Η ακυβερνησία συνεχίζεται, μια και ο πρόεδρος Ματαρέλα δεν έδωσε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στους Ντι Μάιο και Ματέο Σαλβίνι

Από τον
Γιώργο Τραπεζιώτη

Δεν είναι ένας απλός «συμβολαιογράφος». Είναι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και επιθυμεί να έχει ουσιαστική δυνατότητα παρέμβασης στα πολιτικά πράγματα, πολλώ δε μάλλον τη δεδομένη στιγμή, που έχει λόγο στη διαδικασία επιλογής του νέου πρωθυπουργού της χώρας αλλά και των υπουργών που θα στελεχώσουν τη νέα κυβέρνηση.

Αυτό υπογράμμιζαν χθες πολιτικοί αναλυτές στην Ιταλία, όταν έγινε γνωστό ότι ο Σέρτζιο Ματαρέλα, ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας, δεν επρόκειτο τελικά να δώσει την Τρίτη -όπως ανέμεναν όλοι- την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στο Κίνημα των Πέντε Αστέρων (M5S) του Λουίτζι Ντι Μάιο και στη Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι.
Η συνάντηση με τον Τζουζέπε Κόντε και τους κυβερνητικούς εταίρους κατά πάσα πιθανότητα πρόκειται να γίνει σήμερα, καθώς χθες ο Ματαρέλα αξιοποίησε τον πολιτικό χρόνο του πραγματοποιώντας συναντήσεις με τον πρόεδρο της Βουλής Ρομπέρτο Φίκο και την πρόεδρο της ιταλικής Γερουσίας Ελιζαμπέτα Καζελάτι.

Η στάση του προέδρου ερμηνεύτηκε από κάποιους και ως καψώνι προς τα δύο κόμματα. Τα οποία -ομολογουμένως- λειτούργησαν «μη ορθολογικά», καθώς πρώτα συνέγραψαν το κυβερνητικό πρόγραμμά τους, ακολούθως επέλεξαν το όνομα του πρωθυπουργού, κι έπειτα ανακοίνωσαν στον Ματαρέλα το «κλείδωμα» της συμφωνίας. Κινήσεις που μπορεί να θεωρήθηκαν από την προεδρία απόπειρα περιορισμού της ελευθερίας κινήσεών της, αλλά και δείγμα πως ο νέος πρωθυπουργός θα είναι «πολιτική μαριονέτα».

Είναι προφανές ότι ο Ιταλός πρόεδρος θέλει να διασφαλίσει πως η χώρα θα συνεχίσει να κινείται σε ρυθμούς ευρωπαϊκούς, ειδικά τώρα που έχουν φουντώσει οι συζητήσεις για την οικονομική κατάστασή της. Αλλωστε το πρώτο πράγμα που τόνισε ο Ματαρέλα στη συνάντησή του με τους Ντι Μάιο και Σαλβίνι ήταν ότι δεν πρέπει να κινδυνεύσουν οι αποταμιεύσεις των Ιταλών και η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.

Η αγωνία των Ευρωπαίων είναι έκδηλη. Χθες ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, σε συνέντευξή του στον γερμανικό Τύπο, κάλεσε την Ιταλία «να ασκήσει μια λογική δημοσιονομική πολιτική», διότι «πρόκειται για τη χώρα με το υψηλότερο δημόσιο χρέος στη ζώνη του ευρώ, μετά την Ελλάδα».

Με μαϊμού (;) μεταπτυχιακό

Η επιλογή του Τζουζέπε Κόντε για τον πρωθυπουργικό θώκο δεν αποκλείεται πάντως να καεί προτού καν ο υποψήφιος περάσει την πόρτα του προεδρικού μεγάρου. Στο στόχαστρο του ιταλικού και του διεθνούς Τύπου μπήκαν οι μεταπτυχιακές σπουδές του, καθώς στο βιογραφικό του, αν και αναφέρει πως τις έχει κάνει στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, κάτι τέτοιο δεν προκύπτει από τα αρχεία του πανεπιστημίου! Ωστόσο το Κίνημα των Πέντε Αστέρων απέρριπτε το ενδεχόμενο ο Κόντε να έχει παραφουσκώσει τα ακαδημαϊκά διαπιστευτήριά του. «Ο Κόντε, όπως οποιοσδήποτε ερευνητής, πήγε στο εξωτερικό για να σπουδάσει, να τελειοποιήσει τις γνώσεις του στην αγγλική νομική ορολογία» ανέφερε το κόμμα, προσθέτοντας πως «ο Τύπος φωνάζει για υποτιθέμενους τίτλους σπουδών που ο Κόντε ουδέποτε ισχυρίστηκε πως διαθέτει».

ΠΗΓΗ