«Φωτιά» έχει πάρει η ηλεκτρονική πλατφόρμα πλειστηριασμών. Για σήμερα, αύριο και την Παρασκευή έχουν προγραμματιστεί 566 πλειστηριασμοί με επισπεύδουσες κυρίως τις τράπεζες ενώ μέχρι το τέλος του μήνα θα γίνουν συνολικά 2.309 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί.

Καθημερινά φορτώνονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα νέοι πλειστηριασμοί με τον αριθμό αυτών που έχει προγραμματιστεί να γίνουν μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου να φθάνει τους 4.902.

Πλειστηριασμοί Δημοσίου

Εν τω μεταξύ την ερχόμενη Τετάρτη το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων (ΚΕΜΕΕΠ) θα βγάλει στο σφυρί τα ακίνητα δυο ακόμη οφειλετών:

– Ένα κατάστημα 185,44 τμ μαζί με την υπόγεια αποθήκη 216,44 τ.μ. στον Πειραιά με τιμή πρώτης προσφοράς 121.000 ευρώ.

Το ακίνητο ανήκει στην εταιρεία «ΑΦΟΙ ΧΑΛΑΡΗ ΑΕ» που χρωστάει στην εφορία το ποσό των 5,064 εκατ. ευρώ. Βέβαια εκτός από το ΚΕΜΕΕΠ στο ακίνητο αυτό έχουν εγγράψει προσημείωση η πρώην εμπορική τράπεζα, η Αθηναϊκή Ζυθοποϊια, το ΙΚΑ –ΕΤΑΜ, το Τελωνείο Ελευσίνας, οι Δ.Ο.Υ. ΦΑΕ Πειραιά και Ε΄Πειραιά.

– Ένα αγροτεμάχιο 24.753 τ.μ. με ένα βιομηχανικό κτήριο 5.094,60 τμ. που ανήκει στην μεταφορική εταιρεία ΙΜΑΚΟ η οποία έχει οφειλές 30,22 εκατ. ευρώ.

Η τιμή πρώτη προσφοράς ανέρχεται σε 982.000 ευρώ αλλά στην ουρά για να εισπράξουν στην περίπτωση που καρποφορήσει ο πλειστηριασμός βρίσκονται και οι τράπεζες που έχουν προσημειώσει το ακίνητο.

Η τακτική των εφοριών

Με τα ληξιπρόθεσμα χρέη στην Εφορία να έχουν ήδη σπάσει το φράγμα των 100 δισ. ευρώ η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων πατάει ακόμη περισσότερο το γκάζι των κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών και δεσμεύσεων περιουσιακών στοιχείων καθώς βλέπει ότι δύσκολα θα καταφέρει από τους πλειστηριασμούς ακινήτων να βάλει στα ταμεία της φόρους και πρόστιμα που έχουν μείνει απλήρωτοι.

Τα πρώτα 15 ακίνητα οφειλετών της Εφορίας που βγήκαν στο ηλεκτρονικό σφυρί στις 27 Απριλίου δεν προσέλκυσαν αγοραστές. Κανένα ενδιαφέρον δεν εκδηλώθηκε με αποτέλεσμα να κηρυχθούν άγονοι.

Ούτε ένας δεν θέλησε να αποκτήσει μια μεζονέτα 130 τ.μ. στη Βάρη με τρία πάρκινγκ σε τιμή πρώτης προσφοράς 246.000 ευρώ, ένα οικόπεδο στα Καλύβια Αττικής 800 τ.μ. με κτίσματα 480 τ.μ. με τιμή πρώτης προσφοράς 599.000 ευρώ και δύο οικόπεδα στην περιοχή του Ψυρρή.

Τα ακίνητα κόκκινων δανειοληπτών που βγάζουν στο σφυρί οι τράπεζες, εάν δεν υπάρξει ενδιαφέρον, συνήθως τα αγοράζουν οι ίδιες, οι οποίες στη συνέχεια προχωρούν στην εκποίησή τους.

Σε αντίθεση με τις τράπεζες, το Δημόσιο αφήνει τους πλειστηριασμούς να κηρυχθούν άγονοι. Και έχει λόγο που το κάνει. Για όλα τα ακίνητα που εκποιούνται, η τιμή πρώτης προσφοράς που έχει οριστεί είναι η εμπορική αξία όπως προσδιορίστηκε από ιδιώτες εκτιμητές.

Στη συνέχεια όμως, αν δύο πλειστηριασμοί κριθούν άγονοι, τα ακίνητα θα μπορούν να εκπλειστηριάζονται σε τιμή χαμηλότερη της εμπορικής. Δηλαδή θα βγαίνουν στο σφυρί ακόμη και σε εξευτελιστικές τιμές.

Ετσι εκτιμάται ότι θα βρεθούν αγοραστές που θα τα αποκτήσουν και από το τίμημα θα εισπράξει η Εφορία μέρος των οφειλών.

Οι οδηγίες που έχουν λάβει οι εφορίες μιλούν ξεκάθαρα για «μείωση της τιμής πρώτης προσφοράς εφόσον έχουν διενεργηθεί δύο τουλάχιστον άγονοι πλειστηριασμοί από το Δημόσιο».

Η φράση αυτή σημαίνει ότι, ενώ μέχρι το 2017 το Δημόσιο απαγορευόταν να πουλήσει ακίνητο σε πλειστηριασμό σε τιμή κάτω από την αντικειμενική, πλέον μπορεί να το πουλήσει όσο όσο. Άρα τα ακίνητα θα εκποιούνται πλέον ευκολότερα.

 

Πηγή: http://www.athina984.gr