Επιβεβαίωση από τον Χρ. Βερναρδάκη ότι το Μαξίμου ετοιμάζεται να ανοίξει θέμα με τις σχέσεις κράτους – Εκκλησίας
Eτοιμη να ανοίξει το θέμα των σχέσεων Εκκλησίας – κράτους είναι η κυβέρνηση, όπως επιβεβαιώνει ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης.
Σε συνέντευξή του σε σαββατιάτικη εφημερίδα, επαληθεύοντας σχετικό ρεπορτάζ της «κυριακάτικης δημοκρατίας», ο κ. Βερναρδάκης επισήμανε ότι με την αναθεώρηση του Συντάγματος θα πρέπει να ανοίξουν τέσσερα «μεγάλα ζητήματα»: οι σχέσεις κράτους – Εκκλησίας, η εισαγωγή θεσμών άμεσης δημοκρατίας, η διασφάλιση δημόσιων αγαθών και η επέκταση-κατοχύρωση της νεότερης ατζέντας ατομικών επικοινωνιακών δικαιωμάτων.
Κατά τον υπουργό, «υπό την εποπτεία της Επιτροπής Διαλόγου έχουν γίνει δεκάδες εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα, έχουν κατατεθεί εκατοντάδες προτάσεις στη διαδικτυακή πλατφόρμα, έχει, με δυο λόγια, πρώτη φορά θεσμοθετηθεί μια ανοικτή συμμετοχική διαδικασία συζήτησης για το Σύνταγμα. Οι προτάσεις αυτές κωδικοποιούνται, πολλές εξ αυτών αποτελούν σημαντική συνεισφορά στον δημόσιο διάλογο». Χαρακτηρίζει δε «ώριμα» κάποια ζητήματα αλλαγών «που είναι πιθανόν να διαμορφώνουν πλειοψηφίες, ενώ υπάρχουν και άλλα όπου πρέπει οι θέσεις των πολιτικών δυνάμεων να διατυπωθούν με μεγαλύτερη σαφήνεια».
Για την απλή αναλογική
Για την εφαρμογή της απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές ο κ. Βερναρδάκης αναφέρει πως «αντιδράσεις υπάρχουν από εκείνη τη μερίδα των αυτοδιοικητικών αρχόντων που θεωρούν τον δήμο ιδιοκτησία δική τους και του πλέγματος τοπικών συμφερόντων που εξυπηρετούν. Γιατί είναι αστείο το επιχείρημα της “κυβερνησιμότητας” σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των τοπικών υποθέσεων. Υπάρχει, βεβαίως», συνεχίζει, «θέμα κυβερνησιμότητας, όταν από τη θέση μιας επίπλαστης πλειοψηφίας ορισμένοι, π.χ., θέλουν να προχωρήσουν σε ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας, δηλαδή μιας αρμοδιότητας που τους παρέχει το κράτος και για την οποία οι πολίτες πληρώνουν ανταποδοτικά τέλη. Γι’ αυτό και αντιδρούν».
Απαντώντας στις καταγγελίες περί «κομματικοποίησης» του κράτους, ο υπουργός Επικρατείας απαντά: «Θα ήταν ανάξιες οποιουδήποτε σχολιασμού αν δεν πρόδιδαν το άγχος του παλιού πελατειακού συστήματος μπροστά στην πλήρη αποδόμηση όλων των ευνοιοκρατικών εργαλείων που είχε συγκροτήσει. Το να μιλούν η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ για κομματικοποίηση της διοίκησης είναι σαν να ζητά ο Ηρώδης άδεια λειτουργίας παιδικού σταθμού».
Πηγή: http://www.dimokratianews.gr