Την ώρα που πάει να κλείσει ένα καυτό μέτωπο στον πλανήτη, ένα άλλο φαίνεται πως ανοίγει. Αισιοδοξία επικρατεί για την ειρήνευση και τον αφοπλισμό στην κορεατική χερσόνησο μετά την ιστορική συνάντηση της Παρασκευής ανάμεσα στον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ-Ουν και τον Νοτιοκορεάτη ομόλογό του Μουν Τζάε-Ιν.

Την ίδια στιγμή όμως, ανησυχητικά μαντάτα φτάνουν μέσω Ουάσινγκτον για την Τεχεράνη -η οποία, σημειωτέον, δεν διαθέτει ακόμα πυρηνικά όπλα- σε σχέση με την αρνητική στάση των ΗΠΑ σχετικά με τη διεθνή συμφωνία για τον έλεγχο του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν. Μια στάση την οποία διατρανώνει αυτές τις μέρες στην περιοδεία του στη Μέση Ανατολή ο Αμερικανός νεοδιορισθείς ΥΠΕΞ, το «γεράκι» Μάικ Πομπέο.

Σε ό,τι αφορά την Πιονγιάνγκ, η μεγάλη αρχική αισιοδοξία έγινε χθες λίγο πιο συγκρατημένη, καθώς άρχισε να κατακάθεται ο «ενθουσιασμός» των πρώτων ωρών και ημερών. Ναι μεν ο Κιμ «δεν το πατάει» και πρότεινε μάλιστα να κλείσει τις εγκαταστάσεις πυρηνικών δοκιμών της χώρας του τον Μάιο και να καλέσει Αμερικανούς και Νοτιοκορεάτες ειδικούς ως αυτόπτες μάρτυρες, όπως ανακοίνωσε χθες η νοτιοκορεατική προεδρία.

Ναι μεν ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σε προεκλογική συγκέντρωση στο Μίσιγκαν ότι θα συναντηθεί με τον «μικρό πυραυλάνθρωπο» μέσα στις επόμενες τρεις με τέσσερις εβδομάδες. Παράλληλα όμως, ο Κιμ, σύμφωνα με τη Σεούλ, τόνισε ότι όλα αυτά τα ωραία και ελπιδοφόρα θα συμβούν εφόσον οι ΗΠΑ δεσμευτούν για τον επίσημο τερματισμό του πολέμου με την Κορέα και ότι δεν θα επιτεθούν στον Βορρά.

Χθες μάλιστα, ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Μπόλτον, φρόντισε να χαμηλώσει τον πήχη των προσδοκιών. «Τα έχουμε ξανακούσει αυτά, είπε στο CBS το γεράκι της εποχής Μπους, τώρα και Τραμπ, σε σχέση με το αίτημα του Κιμ για μη επίθεση από τις ΗΠΑ. «Αυτό που θέλουμε να δούμε», σημείωσε, «είναι αποδείξεις για το ότι είναι αληθινά και όχι σκέτη ρητορική».

Ο Πομπέο, ωστόσο, δήλωσε πως βλέπει μια «αληθινή ευκαιρία» για πρόοδο μετά τη συνάντησή του με τον Κιμ Γιονγκ Ουν, μια συνάντηση που έγινε τέλη Μάρτη, πάνω στο Καθολικό Πάσχα, ενώ ήταν ακόμη διευθυντής της CIA και τότε είχε κρατηθεί μυστική. Σε εντελώς άλλο τόνο είναι πάντως το μήνυμα που κομίζει ο Πομπέο στους συμμάχους στη Μέση Ανατολή.

«Παραμένουμε βαθιά ανήσυχοι για την επικίνδυνη κλιμάκωση των απειλών του Ιράν προς το Ισραήλ και την ευρύτερη περιοχή και για τη φιλοδοξία του να κυριαρχήσει στη Μέση Ανατολή», δήλωσε χθες ο Αμερικανός ΥΠΕΞ από το Τελ Αβίβ όπου συναντήθηκε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ποτέ πυρηνική

Λίγο νωρίτερα, από το Ριάντ, ο Πομπέο είχε αποκαλέσει το Ιράν τον «μεγαλύτερο σπόνσορα της τρομοκρατίας στον κόσμο», κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Σαουδάραβα ομόλογό του Αντελ αλ Ζουμπέιρ. «Είμαστε αποφασισμένοι να διασφαλίσουμε ότι το Ιράν δεν θα αποκτήσει ποτέ πυρηνικά όπλα (…) Η συμφωνία στην παρούσα μορφή της δεν προσφέρει αυτή την εγγύηση», συνέχισε ο Πομπέο, καταλήγοντας: «Θα εξακολουθήσουμε να συνεργαζόμαστε με τους Ευρωπαίους εταίρους μας για να διορθώσουμε αυτή τη συμφωνία. Αν δεν υπάρξει όμως μια κατάληξη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει πει ότι θα αποχωρήσει από τη συμφωνία».

Οι Ευρωπαίοι εταίροι «δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν να συνεργάζονται στενά μεταξύ τους, καθώς και με τις ΗΠΑ, για το πώς να αντιμετωπίσουν το φάσμα των προκλήσεων που τίθενται από το Ιράν – περιλαμβανομένων των θεμάτων εκείνων που μπορεί να καλύψει μια νέα συμφωνία», αναφέρει χθεσινή δήλωση του γραφείου της Τερέζα Μέι μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Γάλλο ομόλογό της Εμανουέλ Μακρόν και τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ.

Η Τεχεράνη, ωστόσο, έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι δεν θα δεχτεί τροποποιήσεις στην τρέχουσα συμφωνία. Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Τζαβάντ Ζαρίφ, χαρακτήρισε μάλιστα «απαράδεκτα» τα αιτήματα του Τραμπ να αλλάξει η πυρηνική συμφωνία ανάμεσα στη χώρα του και τις μεγάλες δυνάμεις. Η 12 Μαΐου, όπου ο Αμερικανός πρόεδρος θα πρέπει να ανακοινώσει την απόφασή του, είναι πολύ κοντά…