«Ο κύβος ερρίφθη» και η «οχιά» μπήκε στη ζωή μας. Ο λόγος για τα F-16 Viper (Οχιά), κατηγορία στην οποία θα αναβαθμιστούν 85 από τα υπάρχοντα F-16 της Πολεμικής μας Αεροπορίας, μετά την απόφαση που ελήφθη στο μη προαναγγελθέν ΚΥΣΕΑ του Σαββάτου.
Στη διάρκεια της περίπου δύο ωρών συνεδρίασης, που έγινε μετά την… υπαναχώρηση της αμερικανικής εταιρείας Lockheed Martin να δεχθεί το πρόγραμμα αποπληρωμής το οποίο πρότεινε η χώρα μας, υπήρξε -όπως αναφέρουν οι πληροφορίες- και αναλυτική παρουσίαση των δυνατοτήτων των Viper αλλά και των διαφορών τους με τα ανταγωνιστικού τύπου αεροσκάφη. Από την εν λόγω παρουσίαση φάνηκε και η υπεροχή που θα αποκτήσει η Πολεμική Αεροπορία στο Αιγαίο έναντι της τουρκικής για τα επόμενα τουλάχιστον δέκα χρόνια.
Με την αναβάθμιση στον πιο σύγχρονο τύπο, τα F-16 θα μπορούν να ανταγωνιστούν «στα ίσια» τα F-35 –όταν κι εφόσον τα προμηθευτούν τελικά οι Τούρκοι– που είναι εξοπλισμένα με Stealth τεχνολογία, όμως επιτελείς της Π.Α. ήδη συζητούν λύσεις για τον έγκαιρο εντοπισμό τους, μέσω της τριγωνικής τοποθέτησης υπερσύγχρονων ραντάρ.
Εξομάλυνση πληρωμών
Η αναβάθμιση είχε απορριφθεί στην προηγούμενη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ καθώς η πρόταση της αμερικανικής εταιρείας ήταν «εμπροσθοβαρής», με αποτέλεσμα η ελληνική πλευρά να αδυνατεί να πραγματοποιήσει τις πληρωμές. Συγκεκριμένα για την αναβάθμιση των 85 F-16, απαιτούσαν η Ελλάδα να καταβάλει περίπου 800 εκατ. ευρώ μέχρι το 2021. Μέσα όμως στις επόμενες ημέρες, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, υπήρξε ενημέρωση σε πολιτικό επίπεδο της αμερικανικής πλευράς και ζητήθηκε να εξομαλυνθούν οι πληρωμές.
Ετσι η αποπληρωμή του 1,1 δισ. ευρώ θα γίνει ως εξής: Η πρώτη δόση θα είναι ύψους 40-50 εκατ. ευρώ και οι επόμενες δόσεις ώς το 2021 θα έχουν οροφή κατ’ έτος τα 120 εκατ. ευρώ, αντί των 250 εκατ. ευρώ που προβλέπονταν από την προηγούμενη πρόταση για την πρώτη πενταετία. Στη συνέχεια, και χωρίς τον «βραχνά» των μνημονίων, η δόση θα αλλάξει, χωρίς όμως ακόμη να έχει γίνει γνωστό το ακριβές ύψος της. Η ολοκλήρωση πάντως της αποπληρωμής εκτιμάται ότι θα έχει γίνει έως τη διετία 2027-2028.
Σύμφωνα με τη συμφωνία, θα αναβαθμιστούν σε F-16V τα 30 F-16 Block 52 Advance και 55 Block 52+, ενώ περιλαμβάνονται σε αυτήν επίσης η παράδοση ενός προσομοιωτή πτήσεως F-16V, η αναβάθμιση δυο υπαρχόντων προσομοιωτών της Πολεμικής Αεροπορίας σε F-16V, η αναβάθμιση 26 συστημάτων αυτοπροστασίας ASPIS I σε επίπεδο ASPIS II, ο εξοπλισμός υποστηρίξεως εδάφους, τα συστήματα ολοκλήρωσης των συστημάτων και των δοκιμών, ανταλλακτικά.
Ανακοινώσεις
Την ανακοίνωση της συμφωνίας έκανε αρχικά ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος με ανάρτησή του στο twitter, ενώ λίγα λεπτά αργότερα εκδόθηκε και ανακοίνωση από το γραφείο του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην οποία τονιζόταν ότι «η αμερικανική πλευρά έχει κατ’ αρχήν αποδεχθεί την αναθεωρημένη ελληνική πρόταση, που λαμβάνει υπόψη τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις της χώρας τα επόμενα έτη».
Την ομόφωνη έγκριση του ΚΥΣΕΑ χαιρέτισε επίσης και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, που σε ανάρτησή του στο twitter έκανε λόγο για «μια μεγάλη ημέρα για τους συμμάχους μας», τονίζοντας ότι η αναβάθμιση ενισχύει περαιτέρω τις σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ, μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στον Λευκό Οίκο τον Οκτώβριο. Επίσης, συνεχάρη τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, Πάνο Καμμένο και την ομάδα του.
Σύγχρονα ραντάρ
Η έκδοση Viper θα περιλαμβάνει μια σειρά αναβαθμίσεων στα ηλεκτρονικά συστήματα του αεροσκάφους, με σημαντικότερη την τοποθέτηση ραντάρ APG83 AESA (Active Electronically Scanned Array). Επιπρόσθετα μία ακόμα σημαντική αλλαγή είναι η συλλογή δεδομένων LING 16, όπου τα αεροσκάφη θα μπορούν να ανταλλάξουν σημαντικές πληροφορίες μεταξύ τους και ένα νέο σύστημα σχεδιασμού πτήσεως (JMPS).
Το υπερσύγχρονο ραντάρ APG83 AESA εντοπίζει τα ίχνη έως και 20 αεροσκαφών σε γωνία 60 μοιρών από το ρύγχος του αεροσκάφους, ενώ έχει τη δυνατότητα να εντοπίζει επίγειους κινούμενους και σταθερούς στόχους καθώς και εχθρικές θαλάσσιες μονάδες. Η έκδοση Viper διαθέτει περισσότερα συστήματα ώστε να ελαττώνεται όσο το δυνατόν περισσότερο η κόπωση του χειριστή, ενώ σημαντική είναι και η έγχρωμη οθόνη για τον εντοπισμό στόχων στο έδαφος και στη θάλασσα.
Πηγή: https://www.efsyn.gr