Το Documento… έχει τον Γερμανό του και αποκαλύπτει τι συζητήθηκε πίσω από τις κλειστές πόρτες στις συναντήσεις του προέδρου της ΝΔ στο Βερολίνο.

Οι διαρροές από τον χώρο της ΝΔ, αλλά και τα δημοσιεύματα έγκυρων γερμανικών εφημερίδων δεν αφήνουν καμιά αμφιβολία. Το ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη πριν από λίγες μέρες στη γερμανική πρωτεύουσα, πέρα από τον πρόδηλα προπαγανδιστικό χαρακτήρα του, είχε από άποψη πολιτικής ουσίας έναν στόχο: να πείσει τη Γερμανίδα καγκελάριο και τη γερμανική ηγεσία ότι ο ίδιος θέλει και μπορεί να εφαρμόσει άμεσα και αποτελεσματικά όλα εκείνα για τα οποία ο Τσίπρας «διαπραγματεύεται και κωλυσιεργεί». Οτι το Βερολίνο και οι δανειστές θα βρουν στο πρόσωπό του έναν πρωθυπουργό-συνεργό, που ταυτίζεται μαζί τους όσον αφορά την ανάγκη των «μεταρρυθμίσεων», αντί για τον εχθρικό απέναντι στο πακέτο των μέτρων που απαιτούν Αλέξη Τσίπρα.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας αυτής, ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις προθέσεις του Κυρ. Μητσοτάκη είχε η κεκλεισμένων των θυρών συνάντησή του με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Διότι αν στην Ανγκελα Μέρκελ ο φιλόδοξος αρχηγός της ΝΔ παρουσίασε τον φιλελεύθερο εαυτό του και το πολιτικό του σχέδιο, που προϋποθέτει ανατροπή της ελληνικής κυβέρνησης, ζητώντας τη συνδρομή της, στον Σόιμπλε παρουσίασε τον νεοφιλελεύθερο εαυτό του εκθέτοντας τις σκληρές για την κοινωνική πλειοψηφία και απόρρητες «τεχνικές πλευρές» του προγράμματός του που παραμένουν άγνωστες, τόσο για τους βουλευτές της ΝΔ όσο και για τον ελληνικό λαό.

«Η καγκελάριος θα ήθελε να γνωρίζετε…»

Το μήνυμα το οποίο έσπευσε να στείλει την επόμενη μέρα της συνάντησης Μητσοτάκη – Μέρκελ η γερμανική καγκελαρία στον Αλ. Τσίπρα βεβαιώνει εμμέσως τα παραπάνω, αφήνοντας έκθετο τον πρόεδρο της ΝΔ. «Η καγκελάριος θα ήθελε να γνωρίζετε, κύριε πρωθυπουργέ, ότι δέχτηκε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως εκπρόσωπο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στα γραφεία του κόμματός της. Ακουσε τις απόψεις του για την κατάσταση στην Ελλάδα και την ανάγκη πολιτικής αλλαγής στη χώρα. Και διαβεβαίωσε τον κ. Μητσοτάκη ότι η κατεύθυνση των πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του ελληνικού λαού».

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο Κυρ. Μητσοτάκης στη συνάντησή του με τη Γερμανίδα καγκελάριο παρουσίασε τη μαύρη εικόνα της χώρας μας υπό την κυβέρνηση Τσίπρα, απέδωσε την καθυστέρηση στην αξιολόγηση στις ιδεολογικές εμμονές του τελευταίου και στην εχθρότητά του προς τους δανειστές και της «εξήγησε» ότι η Ελλάδα αλλά και οι δανειστές, συνεπώς και το Βερολίνο, «έχουν ανάγκη μιας πολιτικής αλλαγής, που θα προσδώσει στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς χαρακτήρα συνεργασίας, αντί για τον χαρακτήρα κλεφτοπόλεμου που έχουν σήμερα. Ανησυχούμε σοβαρά για το αύριο της πατρίδας μας, που βρίσκεται σε χέρια εχθρών της ελεύθερης οικονομίας» ήταν ο πυρήνας της αναφοράς του προς την παγερά ευγενή κυρία Μέρκελ.

