτήριο για τη συνεργασία των τριών χωρών στον τομέα της ασφάλειας.
Ιδιαίτερης σημασίας είναι η συμφωνία που θα υπογραφεί από τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλο και τους ομολόγους του, για την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών θαλάσσιας ρύπανσης από ναυτικά ατυχήματα, ένα σχέδιο το οποίο είχε προωθήσει ενεργά η ελληνική πλευρά εδώ και ενάμιση χρόνο.
Επίσης, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, θα υπογράψει με τους ομολόγους του μνημόνια συνεργασίας για ζητήματα νέων τεχνολογιών τόσο σε τριμερές επίπεδο (με Κύπρο και Ισραήλ) όσο και διμερώς με το Ισραήλ.
Στην ελληνική αποστολή συμμετέχουν οι υπουργοί: Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης και ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος.
Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού
- 09:30 ‘Αφιξη στο Προεδρικό Μέγαρο της Κυπριακής Δημοκρατίας
- 09:35 Διμερής συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Μπέντζαμιν Νετανιάχου
- 10:15 Τριμερής συνάντηση των Ηγετών Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ
- Παράλληλες τριμερείς συναντήσεις των Υπουργών Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Επικοινωνιών-Τηλεπικοινωνιών, Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ.
- 11:15 Υπογραφή τριμερών συμφωνιών, μνημονίων συνεργασίας και δηλώσεις των Ηγετών προς τα ΜΜΕ
- 11:45 Διμερής συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.
Σε πλήρη απομόνωση οδηγείται η Τουρκία –
Η πραγματοποίηση της Τριμερούς Συνόδου στη Λευκωσία δρομολογεί καταιγιστικές εξελίξεις για την ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσόγειο, με τους «ισχυρούς» του πλανήτη και τους «δορυφόρους» τους να διαμορφώνουν μια νέα εποχή γεωστρατηγικών συμμαχιών.
Το Newsbomb.gr είχε προαναγγείλει, με αναλυτικό ρεπορτάζ στις 07/04, τις συμμαχίες που διαμορφώνονται στην περιοχή και το ρόλο της κάθε χώρας σε έναν πόλεμο που ναι μεν είναι άτυπος και ακήρυχτος, αλλά όπως αντιλαμβάνεται ο καθένας έχει ήδη ξεκινήσει.
Στο άρθρο είχαμε επισημάνει πως οι χώρες γύρω από τη Μεσόγειο, έχοντας απέναντί τους τον προκλητικό Ερντογάν, τον φανατικό ισλαμιστή Ροχανί και την λυκοφιλία της Ρωσίας με αυτούς, διαμορφώνουν έναν ισχυρό τετραμερή άξονα.
Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ και Αίγυπτος παρατάσσονται πλέον απέναντι στον «σουλτάνο», με κύριο στόχο την ανάσχεση της επιθετικότητας της Τουρκίας και φυσικά τον ενεργειακό έλεγχο της περιοχής, που με το «έτσι θέλω» ο Ερντογάν επιχειρεί να κατακτήσει.
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε τη Δευτέρα (07/05) στο υπουργικό Συμβούλιο, ότι την Τρίτη (08/05) στη συνάντηση στην Λευκωσία με τον πρόεδρo Νίκο Αναστασιάδη και τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, θα συζητήσει μαζί τους μια σειρά θεμάτων, πρωτίστως δε τη σκοπιμότητα της δημιουργίας ενός κοινού αγωγού φυσικού αερίου Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας προς την Ιταλία.
Η άτυπη αυτή ένωση σημαίνει συνεργασία σε όλα τα επίπεδα. Αμυντική, οικονομική, επιχειρηματική κ.α.
Μετά από αυτή την εξέλιξη λοιπόν, η Τουρκία βγαίνει από το ενεργειακό παιχνίδι. Οι Αμερικανοί στηρίζουν έστω και εμμέσως αυτό τον άξονα, με τον Ερντογάν να απομονώνεται και να αναζητά λύσεις και βοήθεια από τους συμμάχους του, Ρωσία και Ιράν.
