«Η υποψηφιότητά μου είναι επιβεβλημένο καθήκον μου και η εμπειρία μου απαραίτητη», λέει ο ίδιος, μιλώντας στο «protothema.gr»
Επιστρέφει στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό(ΕΕΣ) ο υπόδικος πρώην πρόεδρος του Ανδρέας Μαρτίνης ως υποψήφιος στις εκλογές της 3ης Ιουνίου για την ανάδειξη νέου διοικητικού συμβουλίου! «Η υποψηφιότητά μου είναι επιβεβλημένο καθήκον μου και η εμπειρία μου απαραίτητη», λέει ο ίδιος, μιλώντας στο «protothema.gr», διαμηνύοντας παράλληλα ότι δεν πρόκειται να αποσυρθεί από την εκλογική διαδικασία λόγω των αντιδράσεων, που έχουν ήδη προκύψει. Η απρόσμενη υποψηφιότητα Μαρτίνη έρχεται 4 μήνες πριν την έναρξη της δίκης του στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων για τα αδικήματα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος κατ’εξακολούθηση και κατ’επάγγελμα, που αφορά σε μίζα 3,1εκατ μάρκων, κατά τη θητεία του ως προέδρου του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν».
Η εξέλιξη αυτή έχει προκαλέσει σοβαρό προβληματισμό στους κόλπους του ανθρωπιστικού κινήματος εντός και εκτός Ελλάδας λόγω της μεγάλης ποινικής αλλά κυρίως ηθικής απαξίας των πράξεων, για τις οποίες ο πρώην ισχυρός άνδρας του ΕΕΣ θα βρεθεί ενώπιον της Δικαιοσύνης. Για το λόγο αυτό, το κεντρικό διοικητικό συμβούλιο του οργανισμού έχει αποφασίσει να προτείνει στην επικείμενη γενική συνέλευση τη διαγραφή της υποψηφιότητας Μαρτίνη υπό τον φόβο να αποβληθεί το ελληνικό τμήμα από το Διεθνή Ερυθρό Σταυρό σε περίπτωση εκλογής του.
Ειδικότερα, ο κ. Μαρτίνης πέρασε την πόρτα των γραφείων του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού επί της οδού Λυκαβηττού καταθέτοντας δήλωση συμμετοχής στις επερχόμενες εκλογές για την ανάδειξη αιρετής διοίκησης. «Παρακαλώ να με συμπεριλάβετε στο κοινό ψηφοδέλτιο των υποψηφίων για την εκλογή 25 μελών για το κεντρικό διοικητικό συμβούλιο του ΕΕΣ κατά τις αρχαιρεσίες της 3ης Ιουνίου 2018», συμπλήρωσε στην σχετική αίτηση προκαλώντας έκπληξη στους παριστάμενους και με τα νέα να φτάνουν άμεσα στην κεντρική διοίκηση του Ερυθρού Σταυρού στη Γενεύη.
«Οταν προσήλθα στα γραφεία του ΕΕΣ για να καταθέσω την υποψηφιότητά του όλοι οι υπάλληλοι βγήκαν από τα γραφεία τους και ήρθαν να με αγκαλιάσουν και να με χαιρετήσουν», θα πει ο κ. Μαρτίνης, ο οποίος αποφυλακίστηκε τον Αύγουστο του 2017 για λόγους υγείας με τους περιοριστικούς όρους ύστερα από 15μηνη κράτηση.
«Επί 55 χρόνια ήμουν με διάφορες ιδιότητες στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό. Το αμαρτωλό παρελθόν, εντός εισαγωγικών, που μου καταλογίζουν κάποιοι θα κριθεί από την ιστορία και από τα μέλη του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού αν και οι τελευταίοι όποτε έγιναν γενικές συνελεύσεις με τίμησαν με την εμπιστοσύνη τους. Αυτή τη στιγμή θεωρώ ότι η υποψηφιότητά μου είναι επιβεβλημένο καθήκον μου όχι για κάποιον ρεβανσισμό αλλά για την αποκατάσταση της αντικειμενικής αλήθειας και διότι θέλω να τεθώ στην κρίση του κυρίαρχου σώματος των μελών του ΕΕΣ».