Ασπονδοι φίλοι του, μάλιστα, που έχουν γνώση όσων συμβαίνουν στο περιβάλλον του, αναφέρουν ότι στην προσπάθειά του να την πείσει για την ποιότητα των «εχθρών» αναφέρθηκε στο «κομμουνιστικό» παρελθόν του Αλ. Τσίπρα, αλλά και στη «δεδηλωμένη μαρξιστική ιδεολογία και παιδεία» του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου. Πράγμα που δεν χρειάστηκε να κάνει με τον Γερμανό ομόλογο του Ευ. Τσακαλώτου, ο οποίος γνωρίζει από πρώτο χέρι ποιος είναι ο Ελληνας που έχει απέναντί του.

Εντέλει, παρά τις προσπάθειές του, ακόμη και με το άνοιγμα φακέλων περασμένων δεκαετιών, όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι η Μέρκελ τον δέχτηκε, τον άκουσε και του κατέστησε σαφές ότι δεν έχει σκοπό να συνδράμει τη ΝΔ στην απόπειρα παλινόρθωσης. Εν συνεχεία ενημέρωσε τον Αλ. Τσίπρα για την ουσία της συνάντησης αυτής και τις δικές της θέσεις. Χαριτωμένη γερμανική πινελιά: από το περιβάλλον πρώην αρχηγού της ΝΔ διατείνονται πως η Μέρκελ ενημέρωσε μέσω εκπροσώπου της και τον Μητσοτάκη ότι ενημέρωσε τον Τσίπρα για τα της συνάντησής τους. Προς αποφυγήν παρεξηγήσεων…

Ο διεκδικητής και ο εκδικητής

Αν όμως η συνάντηση με την Ανγκελα Μέρκελ είχε το δικό της πολιτικό ενδιαφέρον, που έχει να κάνει κυρίως με το πώς βλέπει ο Κυρ. Μητσοτάκης τις σχέσεις του –και τις σχέσεις της Ελλάδας– με το κραταιό Βερολίνο και τους σκληρούς δανειστές, η συνάντηση με τον Σόιμπλε είχε ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Στη συνάντηση αυτή ο διεκδικητής της αυριανής πρωθυπουργίας στην Αθήνα είχε τη δυνατότητα να εκθέσει στον εκδικητή της σημερινής πρωθυπουργίας στην Αθήνα τις «τεχνικές πλευρές», δηλαδή τον σκληρό πυρήνα των απόψεών του, για τις «μεταρρυθμίσεις» που έχει ανάγκη η Ελλάδα. Και αν η Μέρκελ πάγωσε τη διάθεσή του για «λεπτομέρειες», φοβούμενη ότι μπορεί να τις χρεωθεί αργότερα, ο Σόιμπλε, αντίθετα, τον ενθάρρυνε εντέχνως, σύμφωνα με πηγές που χαρακτηρίζονται από γερμανική ακρίβεια και τάξη –το Documento έχει τον Γερμανό του–, «να ανοίξει την καρδιά και την ατζέντα του».

Τα πιο σημαντικά στοιχεία της συνάντησης Μητσοτάκη – Σόιμπλε:

Πρώτον, έγινε κεκλεισμένων των θυρών και απαγορεύτηκαν ακόμη και οι συνήθεις στις περιπτώσεις αυτές φωτογραφίες. Είναι δε πρωτοφανές ότι από την πλευρά της ΝΔ δεν δόθηκαν ως ενημέρωση παρά γενικολογίες περί… τεχνικών πλευρών για τις οποίες ενημέρωσε ο Κυρ. Μητσοτάκης τον Β. Σόιμπλε.

