Η κυβέρνηση παραμένει θεατής στην τιμολογιακή πολιτική-ταφόπλακα που επιβάλλει η τρόικα, καταγγέλλει η ΠΕΦ

Από τη
Ρίτα Μελά

Την ανάγκη να διαμορφωθεί άμεσα μια εθνική φαρμακευτική πολιτική, προτού να είναι πολύ αργά για τα φτηνά και αξιόμαχα ελληνικά φάρμακα, επαναλαμβάνει η Πανελλήνια Ενωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), τονίζοντας με έμφαση ότι η ανατιμολόγηση του Μαΐου 2018 προβλέπεται καταστροφική.

«Οι θεσμοί επιμένουν να επιβάλλουν ένα στρεβλό σύστημα τιμολόγησης που οδηγεί ευθέως στην καταστροφή τα φάρμακα της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, με μονομερείς μειώσεις μόνο στα παλιά φάρμακα, μέχρι την τιμολογιακή εξόντωσή τους.
Την ίδια ώρα, η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει να σταματήσει αυτό το έγκλημα» αναφέρει η αυστηρή επιστολή της ΠΕΦ προς την ελληνική κυβέρνηση.

Ανά εξάμηνο

Σημειώνεται ότι κάθε έξι μήνες, σε κάθε ανατιμολόγηση, τα οικονομικά παλαιά φάρμακα, σύμφωνα με την ΠΕΦ, αποδεκατίζονται επιλεκτικά και αυτό συμβαίνει χωρίς κανένα όφελος για την Πολιτεία, αφού ταυτόχρονα η φαρμακευτική δαπάνη εξακολουθεί να βρίσκεται εκτός ελέγχου.

Οπως προκύπτει από το προσχέδιο του δελτίου τιμών που ανάρτησε πρόσφατα ο ΕΟΦ, η μέση ποσοστιαία μείωση για τα ελληνικά γενόσημα φτάνει το 9,5%, ενώ οι μειώσεις στα πρωτότυπα εκτός και εντός προστασίας πατέντας είναι 3,4% και 2,3% αντίστοιχα.
«Είναι οικονομικά αδιανόητο φάρμακα με τιμή μεγαλύτερη των 50 ευρώ να μειώνονται 2-3%, ενώ το 70% των οικονομικών φαρμάκων, που έχουν τιμές κάτω των 6 ευρώ, να δέχεται νέες, τεράστιες μειώσεις που φτάνουν στο -80%.

Η εξέλιξη αυτή τα οδηγεί σε διακοπή της κυκλοφορίας τους» αναφέρει η ΠΕΦ και συμπληρώνει: «Πώς είναι, λοιπόν, δυνατόν όλοι να υποστηρίζουν, θεωρητικά, την ελληνική παραγωγική φαρμακοβιομηχανία, αλλά ταυτόχρονα κάθε έξι μήνες να παρακολουθούν τον αργό “θάνατό” της μέσω της παράλογης τιμολόγησης;»

 

ΠΗΓΗ