Από τότε που η χώρα, επί ημερών Γιώργου Παπανδρέου, εισήλθε στη δίνη των μνημονίων, στο ΠΑΣΟΚ αναζητούν μάταια την ηρεμία. Βέβαια δεν είναι άμοιροι ευθυνών και οι ίδιοι. Όπως για παράδειγμα συνέβη και με τη φωτιά που άναψαν πρόσφατες δηλώσεις της Φώφης Γεννηματά και του Κώστα Σκανδαλίδη.
Η πρόεδρος του Κινήματος και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης σε συνέντευξή της την προηγούμενη εβδομάδα είπε ότι «εάν δεν υπάρξει κυβέρνηση τριών κομμάτων μετά τις ερχόμενες εκλογές, στην οποία θα συμμετέχουν απαραιτήτως ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ν.Δ., η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα οδηγήσει τη χώρα σε δεύτερες εκλογές με απλή αναλογική».
Σε αυτές τις δηλώσεις ήρθαν να προστεθούν και οι εκτιμήσεις του Κ. Σκανδαλίδη («εμείς δεν παίζουμε σε δίδυμα, παρά μόνο σε τρίδυμα»), οπότε έδεσε το γλυκό.
Βέβαια οι συνεργάτες της προέδρου του ΠΑΣΟΚ, διαισθανόμενοι ότι θα υπάρξει έκρηξη, προσπάθησαν να μπαλώσουν τα πράγματα μιλώντας για παρερμηνεία και παρέπεμπαν στις δηλώσεις που έκανε η κα Γεννηματά στην εκδήλωση που διοργάνωσε προς τιμήν της η παράταξη του Γιάννη Σγουρού, την προηγούμενη Κυριακή. Όμως τα γραπτά μένουν.
Ειδικά όταν εδώ και καιρό στα ενδότερα της Χαριλάου Τρικούπη συζητείται ότι η κα Γεννηματά ακολουθεί πιστά το σχέδιο Λαλιώτη – Σκανδαλίδη για να αποδυναμωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, παράλληλα με την ενδυνάμωση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Και εν συνεχεία να υπάρξει συνεργασία των δύο κομμάτων, κάτι που ο Νίκος Φίλης ζητά από τώρα, προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα για την Κουμουνδούρου. Εξάλλου και την Πέμπτη ο πρώην υπουργός Παιδείας ζήτησε από την κα Γεννηματά να ξεκινήσει από τώρα συνεργασία των δύο χώρων, αποκλείοντας τον Βενιζέλο από μία τέτοια συνεργασία.
Όπως γίνεται αντιληπτό, τόσο η Χαριλάου Τρικούπη, όσο και η Κουμουνδούρου δείχνουν να επιδιώκουν συνεργασία. Απλά τους ενδιαφέρει ποιος θα έχει τον πρώτο λόγο. Στην Κουμουνδούρου γνωρίζουν ότι ψηφίζοντας τα νέα μέτρα κινδυνεύουν με συρρίκνωση, γι’ αυτό και ζητούν συνεργασία από τώρα. Όμως και στη Χαριλάου Τρικούπη θέλουν τη συνεργασία, αλλά επιθυμούν να έχουν ψηφιστεί τα μέτρα από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Με το ενδεχόμενο μιας τέτοιας συνεργασίας βγάζει σπυράκια τόσο ο Ευάγγελος Βενιζέλος, όσο και αρκετά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που είναι άκρως επιθετικά με τον ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης εναντίον της συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ έχουν ταχθεί και οι Κινήσεις για τη Σοσιαλδημοκρατία που μετέχουν στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, αλλά κι ένα μέρος της ΔΗΜ.ΑΡ. Αντίθετα, το ΚΙΔΗΣΟ δεν είναι αρνητικό.
Η παρέμβαση Βενιζέλου
Διαβάζοντας τη συνέντευξη της κας Γεννηματά, ο κ. Βενιζέλος αποφάσισε να προβεί και σε νέα παρέμβαση μέσω ραδιοφωνικής του συνέντευξης κάνοντας λόγο πως μία τέτοια ενέργεια θα είναι παράγοντας αβεβαιότητας, ασάφειας και ανωμαλίας.
«Δεν μπορεί, εμείς, ο χώρος ο δημοκρατικός, που έχουμε σηκώσει το βάρος της προστασίας της χώρας, να σερνόμαστε πίσω από τις σκοπιμότητες ενός ηττημένου ΣΥΡΙΖΑ. Λοιπόν, δεν μπορεί η Δημοκρατική Συμπαράταξη να στείλει ένα μήνυμα ότι είναι παράγοντας αβεβαιότητας, ασάφειας και ανωμαλίας και δεν έχει εναλλακτική λύση για τη χώρα. Από την άλλη πλευρά, λύση δεν είναι η αυτοδύναμη κυβέρνηση της Ν.Δ.