Δεύτερον, στα 75 λεπτά της συνάντησης ο Μητσοτάκης είχε τη δυνατότητα να αναπτύξει στον σκληρό Γερμανό υπουργό, ο οποίος μίλησε ελάχιστα και μόνο για να ενθαρρύνει με ερωτήσεις τον συνομιλητή του να ανοιχτεί, όλη τη βεντάλια των μέτρων που προτίθεται να πάρει εάν και εφόσον γίνει πρωθυπουργός. Μια βεντάλια μέτρων που, σύμφωνα με την ουσία όσων του εξέθεσε ο Ελληνας συνομιλητής του, έχουν σκοπό να αποτελέσουν ένα υπερμνημόνιο hergestellt in Griechenland (ελληνικής κατασκευής), με υπογραφή Μητσοτάκη. Υπερμνημόνιο-συνέχεια μεν, αλλά πάνω και πέρα από τα μνημόνια. Που περιλαμβάνει εμπροσθοβαρή μέτρα μείωσης του δημόσιου τομέα τα οποία ούτε οι δανειστές δεν ζητούν, σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις, μείωση της «σπατάλης» για το δημόσιο και το κοινωνικό κράτος, φιλική προς το μεγάλο κεφάλαιο φορολογία και φιλικό για τη μεγάλη ιδιωτική πρωτοβουλία περιβάλλον. Ενα σύνολο μέτρων τα οποία θυμίζουν, αν δεν αντιγράφουν, το πρόγραμμα που επέβαλε η δικτατορία του Πινοτσέτ στη Χιλή μετά την ανατροπή του Αλιέντε.

Οι περικοπές που απαρίθμησε ο Κυριάκος στον Σόιμπλε δεν έχουν χρονικό ορίζοντα, πάνε πέρα από τα μνημόνια και στην ουσία αποσκοπούν να οικοδομήσουν ένα άλλο καθεστώς στην οικονομία και στην κοινωνία με νεοφιλελεύθερα θεμέλια, επιβεβαιώνει πηγή κοντά στον αρχηγό της ΝΔ. Σύμφωνα με το σκεπτικό του Κυρ. Μητσοτάκη, μάλιστα, οι «υπερμνημονιακές» αυτές μεταρρυθμίσεις θα έχουν ως άμεσο αποτέλεσμα χιλιάδες θέσεις εργασίας και υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Ο Σόιμπλε άφησε να εννοηθεί ότι είναι καλύτερα να φθαρεί ο Αλ. Τσίπρας στην αξιολόγηση και με πιθανά νέα μέτρα παρά να αναλάβει την «ιδιοκτησία» τους η ΝΔ

Τα 6 μέτρα του τρόμου για τους Ελληνες εργαζομένους

Σύμφωνα με τον αξιόπιστο «Γερμανό μας», αλλά και πηγές στη ΝΔ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέθεσε στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ένα πλέγμα από προγραμματικές θέσεις και προθέσεις του, όπως:

Απολύσεις στο δημόσιο

1. Δραστική μείωση του δημόσιου τομέα, από 12% μέχρι 15%, στα τρία πρώτα χρόνια της πρωθυπουργίας του. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι εφόσον καταφέρει να εισέλθει στο Μαξίμου, θα απολύσει κοντά στους 100.000 δημοσίους υπαλλήλους. Προκειμένου μάλιστα να στηρίξει την πρόθεσή του αυτή, είπε στον Σόιμπλε πως «σήμερα στην Ελλάδα “αγνοούνται” 20.000 με 25.000 δημόσιοι υπάλληλοι». Υπονοώντας πως ενώ πληρώνονται από το κράτος, είτε δεν εμφανίζονται στη δουλειά τους είτε είναι υπάλληλοι-φαντάσματα. Σε ερώτηση δε του Γερμανού υπουργού για τις κοινωνικές αντιδράσεις εάν και εφόσον επιχειρήσει τέτοιου είδους δραστικά μέτρα, απάντησε ότι η «καμένη γη» του ΣΥΡΙΖΑ θα του δώσει τη δυνατότητα να προχωρήσει χωρίς σοβαρές αντιστάσεις, εφόσον φυσικά έχει και τη στήριξη εταίρων και δανειστών.

Επιστροφή αξιολόγησης

2. Σχετικά με τις προσλήψεις και τις αποχωρήσεις μόνιμου προσωπικού στον δημόσιο τομέα, η ΝΔ ως κυβέρνηση για κάθε πέντε αποχωρήσεις θα προχωρά σε μία πρόσληψη. Με λίγα λόγια το σχέδιο Μητσοτάκη και των οικονομικών συμβούλων του είναι η πάση θυσία συρρίκνωση του δημόσιου τομέα. Επιπροσθέτως θα επαναφέρει, προς το σκληρότερο, το ανολοκλήρωτο, λόγω ΣΥΡΙΖΑ, μέτρο της αξιολόγησης που εφάρμοσε ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης επί κυβέρνησης Σαμαρά.

