Από τον
Νίκο Σταυρουλάκη
Γενική δοκιμή μιας πιθανής μελλοντικής απόπειρας της Αγκυρας να επεκτείνει τα όρια της τουρκικής υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο αποτελεί το σχέδιο-πρόβα κατασκευής τριών τεχνητών νησιών στη Θάλασσα του Μαρμαρά, με στόχο την… τουριστική ανάπτυξη στην ευρύτερη περιοχή της Κωνσταντινούπολης. Τα σχέδια (σε μακέτα) έδωσε στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα ο μητροπολιτικός δήμος της Κωνσταντινούπολης μαζί με τα τεχνικά στοιχεία για τις τουριστικές υποδομές που θα κατασκευαστούν στο τεχνητό έδαφος και στην απέναντι εγγύς ακτή, σε εύρος περίπου οκτώ χιλιομέτρων.
Το σχέδιο των τεχνητών νησιών χαρακτηρίζεται «ύπουλο», καθώς αποτελεί εξ ορισμού «πρόβα» για πιθανή μεταφορά του στο Αιγαίο, δεδομένου ότι ο τουρισμός στην Τουρκία έχει πληγεί τα τελευταία χρόνια με την αλλοπρόσαλλη, μεγαλομανή πολιτική του προέδρου Ερντογάν και η κατασκευή τουριστικών υποδομών, και μάλιστα σε τόνους υπερβολής, δεν είναι βέβαιο ότι θα μπορέσει να ανακόψει τη φυγή των τουριστών από τη γειτονική χώρα.
Το πλήγμα που δέχθηκε η Τουρκία στον τουρισμό εκ Ρωσίας μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού (24/11/2015), φέρνοντας στα πρόθυρα σύγκρουσης την Τουρκία και τη Ρωσία, δεν έχει ανακοπεί, καθώς οι Ρώσοι ταξιδιώτες στράφηκαν (και παρέμειναν) σε άλλους προορισμούς. Εξάλλου, οι αλλεπάλληλες τρομοκρατικές επιθέσεις στην Κωνσταντινούπολη δεν καλλιεργούν κλίμα αισιοδοξίας ότι ο τουρισμός θα ανακάμψει σύντομα. Το πρόσφατο αποτυχημένο πραξικόπημα και η εσωτερική αναταραχή δεν δημιουργούν επίσης «λογικό» έδαφος για τη δέσμευση πόρων στην τουριστική βιομηχανία στην παρούσα φάση. Μέσα σε αυτό το κλίμα, οι μεγαλοϊδεατικές επενδυτικές εξάρσεις της τουρκικής οικονομίας (δεν βρίσκεται και στην καλύτερη φάση της, σύμφωνα με τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης) και η κατασκευή τεχνητών νησιών αλά… Ντουμπάι αφήνουν περιθώρια για δεύτερες σκέψεις ως προς τις πραγματικές προθέσεις της επένδυσης.
Τα τεχνητά νησιά (artificial islands), όπου και όταν δημιουργηθούν, χάρη στις τουριστικές υποδομές αποκτούν οικονομική ζωή, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για επέκταση των ορίων της υφαλοκρηπίδας τοπικά, σύμφωνα με το «γράμμα» του Διεθνούς Δικαίου. Αν το υπό δοκιμή «μοντέλο» μελλοντικά εφαρμοστεί στις μικρασιατικές ακτές του Αιγαίου, θα δημιουργήσει νέα δεδομένα στον ευαίσθητο χώρο του αρχιπελάγους και νέα σημεία τριβής στις εύθραυστες ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Εκταση
Οπως ανακοίνωσε ο μητροπολιτικός δήμος Κωνσταντινούπολης (ΙΒΒ), θα κατασκευάσει τρία τεχνητά νησιά που θα φέρουν τα θαλάσσια sports στη Θάλασσα του Μαρμαρά, στην ασιατική ακτή της Πόλης, στην περιοχή Πεντίκ.
Τα νησιά, που θα κατασκευαστούν στο τμήμα της ακτής μεταξύ της μαρίνας του Πεντίκ και των τοπικών ναυπηγείων, θα καταλαμβάνουν μια έκταση 603.500 τετραγωνικών μέτρων που θα περιλαμβάνει προστατευμένες περιοχές για θαλάσσια σπορ, τεχνητές παραλίες, ιστιοπλοϊκά κέντρα, χώρο αναψυχής, τοποθεσίες για εκδρομές με σκάφος, αγορές τροφίμων, πάρκα και ποδηλατικές διαδρομές. Σύμφωνα με τα σχέδια, θα κατασκευαστούν αμμώδεις παραλίες, πισίνες, γήπεδα τένις, γκολφ, μπάσκετ, χόκεϊ, χώροι για ράφτινγκ, ιστιοπλοΐα, εξοπλισμοί για υποβρύχιες καταδύσεις, χώροι για πεζοπορία και ποδηλασία, μεγάλες εκτάσεις για πικνίκ, εστιατόρια και καφετέριες. Οι επισκέπτες θα μπορούν επίσης να νοικιάζουν θαλάσσια μέσα ψυχαγωγίας.
Η συνολική έκταση των ακτών των τριών νησιών, που θα είναι διασυνδεδεμένα με τεχνητά περάσματα (προσχώσεις) και θα συνδεθούν με τη στεριά με μια κρεμαστή γέφυρα, θα εκτείνεται σε μήκος 7,4 χιλιομέτρων. Στα σχέδια είναι και η κατασκευή ενός σταθμού τελεφερίκ και ενός σταθμού θαλάσσιων ταξί, μεταφέροντας σε σύντομο χρόνο τον κόσμο στις κεντρικές περιοχές της Πόλης.
Ο δήμαρχος του Πεντίκ δρ Κενάν Σαχίν δήλωσε ότι τα νησιά είναι το «όραμα» του μητροπολιτικού δήμου της Κωνσταντινούπολης να φέρει τουρισμό στην περιοχή.