Ερχεται ο φόρος σε τάμπλετ και υπολογιστές με τροπολογία που έφερε η κυβέρνηση.
ΣΦΟΔΡΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΕΠΕ
Βέβαια ο φόρος είναι γνωστός ήδη από το καλοκαίρι του 2017 και πρόκειται για επιβάρυνση 2% στα έξυπνα κινητά τηλέφωνα (από την κυβέρνηση αναφέρουν πως ήταν στο 6% και τώρα πέφτει στο 2%), αλλά και στους υπολογιστές όλων των ειδών και τα τάμπλετ υπέρ των δικαιούχων πνευματικών δικαιωμάτων. Ουσιαστικά υπολογίζεται ότι θα επιβαρύνει τους καταναλωτές με περίπου 65 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.
Συγκεκριμένα το τέλος πνευματικών δικαιωμάτων μπαίνει σε αποθηκευτικά μέσα άνω των 4GB. Επίσης, επιβαρύνονται επιπλέον με 4% οι φωτοτυπικές μηχανές, τα scanner, οι εκτυπωτές το χαρτί φωτοτυπίας και οι σκληροί δίσκοι μέχρι 1TB.
Δείτε την τροπολογία ΕΔΩ
Η υπουργός Πολιτισμού για την τροπολογια
Η υπουργός Πολιτισμούς Λυδία Κονιόρδου ανέφερε για την τροπολογία.
«Πιο συγκεκριμένα η εύλογη αμοιβή στο νόμο ορίζεται ως εξής: 2% επί της αξίας ηλεκτρονικών υπολογιστών, tablets και τα smartphones, 4% σε φωτοτυπικές συσκευές, σαρωτές, εκτυπωτές και χαρτί κατάλληλο για φωτοτυπίες, 6% σε αποθηκευτικά μέσα άνω των 4GB, σε συσκευές εγγραφής ήχου και εικόνας, μαγνητικές ταινίες ή άλλους υλικούς φορείς πρόσφορους για την αναπαραγωγή ήχου ή και εικόνας.
Σας θυμίζω ότι με το προηγούμενο καθεστώς τα smartphones υπάγονταν στο 6% αντί για το 2%. Αυτό άλλαξε και μάλιστα αναδρομικά.
Εξορθολογήσαμε το σύστημα υποβολής υπευθύνων δηλώσεων εκ μέρους των οφειλετών και πλέον υποβάλλονται τακτικά ανά ημερολογιακό τρίμηνο και δεν υπάρχει η δυνατότητα από τους Οργανισμούς Συλλογικής Διαχείρισης να ζητούν εντός εξαμήνου υποβολή νέας υπεύθυνης δήλωσης, ούτε κάθε μήνα υποβολή αυτής σε περίπτωση μη συμμόρφωσης οφειλέτη σε καταδικαστική απόφαση για υποβολή υπεύθυνης δήλωσης.
Επίσης, καταργούμε τον διπλασιασμό της οφειλόμενης αμοιβής σε περίπτωση καθυστέρησης υποβολής της δήλωσης για την αξία των εισαγομένων ειδών, διότι θεωρήσαμε ότι ήταν ιδιαίτερα επαχθής.
Κλείνοντας, θα ήθελα να παρατηρήσω τα εξής: Δεν εξαιρέσαμε κανένα μηχάνημα ή αποθηκευτικό μέσο που είναι πρόσφορο για ιδιωτική αναπαραγωγή πλην των αποθηκευτικών μέσων των 4GB και κάτω. Θεωρούμε ότι σε μία δύσκολη για τους δημιουργούς και άλλους δικαιούχους περίοδο, αυτό θα τους δώσει μία ανάσα, ώστε να αυξήσουν τα έσοδά τους.
Πέρα απ’ αυτό, είναι και δίκαιο διότι τα έργα τους αναπαράγονται κατά κόρον και ένα πολύ μικρό μόνο ποσοστό κέρδους φτάνει στα χέρια τους. Δεν μιλώ για τα έργα που πειρατεύονται. Γι’ αυτά μιλήσαμε στην Επιτροπή για τις παραβιάσεις στο διαδίκτυο».
Ο Παππάς λέει όχι στο φόρο, αλλά έχει υπογράψει την τροπολογία
Σε οδηγίες «διόρθωσης» προς την υπουργό Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου προχώρησε ο υπουργός ψηφιακής πολιτικής Νίκος Παππάς, σε σχέση με την απόφαση να επιβληθεί νέο τέλος σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές, tablets και smarphones επιβάρυνση 2% υπέρ των δικαιούχων των πνευματικών δικαιωμάτων, ωστόσο ο κ.Παππάς έχει υπογράψει και εκείνος την τροπολογία.