Ούτε είναι λογικό ούτε είναι ιστορικά δίκαιο να αναζητάμε τη λύση σε αυτούς που έχουν την ευθύνη για όσα συνέβησαν μέχρι το 2009».
Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Βενιζέλος προχώρησε κι ένα βήμα παρακάτω, τονίζοντας πως «είμαι πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και έχω την παρουσία μου στην παράταξη και στη Βουλή και λέω αυτά που θέλω να πω και τα λέω και θα τα λέω όπως τα πιστεύω, όπως τα έχω βιώσει, γιατί εθνικό καθήκον όλων μας είναι να λέμε την αλήθεια και να προτάσσουμε το εθνικό συμφέρον».
Η απάντηση της κας Γεννηματά άμεση και με πολλές αιχμές κατά του προκατόχου της: «Βάλαμε πλάτη και έβαλα πλάτη προσωπικά, ήμουν μόλις ένα μήνα εκλεγμένη πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, για να μη βρεθεί η χώρα έξω από την Ευρωζώνη, κυρίως για λόγους εθνικής ασφάλειας και δευτερευόντως για οικονομικά ζητήματα. Τότε εγώ δεν ζήτησα κανένα αντάλλαγμα. Δεν ζήτησα να μπω στην κυβέρνηση, ούτε να γίνω αντιπρόεδρος».
Και ο Κωνσταντινόπουλος
Την ίδια ώρα και ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος αποφάσισε να απαντήσει στις δηλώσεις Σκανδαλίδη μέσω facebook. Μεταξύ άλλων ο βουλευτής Αρκαδίας υποστηρίζει: «Από τον δημόσιο “εμφύλιο” στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, με εκατέρωθεν κατηγορίες ότι κάποιοι θέλουν να την κάνουν “ουρά του ΣΥΡΙΖΑ” και άλλοι “ουρά της Ν.Δ.”, θα περάσουμε στον μοιρολατρικό ανταγωνισμό ότι “δεν κάνουμε τίποτε χωρίς το ΣΥΡΙΖΑ ή χωρίς τη Ν.Δ.”!
Εμείς, δηλαδή, πρέπει οπωσδήποτε να εξαρτούμε τη στάση μας από το τι θα αποφασίσει ο ΣΥΡΙΖΑ ή η Ν.Δ.; Έτσι αντιλαμβάνονται κάποιοι την αυτόνομη πορεία μας; Ποιο δίλημμα θα θέσουμε τελικά εμείς στους πολίτες; Με αυτή τη νοοτροπία, ανεξαρτήτως εκλογικής θέσης, ίδιος θα είναι ο ρόλος μας.
»Για παράδειγμα, αν αύριο ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ν.Δ. αποφασίσουν να συγκυβερνήσουν, πρέπει η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το ΠΑΣΟΚ να συμμετέχουν πάση θυσία στη συγκυβέρνηση;
Αυτόνομη πορεία σημαίνει ότι εμείς καθορίζουμε τις εξελίξεις. Γι’ αυτό ζητάμε αλλαγή συσχετισμών μετά από εκλογές: για να επιβάλουμε εθνική συνεννόηση. Η στρατηγική που κάποιοι μάλλον εισηγούνται στην ηγεσία της Παράταξης είναι αντίθετη στο συμφέρον της χώρας, αλλά και στην προοπτική της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του ΠΑΣΟΚ να αναπτυχθεί στον μεγάλο προοδευτικό πόλο της Ελλάδας.
»Στόχος μας είναι η δεύτερη θέση στις επόμενες εκλογές, στόχος απόλυτα εφικτός».
Όπως γίνεται αντιληπτό, η εσωστρέφεια έκανε την εμφάνισή της στη Χαριλάου Τρικούπη, κάτι που ανάγκασε την κα Γεννηματά σε αναδίπλωση μέσω τηλεοπτικής της συνέντευξης. Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε: «Δεν έχω δώσει καμία συνέντευξη που να περιλαμβάνει το περιεχόμενο που μου λέτε ότι βάζουμε πρώτα το κόμμα, μετά τη χώρα. Και για να τελειώνουμε, δεν δέχομαι μαθήματα πατριωτισμού από κανέναν. Η παράταξή μου και εγώ προσωπικά έχουμε βάλει το συμφέρον της χώρας πάνω από το κομματικό συμφέρον, το πληρώσαμε ακριβά, θα συνεχίσουμε να το κάνουμε».
ΠΗΓΗ: Η ΑΠΟΨΗ