Πρόσω ολοταχώς για τη νέα εποχή στην Ευρώπη – Ο επαυξημένος ρόλος της Ελλάδας
Τα νέα, αναθεωρημένα πρότυπα προκύπτουν από τη 2η Σύσταση Γενικής Πολιτικής της ECRI, η οποία βασίζεται στις υπάρχουσες καλές πρακτικές και εστιάζει στα βασικά στοιχεία για τη δημιουργία και την αποτελεσματική λειτουργία των φορέων ισότητας.
Η διάσκεψη επικεντρώθηκε στις βέλτιστες πρακτικές για την καταπολέμηση της ρητορικής μίσους με ευαισθητοποίηση, έρευνα και συλλογή δεδομένων, παροχή βοήθειας στα θύματα και αντιμετώπιση των καταγγελιών. Στόχος είναι η υποστήριξη της εφαρμογής πιο αυστηρών προτύπων για τους φορείς ισότητας στα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης και η συζήτηση του ρόλου τους για την καταπολέμηση της ρητορικής μίσους.
Στη συνάντηση έλαβαν μέρος η γενική γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μαρία Γιαννακάκη, και ο Συνήγορος του Πολίτη, Ανδρέας Ποττάκης, ο οποίος προήδρευσε και σε συζήτηση για τα νέα πρότυπα στο πρώτο μέρος της διάσκεψης.
Ιδιαίτερη μνεία ως βέλτιστη πρακτική έγινε από την εκπρόσωπο του Γραφείου Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΑΣΕ (ODIHR), Τατιάνα Πέριτς , στη συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ελληνικού υπουργείου Δικαιοσύνης για την καταπολέμηση της ρητορικής μίσους στη δημόσια διοίκηση.
Στο πλαίσιο του σχετικού προγράμματος του ODIHR πρόκειται να υπογραφεί στις 6 Ιουνίου στην Αθήνα Πρωτόκολλο Συνεργασίας με το υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το υπουργείο Υγείας, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, τον ‘Αρειο Πάγο και την Εθνική Σχολή Δικαστών.