Ο κ.Παππάς λίγο νωρίτερα, όταν ερωτήθηκε σχετικά (ρ/σ 24/7) υποστήριξε ότι πρόκειται για «ειδικό τέλος που πρέπει να επανεξεταστεί» λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «πρέπει να συζητήσουμε το τί ακριβώς θα αφορά. Ενδεχομένως να ήταν μια λύση που θα προσανατόλιζε το τέλος προς τις πολύ δυνατές συσκευές που χρησιμοποιούνται για να παρακολουθεί κανείς βίντεο», ανέφερε ο κ Παππάς σημειώνοντας με νόημα ότι «Πρέπει να αποφεύγουμε τα οριζόντια μέτρα». Μάλιστα εκτίμησε ότι αυτό το μέτρο έτσι όπως έχει δεν θα πρέπει να λειτουργήσει ανασχετικά προς την γενική προσπάθεια που καταβάλλεται ώστε όλο και περισσότεροι Έλληνες να στρέφονται στη χρησιμοποίηση της νέας τεχνολογίας. «Δεν υπάρχει συναρμοδιότητα, άλλα πρέπει να βρούμε λύση που να μη διαταράσσει την αναγκαία διάχυση αυτών των τεχνολογιών μέσα στην κοινωνία», σημείωσε ο υπουργός και το μήνυμα προς την Λ.Κονιόρδου ήταν σαφές.
Η ανακοίνωση του ΣΕΠΕ
Με αφορμή την κατάθεση στη Βουλή τροπολογίας προς ψήφιση στη συνεδρίαση της 15ης Μαΐου 2018, για την τροποποίηση του αρ. 18 Ν. 2121/1993 με την παρ. 2 του άρθρου 54 του Ν. 4481/2017 περί εύλογης αμοιβής για ιδιωτική αναπαραγωγή, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας, (ΣΕΠΕ), εκφράζει για πολλοστή φορά την έντονη αντίθεσή του στο νόμο για την εύλογη αμοιβή των πνευματικών δικαιωμάτων με αφορμή τη συγκεκριμένη τροποποίηση και επισημαίνει τις σοβαρές συνέπειες που θα επιφέρει.
Όπως απεδείχθη με έρευνα και ειδική μελέτη που διεξήχθη, με τη σύμφωνη γνώμη και του Υπουργείου Πολιτισμού, προέκυψε πως το νέο ψηφιακό τέλος επιφέρει επιβάρυνση 24 φορές μεγαλύτερη από τις πιθανές προκληθείσες απώλειες. Αγνοώντας τα δεδομένα της μελέτης και παρά τις διαβουλεύσεις με την ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού και τη δέσμευση για δίκαιη τροποποίηση της διάταξης, το αρμόδιο Υπουργείο δεν προέβη σε καμία βελτιωτική αλλαγή της τροποποίησης. Αντιθέτως, πέραν της πρόσθετης επιβάρυνσης 2% επί της αξίας σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές, smartphones και tablets, επιβάλλεται επιπλέον, επιβάρυνση 6% για ηλεκτρονικές συσκευές εγγραφής ήχου και εικόνας και για ηλεκτρονικούς αποθηκευτικούς δίσκους άνω των 4GB. Επιβάρυνση η οποία έρχεται σε ευθεία αντίθεση και με την έμφαση που δίνει ο Πρωθυπουργός στον κεντρικό στρατηγικό ρόλο της ψηφιακής τεχνολογίας στο νέο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας, κομβικό σημείο για την έξοδο από την κρίση.
Επίσης, αξίζει να σημειωθεί πως πολλά Μέλη – Κράτη της ΕΕ των 28, όπως η Βουλγαρία, η Δανία, η Εσθονία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιρλανδία, η Κύπρος, η Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, η Μάλτα, η Πολωνία και η Φινλανδία, δεν καταβάλλουν ψηφιακό τέλος. Επιπλέον με τη συγκεκριμένη επιβάρυνση -η οποία είναι πολλαπλάσια από ότι ισχύει σε Μέλη – Κράτη της ΕΕ που έχουν εφαρμόσει αντίστοιχο τέλος- η χώρα μας καθίσταται πλέον πρωταθλήτρια επιβαρύνσεων στον τομέα αυτό, έχοντας τα υψηλότερα ποσοστά “ψηφιακού τέλους” στην Ευρώπη.