Φοροαπαλλαγές σε επιχειρήσεις

3. Για τις επιχειρήσεις ο πρόεδρος της ΝΔ κατέθεσε δύο πολύ γενναιόδωρες προτάσεις. Η πρώτη αφορά την άμεση μείωση του φόρου από το 29% στο 20% και η δεύτερη τη μείωση του φόρου μερισμάτων από 15% σε 5%.

Ολα στο σφυρί

4. Σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις. Η ΔΕΗ στο σύνολό της, ΔΕΣΦΑ, ΕΥΔΑΠ θα περάσουν άμεσα και με διαδικασίες-εξπρές στα χέρια ιδιωτών. Επίσης θα γίνει προσπάθεια να αλλάξουν προς το συμφέρον των επενδυτών συμβάσεις που «πείραξε» η κυβέρνηση Τσίπρα, όπως του Ελληνικού, ενώ θα αποκατασταθούν «η ισονομία και η διαφάνεια» στις συμβάσεις δημοσίων έργων που επίσης «πείραξε» η παρούσα κυβέρνηση.

Εργασιακή ζούγκλα

5. Εργασιακά. Η ανταγωνιστικότητα, την οποία ο Σόιμπλε αντιλαμβάνεται με όρους εργασιακής ζούγκλας, βρίσκει απολύτως σύμφωνο τον Κυρ. Μητσοτάκη. Το υπερμνημόνιό του όχι μόνο θα νομιμοποιεί τη σημερινή κατάσταση, αλλά θα περιλαμβάνει και μέτρα όπως την πλήρη «απελευθέρωση» των απολύσεων, πέρα από κάθε όρο και όριο που και οι δανειστές δέχονται.

Ψαλίδι στο κοινωνικό κράτος

6. Επίσης, υποσχέθηκε στον Γερμανό υπουργό μέσα σε δύο τρία χρόνια από τη μέρα που θα αναλάβει τις τύχες της χώρας να προχωρήσει σε μείωση των δημόσιων δαπανών (βλ. υγεία, παιδεία, κοινωνικό κράτος) που θα φτάσει τα 3 δισ. ευρώ.

Οι πληροφορίες μας –γερμανικής ακρίβειας, επαναλαμβάνουμε– λένε ότι ο Σόιμπλε άκουσε με συγκρατημένη ικανοποίηση τον Ελληνα συνομιλητή του, τον συμβούλεψε όμως να περιμένει και να μη σπεύδει ζητώντας εκλογές, αφήνοντας να εννοηθεί ότι είναι καλύτερα να φθαρεί ο Αλ. Τσίπρας στη διαδικασίας της αξιολόγησης και πιθανών νέων μέτρων παρά να αναλάβει την «ιδιοκτησία» τους η ΝΔ. Ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης πάντως υποστήριξε σε στενό κύκλο στελεχών πως από τη συνάντηση αποκόμισε την εντύπωση ότι έχει την πλήρη στήριξη του Β. Σόιμπλε, υπό τον όρο βέβαια ότι η ΝΔ θα παραμείνει σταθερή στις –φανερές και κρυφές– θέσεις της για το νεοφιλελεύθερο υπερμνημόνιο.

Τελική εξομολόγηση από στέλεχος της παράταξης, πληροφορημένο στο περίπου για το ταξίδι του αρχηγού: Καλά είναι να προσέχουμε τα βήματά μας. Με βήμα χήνας δεν πρόκοψε κανείς, ούτε στην Ευρώπη ούτε στην Ελλάδα, ούτε καν στη Γερμανία.

«Με βήμα χήνας δεν πρόκοψε κανείς, ούτε στην Ευρώπη ούτε στην Ελλάδα, ούτε καν στη Γερμανία» λέει στέλεχος της ΝΔ

Πηγή