Εκτός της καταλογιζόμενης παράνομης πληρωμής των 3,1εκατ μάρκων ώστε η γερμανική εταιρεία «Hospitalia International» να προτιμηθεί ως προμηθεύτρια συνάπτοντας τελικά σύμβαση με το «Ερρίκος Ντυνάν» ο κ. Μαρτίνης έχει παραπεμφθεί ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων προκειμένου να δικαστεί για το κακούργημα της απιστίας κατ εξακολούθηση για τα δωρεάν νοσήλια σε επωνύμους από τα οποία το νοσοκομείο ζημιώθηκε κατά το ποσό του 1.741.242ευρώ. Παράλληλα, εκκρεμεί ποινική δικογραφία αναφορικά με τα αδικήματα της κακουργηματικής υπεξαίρεσης και απιστίας και σε βάρος της περιουσίας του ΕΕΣ, ύστερα από τα πορίσματα-καταπέλτη του Ελεγκτικού Συνεδρίου, με πιο σοβαρή την υπόθεση φερόμενης υπεξαίρεσης ύψους 1,5εκατ ευρώ του κληροδοτήματος Νέγρη.
«Η Δικαιοσύνη θα κάνει το έργο της στην υπόθεση του νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν. Η δικάσιμος έχει οριστεί για τις 28 Σεπτεμβρίου 2018. Ομως νομικά δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο για την υποψηφιότητά μου. Κανένα απολύτως νομικό κώλυμα. Οσοι προσπαθούν να με πλήξουν με τη δικαστική εμπλοκή μου τούς εύχομαι να το καταφέρουν», θα πει. Ο πρώην πρόεδρος του ΕΕΣ έχοντας λάβει το μήνυμα ότι η υποψηφιότητά του θα «μπλοκαριστεί» λόγω των δικαστικών εκκρεμοτήτων του δε δείχνει διάθεση να αποσυρθεί. «Εχω ενημερωθεί δια του εκπροσώπου του αρμόδιου υπουργείου Υγείας στο διοικητικό συμβούλιο του ΕΕΣ ότι η κυβέρνηση δεν επιθυμεί την υποψηφιότητά μου και ότι θα υποβληθεί πρόταση διαγραφής της. Εγώ όμως δεν πρόκειται να την αποσύρω, πρώτον γιατί δεν θεωρώ ότι η κυβέρνηση μπορεί να υπεισέρχεται στα εσωτερικά ενός σωματείου και δεύτερον στην περίπτωση που τελικώς καταθέσουν πρόταση μομφής προς το πρόσωπό μου, κάτι που ουδόλως προβλέπεται από διορισμένο συμβούλιο, θα είναι αυτοί που θα έχουν την ευθύνη των όποιων δυσμενών εξελίξεων, τις οποίες εγώ απεύχομαι».
Ο κ. Μαρτίνης μάλιστα επιφυλάσσει στον εαυτό του ρόλο θεματοφύλακα της νομιμότητας στον ΕΕΣ αναφέροντας ότι η εμπειρία του θα οδηγήσει το σωματείο με ασφάλεια στην επόμενη οργανωτική δομή του υποστηρίζοντας ότι στην περίπτωση που εκλεγεί στο διοικητικού συμβουλίου «οπωσδήποτε δεν θα διεκδικήσω την προεδρία του ΕΕΣ. Θα ήταν σαν να θέλω να γράψω στο βιογραφικό μου επιπλέον 3-4 μήνες προεδρίας. Δεσμεύομαι ότι κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί. Θα παραμείνω απλό μέλος γιατί θεωρώ ότι η εμπειρία μου είναι απαραίτητη για την πορεία του διοικητικού συμβουλίου μέχρι την καταστατική γενική συνέλευση τον ερχόμενο Οκτώβριο οπότε και θα αποχωρήσω. Πιστεύω ότι πρέπει να προφυλάξω το συμβούλιο που θα προκύψει από όλες τις παγίδες, που στήνονται από άπειρα συμφέροντα».
Φτάνει δε στο σημείο να χαρακτηρίσει ως «μείζον εθνικό θέμα» την πιθανότητα να παρέμβει ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός για την υποψηφιότητά του. «Σέβομαι απολύτως τον επίσημο Διεθνή Ερυθρό Σταυρό, πιστεύω βαθύτατα στις βασικές αρχές του κινήματος αλλά ταυτόχρονα και στην αναγκαία εθνικά και ηθικά αυτοτέλεια του εθνικού συλλόγου. Σε καμία περίπτωση δεν θεωρώ ότι ο διεθνής Ερυθρός Σταυρός θα μπορούσε να παρέμβει στο ελληνικό δίκαιο. Εάν συνέβαινε αυτό θα αποτελούσε μείζον εθνικό θέμα».