Η Τουρκία έχει εκφράσει στο παρελθόν ενδιαφέρον για αγωγό από το Ισραήλ αλλά, η ισραηλινή κυβέρνηση διστάζει λόγω της μόνιμης σύγκρουσης με την Άγκυρα, μολονότι θα ήταν φθηνότερη επιλογή η εξαγωγή φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας. Προφανώς το Ισραήλ δεν έχει καμία απολύτως εμπιστοσύνη στον Ερντογάν.
Ο υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ Γιουβάλ Στάινιτς είχε δηλώσει στις αρχές Μαρτίου ότι εντός του καλοκαιριού «θα καταλήξουμε σε λεπτομερή συμφωνία ανάμεσα στις τέσσερις χώρες που θα συμμετάσχουν στο έργο του αγωγού East Med και ελπίζουμε να ληφθεί οριστική απόφαση για την επένδυση στις αρχές του 2019»
Στο παιχνίδι Ιταλία και Αίγυπτος
O Εast Med θα αποτελέσει σημείο καμπής για την εκμετάλλευση των μεγάλων κοιτασμάτων φυσικού αερίου που έχουν ανακαλυφθεί τα τελευταία χρόνια στην Ανατολική Μεσόγειο.
Την ίδια στιγμή, υπάρχει η προθυμία και των τριών χωρών (Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ) να διευρύνουν τη συμμαχία για να συμπεριλάβουν και άλλους βασικούς παράγοντες, όπως η Αίγυπτος και η Ιταλία.
«Λευκωσία και Κάιρο προετοιμάζονται για την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου από την ΑΟΖ της Κύπρου προς ένα από τα τερματικά υγροποίησης της Αιγύπτου», δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης.
Ενόψει της επίσκεψης που πραγματοποιεί στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, ο κ. Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε στην επικείμενη επίσκεψη του Προέδρου της Κύπρου στην Αίγυπτο, τέλη αυτού του μήνα, στην κατάσταση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και στις τουρκικές προκλήσεις.
Είπε, μεταξύ άλλων, ότι στο εγγύς μέλλον Κύπρος και Αίγυπτος θα είναι έτοιμες να υπογράψουν μια συμφωνία για απευθείας υποθαλάσσιο αγωγό φυσικού αερίου από την ΑΟΖ της Κύπρου σε εγκατάσταση υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αίγυπτο.
Πρόσθεσε ότι οι εμπλεκόμενοι φορείς βρίσκονται στη διαδικασία διαπραγμάτευσης των όρων πώλησης φυσικού αερίου και συμφωνιών αγοράς και εξέφρασε την ελπίδα ότι σύντομα θα υπάρξουν θετικά αποτελέσματα.
Σημειώνοντας ότι η Κύπρος διατηρεί άριστες σχέσεις με τις αραβικές χώρες, αναφέρθηκε στις σχέσεις με την Αίγυπτο, λέγοντας ότι οι δύο χώρες αντιμετωπίζουν παρόμοιες προκλήσεις που μπορούν να αντιμετωπιστούν με κοινές δράσεις.
Κληθείς να αναφερθεί στην τριμερή συνεργασία Κύπρου-Αιγύπτου- Ελλάδας, είπε ότι ήταν η πρώτη τέτοια συνεργασία που αναπτύχθηκε στην περιοχή το 2014, λέγοντας ότι χρησιμεύει ως πρότυπο ευρύτερης περιφερειακής συνεργασίας και φιλοδοξεί, μέσα από ένα στρατηγικό όραμα, μια ενισχυμένη συνεργασία και ουσιαστικές συνέργειες, στο να φέρει σταδιακά θετική αλλαγή στην περιοχή μας.
Σημείωσε ότι αυτός ο μηχανισμός, μαζί με το δίκτυο των τριμερών μηχανισμών που έχουν καθιερωθεί έως τώρα, μπορεί να συμβάλει στην περιφερειακή ειρήνη, ασφάλεια, σταθερότητα και ευημερία.
Είναι προφανές πως οι συσχετισμοί στην ανατολική Μεσόγειο αλλάζουν δραματικά. Οι συμμαχίες έχουν διαμορφωθεί και η σύγκρουση, είτε οικονομική είτε ενεργειακή είτε με άλλα μέσα, είναι αναπόφευκτη.