Όπως τόνισαν σε συνάντηση που είχαν στο Υπουργείο Πολιτισμού οι εκπρόσωποι του ΣΕΠΕ, είναι σαφές ότι μια τέτοια επιβάρυνση πλήττει πρωτίστως τους πολίτες και τα νοικοκυριά, σε μία περίοδο που πραγματικά ο προϋπολογισμός τους βάλλεται από παντού και μάλιστα για ένα απαραίτητο αγαθό, όχι μόνο για την καθημερινότητα αλλά και για την επαγγελματική τους δραστηριότητα.
Ο ΣΕΠΕ επισημαίνει πως η επιβολή των συγκεκριμένων επιβαρύνσεων δύναται να κοστίσει περισσότερο από 65 εκατ. ευρώ το χρόνο στους Έλληνες καταναλωτές.
Μία τέτοια επιβάρυνση πλήττει το μεγάλο στόχο του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας και της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, θέτοντας προσκόμματα στην απόκτηση προϊόντων τεχνολογίας και ταυτόχρονα, αποτελεί καίριο πλήγμα στη διεθνή ανταγωνιστικότητα του κλάδου Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών, δεδομένου ότι αυξάνει το κόστος διάθεσης των προϊόντων τεχνολογίας των ελληνικών επιχειρήσεων έναντι των ανταγωνιστών τους στην Ευρώπη, αλλά και παγκοσμίως.
Επιπλέον, το συγκεκριμένο μέτρο θα έχει αρνητικές συνέπειες και για τα δημοσιονομικά έσοδα αφού, αντί εξοικονόμησης, οδηγεί σε επιβάρυνση, καθώς αυξάνει τα έξοδα από την καταβολή του ποσοστού αμοιβής στον ηλεκτρονικό εξοπλισμό που προμηθεύεται το Δημόσιο, αλλά και από τη μείωση των εσόδων των φορολογούμενων επιχειρήσεων.
Ο ΣΕΠΕ κάνει μία ύστατη έκκληση ώστε, έστω και την τελευταία στιγμή, να επικρατήσει η κοινή λογική και το Υπουργείο Πολιτισμού να λάβει υπόψη του όλα τα παραπάνω και να προχωρήσει στις απαραίτητες αλλαγές στην τροπολογία.
ΝΔ: Θα τον καταργήσουμε
Επίθεση στην κυβέρνηση, εξαπέλυσε η τομεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης της ΝΔ, Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου.
Ειδικότερα, η κυρία Ασημακοπούλου σε δήλωσή της σημειώνει χαρακτηριστικά: «Η Κυβέρνηση αφού κατόρθωσε να διαλύσει, αντί να εξυγιάνει, το συλλογικό φορέα προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων των καλλιτεχνών, για να καλύψει την ανικανότητά της, κάνει το μόνο που ξέρει: Βάζει ένα ακόμη χαράτσι στους Έλληνες, φορολογώντας τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, τα τάμπλετ και τα κινητά».
Τέλος, η τομεάρχης της ΝΔ καταλήγει λέγοντας ότι «η Νέα Δημοκρατία θα καταργήσει αυτόν τον άδικο φόρο που πλήττει βάναυσα τις Ελληνικές επιχειρήσεις του κλάδου της τεχνολογίας και ιδιαίτερα, τους νέους ανθρώπους».
ΚΙΝΑΛ: Η κανονικότητα του Τσίπρα ισοδυναμεί με την παράνοια της υπερφορολόγησης
Σε δήλωσή του, ο υπεύθυνος της K.O. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για Υποδομές, Μεταφορές, Έρευνα, και Ψηφιακή Πολιτική Γιάννης Μανιάτης σχολίασε:
«Η κυβέρνηση του Α. Τσίπρα αποφάσισε να επιβάλλει επιπλέον φόρο 2-6%, με αναδρομική ισχύ, στις συσκευές που αναπαράγουν πληροφορία.
Η χώρα που βρίσκεται στην τελευταία θέση των εφαρμογών της ψηφιακής οικονομίας, χαρατσώνει 24 φορές παραπάνω τα προϊόντα και τις υπηρεσίες των τεχνολογιών που μπορούν να τη βγάλουν στο ξέφωτο της ανάπτυξης. Αντίθετα, η Βουλγαρία, η Δανία, η Εσθονία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιρλανδία, η Κύπρος, η Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, η Μάλτα, η Πολωνία, η Φινλανδία, έχουν μηδενικό φόρο.
Η υποκρισία Τσίπρα να παριστάνει σε συνέδρια τον υποστηρικτή της καινοτομίας και της νέας τεχνολογίας, συντρίβεται στην κυνική του απόφαση να υπερφορολογήσει τα προϊόντα της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης.
Η κανονικότητα του Α. Τσίπρα ισοδυναμεί με την παράνοια της υπερφορολόγησης».