Οι Αμερικανοί… κλείνουν το μάτι στην αριστερή κυβέρνηση! «Η Ελλάδα έχει κάνει το come back (έχει επιστρέψει)», είπε μιλώντας στους αποφοίτους των αμερικανικών Πανεπιστημίων στη Θεσσαλονίκη ο πρέσβης των ΗΠΑ, Τζέφρι Πάιατ, τονίζοντας πως υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από την πλευρά των αμερικανικών επιχειρήσεων και πολλές ευκαιρίες γι’ αυτές στη Βόρεια Ελλάδα. Σύμφωνα με τον ίδιο, εναπόκειται στην ελληνική κυβέρνηση να επιβεβαιώσει το μήνυμα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις και τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος που θα επιτρέπει την οικονομική ανάπτυξη.

«Οι ξένοι επενδυτές, ειδικά από τις ΗΠΑ, επιζητούν σιγουριά, και το να προχωρήσει η πρόοδος που έχουμε δει ήδη να συντελείται σε βασικά πρότζεκτ στις ιδιωτικοποιήσεις, η σταθερότητα στο φορολογικό σύστημα και στο κανονιστικό καθεστώς, όλα αυτά θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην προσέλκυση νέου ξένου κεφαλαίου σε μια στιγμή που η Ελλάδα είναι έτοιμη να προχωρήσει μπροστά», τόνισε ο Αμερικανός διπλωμάτης στην ομιλία του.

Είπε ακόμη ότι οι ΗΠΑ θέλουν να μεταδώσουν το μήνυμα στο διεθνές κοινό «ότι η Ελλάδα έχει επιστρέψει», είναι ανοιχτή στο επιχειρείν και η οικονομία της έχει αρχίσει να ανακάμπτει, αλλά και ταυτόχρονα να προβάλουν ό,τι καλύτερο έχει να επιδείξει η αμερικανική τεχνολογία, καινοτομία και επιχειρηματικότητα. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, όπως εξήγησε, συμμετέχουν ως τιμώμενη χώρα στη φετινή Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ).

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον τομέα των λεγόμενων νεοφυών επιχειρήσεων (start-ups), τονίζοντας πως «είναι μία από τις μεγάλες, ανείπωτες ιστορίες επιτυχίας στην Ελλάδα», ενώ μίλησε για επενδυτικές ευκαιρίες για τις αμερικανικές επιχειρήσεις, προσθέτοντας πως οι ιδιωτικοποιήσεις είναι στην κορυφή της λίστας των αμερικανικών επιχειρήσεων, οι οποίες… «φέρνουν διαφάνεια και υψηλά στάνταρ εταιρικής διακυβέρνησης και αναζητούν ακριβώς το ίδιο από τους Ελληνες εταίρους τους».

Στο σημείο αυτό ο Αμερικανός πρέσβης επανήλθε στην ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, επιβεβαιώνοντας την αμερικανική δυσαρέσκεια για τους νέους ιδιοκτήτες του, και έβαλε πλώρη για άλλα… λιμάνια: «Εχω μιλήσει εμφατικά γι’ αυτό το ζήτημα, ιδιαίτερα για τη διαφάνεια της συναλλαγής και την πηγή της χρηματοδότησης, που περιλαμβάνει μια εγγυητική επιστολή από ρωσική τράπεζα η οποία βρίσκεται υπό αμερικανικές κυρώσεις.

»Οι επικείμενες ιδιωτικοποιήσεις άλλων λιμανιών της περιοχής -Αλεξανδρούπολη και Καβάλα- παρουσιάζουν νέες ευκαιρίες για επιχειρηματική και αγροτική ανάπτυξη. Είδα από πρώτο χέρι το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και γνωρίζω ότι μπορεί να λειτουργήσει ως στρατηγικό σημείο διαμετακόμισης».

Για τα ενεργειακά έργα, τον Διαδριατικό Αγωγό και τον διασυνδετήριο αγωγό Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB), που θα φέρει νέες (μη ρωσικές) πηγές φυσικού αερίου στη Βουλγαρία, ανέφερε ότι «εξελίσσεται ωραία», ενώ για τον Nordstream II είπε πως είναι ένα έργο που «θα μπορούσε να υπονομεύσει την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και κατ’ επέκταση την αμερικανική ενεργειακή ασφάλεια».

«Κόμβος ανάπτυξης»

Ο Τζέφρι Πάιατ τόνισε εμφατικά ότι οι ΗΠΑ βλέπουν τη χώρα μας ως «κόμβο οικονομικής ανάπτυξης και ηγέτιδα σε ζητήματα πολιτικής» και σημείωσε ότι οι δύο χώρες μοιράζονται την κοινή δέσμευση για ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς απέστειλε γραπτό χαιρετισμό στην εκδήλωση, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι «πρωτοβουλίες σαν κι αυτές έχουν προστιθέμενη αξία για την ενίσχυση της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας». Γραπτό μήνυμα έστειλε επίσης ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ χαιρετισμό ως εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών απηύθυναν ο Δημήτρης Παπανδρέου και η υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης Μαρία Κόλλια- Τσαρουχά.

Πηγή