ΤΙ ΜΕΤΑΔΙΔΟΥΝ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΗ ΜΜΕ

Τριγμοί στην Τουρκία εν μέσω φημών για capital controls !!!

Μεγάλη είναι η ανησυχία μεταξύ επενδυτών και οικονομολόγων για την πορεία της οικονομίας της Τουρκίας, στην τελική ευθεία για τις εκλογές της 24ης Ιουνίου 2018.

Την ανησυχία ενίσχυσαν οι φήμες για επιβολή capital controls, με φόντο δημοσίευμα της Sabah αλλά και οικονομολόγων, οι οποίοι εκτιμούν ότι η Τουρκία οδεύει προς χρεοκοπία, επιβολή capital controls και προσφυγή στο ΔΝΤ.
Η τουρκική εφημερίδα Sabah, ανέφερε ότι η τουρκική κυβέρνηση ετοιμάζεται να επιβάλει πρόστιμα έως και 40% σε όποιον επιχειρήσει να βγάλει κεφάλαια από τη χώρα, με πρόσχημα εξαγωγική ή εισαγωγική δραστηριότητα.
Πρόσφατα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποίησε για σημάδια υπερθέρμανσης της τουρκικής οικονομίας και τόνισε ότι εάν δεν ληφθούν έκτακτα μέτρα, η χώρα ενδέχεται να ακολουθήσει το παράδειγμα άλλων οικονομικά πτωχευμένων χωρών.

Στην τελευταία του έκθεση για το 2018, το ΔΝΤ ανέφερε ότι η έντονη εγχώρια ζήτηση και οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου μπορεί να οδηγήσουν σε ακόμη μεγαλύτερη αρνητική διεύρυνση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.
Χθες η λίρα Τουρκίας κινήθηκε σταθεροποιητικά, λόγω της δέσμευσης από την κεντρική τράπεζα της Τουρκίας ότι θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να σταματήσει η υποτίμηση του τουρκικού νομίσματος.
«Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας παρακολουθεί στενά την πορεία της αγοράς» επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση.
«Τα απαραίτητα μέτρα θα ληφθούν.
Επίσης σκεφτόμαστε την επίδραση αυτών των εξελίξεων στο outlook του πληθωρισμού» αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση.
Σημειώνεται ότι η τουρκική λίρα δέχεται έντονες πιέσεις τις τελευταίες εβδομάδες αλλά σημείωσε σημαντικές απώλειες μετά τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, Recep Tayyip Erdogan ότι σκοπεύει να ελέγχει περισσότερο τη νομισματική πολιτική μετά τις εκλογές.
Ο Erdogan πιέζει για μείωση των επιτοκίων, απαίτηση η οποία είναι παράλογη εκ μέρους του Τούρκου προέδρου, με δεδομένο ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται στο 10,9%, ενώ το βασικό επιτόκιο της χώρας είναι αυτή τη στιγμή στο 13,5%.
Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το NTV, ο κεντρικός τραπεζίτης της Τουρκίας αναμένεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο της χώρας, Recep Tayyip Erdogan.
Σήμερα ωστόσο το νόμισμα της Τουρκίας επέστρεψε στην πτώση, στον απόηχο των φημών περί capital controls.
Η ισοτιμία δολαρίου/τουρκικής λίρας διαπραγματεύεται στα 4,4487.
Κρίσιμη στήριξη θεωρείται το επίπεδο των 4,4120.

Χρεοκοπία και capital controls προβλέπουν οι οικονομολόγοι

Η τουρκική οικονομία βρίσκεται ήδη σε «διαδικασία χρεοκοπίας», αναφέρει στην εφημερίδα «Neue Zurcher Zeitung» ο οικονομολόγος Russel Napier, εκτιμώντας, μάλιστα, ότι ο Πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan δεν θα αργήσει να επιβάλει κεφαλαιακούς ελέγχους (capital controls) και να επιδιώξει ανάπτυξη με χαμηλά επιτόκια.

Τα παραπάνω, σημαίνουν de facto χρεοκοπία, επισημαίνει.
«Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ευρώπης έχουν μεγάλη έκθεση στην Τουρκία και θα πρέπει να προστατευτούν», σχολιάζει η εφημερίδα.
Από την πλευρά του, το Bloomberg σημειώνει ότι είναι η πρώτη φορά που οι επενδυτές δεν εμφανίζονται ιδιαίτερα ενθουσιασμένοι από την προοπτική μιας ακόμη εκλογικής νίκης του Recep Tayyip Erdogan.
Οι ρευστοποιήσεις στο τουρκικό χρηματιστήριο έχουν αυξηθεί ενόψει των εκλογών και η ισοτιμία της λίρα καταγράφει ιστορικά χαμηλά, ενώ οι αποδόσεις των μακροπρόθεσμων ομολόγων έχουν ανοδική πορεία.
Οι διαβεβαιώσεις περί του πραγματισμού του Erdogan στα οικονομικά ζητήματα έχουν αντικατασταθεί από φόβους ότι η εμμονή του στην ανάπτυξη καθηλώνει την οικονομία.
Ο Τούρκος πρόεδρος δεν υποχωρεί από την εφαρμογή λαϊκιστικών πολιτικών.
Η τουρκική οικονομία αναπτύχθηκε ταχύτερα της κινεζικής το 2017, παρά τις προειδοποιήσεις αναλυτών ότι οι ρυθμοί αυτοί δεν είναι ούτε υγιείς, ούτε βιώσιμοι.
Τα μέτρα δημοσιονομικών κινήτρων που ανακοινώθηκαν πρόσφατα ήρθαν να εντείνουν τις ανησυχίες.
Οι επενδυτές εκτιμούν ότι η νομισματική πολιτική είναι υπερβολικά χαλαρή για να υποστηρίξει τα περιουσιακά στοιχεία της χώρας, το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών δεν είναι βιώσιμο και η αποστροφή του Erdogan για τα υψηλά επιτόκια εμποδίζει την κεντρική τράπεζα να τιθασεύει τον διψήφιο πληθωρισμό.
Η αβεβαιότητα δεν περιορίζεται στην οικονομία.
Η Τουρκία έχει απομακρυνθεί από τους παραδοσιακούς Δυτικούς συμμάχους της, παραμένει υπό καθεστώς έκτακτης ανάγκης και η αυταρχική διακυβέρνηση του προέδρου τον αποξενώνει από την Γερμανία και τις Η.Π.Α..
Για ορισμένους, η μόνη ελπίδα είναι να αλλάξει πορεία η κυβέρνηση του Erdogan, σημειώνει το αμερικανικό κανάλι.
ΠΗΓΗ: bankingnews.gr