Η αλήθεια είναι ότι το Κυπριακό ήταν το κυριότερο ζήτημα που έκανε ψυχρές τις δύο χώρες, όπως της Βρετανίας και της Ελλάδος. Ήταν η εποχή όπου είχαμε σε καθημερινή βάση στην Αθήνα διαδηλώσεις υπέρ της Κύπρου, που πολλές φορές είχαν και θύματα στις συγκρούσεις των διαδηλωτών με την Αστυνομία, παρά το γεγονός ότι ο βασιλεύς Παύλος κρατούσε αποστάσεις από την Αγγλία, δεδομένου τασσόταν στο πλευρό του Γεωργίου Γρίβα-Διγενή, στον αγώνα της Κύπρου για την Ένωση, που οδήγησε τελικά στην Ανεξαρτησία.
ΣΗΜΕΡΑ η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία του τόπου υποδέχθηκε στη Χώρα μας τον πρίγκιπα Κάρολο, διάδοχο της βασιλίσσης Ελισάβετ. Διάδοχο δηλαδή του βρετανικού θρόνου.
Η επίσκεψη δεν είναι τυχαία. Ασφαλώς και ο Κάρολος, που έκανε την πρώτη επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα, αφού ιδιωτικά έχει επισκεφτεί πολλές φορές τηξ Χώρα μας, μεταφέρει στις αποσκευές του και κάποια διμερή ζητήματα, που έχουν να κάνουν με τις ελληνοβρετανικές σχέσεις, αλλά και γενικότερα ζητήματα, τα οποία έχουν να κάνουν με το μεταναστευτικό, την ασφάλεια, την διεθνή τρομοκρατία κλπ.
Εμείς, όμως, σήμερα δεν θα σταθούμε στις διμερείς σχέσεις των δύο κρατών, που εκ των πραγμάτων χειρίζονται οι διπλωμάτες μας, αλλά σε ένα ιστορικό γεγονός: Γιατί η Βασίλισσα Ελισάβετ δεν μας έκανε ποτέ την τιμή να έλθει επίσημα στην Ελλάδα, παρά μονάχα μία φορά, το 1950, που ήταν ακόμη πριγκίπισσα (φωτογραφία στην κορυφή του άρθρου).
Πράγματι. Αναζητώντας το ιστορικό και δημοσιογραφικό αρχείο μας, βρήκαμε ότι στις 8 Δεκεμβρίου του 1950, η τότε πριγκίπισσα, διάδοχος Ελισάβετ η οποία ήδη εκπροσωπούσε σε διάφορες διπλωματικές αποστολές και ταξίδια την βασιλική οικογένεια της Αγγλίας, επισκέφθηκε την Ελλάδα προερχόμενη από την Μάλτα. Το πλοίο που την μετέφερε σταμάτησε στα ανοιχτά του Πειραιά, και το μελλοντικό βασιλικό ζεύγος της Αγγλίας υποδέχθηκαν ο τότε βασιλέας της Ελλάδος Παύλος και η βασίλισσα Φρειδερίκη.
Μάλιστα, σύμφωνα με τον Τύπο της εποχής, οι κάτοικοι της περιοχής επιφύλαξαν θερμή υποδοχή ενώ κατά μήκους των οδών Πέτρου Ράλλη, Παναγή Τσαλδάρη καθώς και επί της πλατείας Μεταξά βρίσκονταν μαθητές και μαθήτριες με σημαίες των δυο κρατών καθώς και πλήθος κόσμου, υπό τις χαρμόσυνες κωδωνοκρουσίες των παρακείμενων ναών.
Ο συγκεκριμένος ναός, ο οποίος έχει οικοδομηθεί υπέρ του Αγίου Φιλίππου και της Αγίας Ελισάβετ, αφιερώθηκε από τους τοπικούς άρχοντες της Νίκαιας, στην τότε διάδοχο του βρετανικού θρόνου πριγκίπισσα Ελισάβετ ¬και στον τότε μελλοντικό της σύζυγο πρίγκιπα Φίλιππο της Ελλάδος επ’ ευκαιρίας των αρραβώνων τους.
Το ερώτημα, όμως, εξακολουθεί να παραμένει: Ποιος ήταν ο λόγος που η Βασίλισσα Ελισάβετ δεν ερχόταν επισήμως στην Ελλάδα;
Λένε πως ότι οι σχέσεις των δύο κρατών ψυχράθηκαν από την ώρα που ο πρίγκιπας Ανδρέας (παππούς το Καρόλου και πατέρας του Φιλίππου, συζύγου της Ελισάβετ), Μετά τη λήξη των επιχειρήσεων της αποτυχημένης εκστρατείας Σαγγαρίου-Αγκύρας (Σεπτέμβριος 1921) του αφαιρέθηκε η διοίκηση του Β’ Σώματος Στρατού από τον διοικητή της Στρατιάς αντιστράτηγο Παπούλα, λόγω ανικανότητας και καταφανούς ανεπάρκειας στη διοίκηση μεγάλων μονάδων στρατού. Πριν τη λήξη της Μικρασιατικής εκστρατείας έφυγε από την Μικρά Ασία και επέστρεψε στην Ελλάδα, όπου καταδικάστηκε σε θάνατο, αλλά με τη μεσολάβηση των βρετανικών αρχών διεσώθη.
Όμως, κακά τα ψέματα. Η αλήθεια είναι ότι το Κυπριακό ήταν το κυριότερο ζήτημα που έκανε ψυχρές τις δύο χώρες, όπως της Βρετανίας και της Ελλάδος. Ήταν η εποχή όπου είχαμε σε καθημερινή βάση στην Αθήνα διαδηλώσεις υπέρ της Κύπρου, που πολλές φορές είχαν και θύματα στις συγκρούσεις των διαδηλωτών με την Αστυνομία, παρά το γεγονός ότι ο βασιλεύς Παύλος κρατούσε αποστάσεις από την Αγγλία, δεδομένου τασσόταν στο πλευρό του Γεωργίου Γρίβα-Διγενή, στον αγώνα της Κύπρου για την Ένωση, που οδήγησε τελικά στην Ανεξαρτησία.
Βέβαια ακούγονται και άλλοι λόγοι. Ότι, για παράδειγμα, οι σχέσεις των δύο χωρών ήσαν τεταμένες επειδή ο Φίλιππος, ενθυμούμενος το ιστορικό της οικογενείας του, δεν ήθελε ν’ ακούει για Ελλάδα. Μάλιστα φέρεται να είπε ότι «στις φλέβες μου δεν κυλάει καθόλου ελληνικό αίμα».
Σήμερα, όμως, ο Κάρολος όχι απλώς επιβεβαίωσε τις αιματολογικές σχέσεις του ιδίου με την Ελλάδα, αλλά έθεσε τις βάσεις για μεγαλύτερη ανάπτυξη των σχέσεων των δύο λαών, που πολλές φορές ψυχράθηκαν στο παρελθόν, αλλά δεν ξεχνάμε ότι δώσαμε από κοινού τον αγώνα εναντίον του κατακτητή κατά τον Β΄Παγκόμσιο Πόλεμο.
Με σεβασμό και τιμή
ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΝ. ΣΑΚΚΕΤΟΣ