Ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Υφάλος έχει καταστραφεί εξαιτίας κλιματικών αλλαγών πέντε φορές στο πρόσφατο παρελθόν και έχει ανακάμψει αλλά αυτή την φορά οι επιστήμονες λένε ότι δεν θα τα καταφέρει
Ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος ή Μέγα Κοραλλιογενές Φράγμα είναι ο μεγαλύτερος κοραλλιογενής ύφαλος στον κόσμο. Απαρτίζεται από 2.900 ξεχωριστούς υφάλους και 940 νησιά, και εκτείνεται σε μήκος μεγαλύτερο των 2.600 χιλιόμετρων σε μία θαλάσσια περιοχή έκτασης περίπου 344.400 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Ο ύφαλος βρίσκεται στη Θάλασσα των Κοραλλίων, έξω από τις ακτές του Κουίνσλαντ της βορειοανατολικής Αυστραλίας.
Τα κοράλλια είναι εξαιρετικά ευαίσθητα στις κλιματικές αλλαγές και αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα όταν αυξάνεται η θερμοκρασία του νερού. Έτσι τις τελευταίες δεκαετίες οι κλιματικές αλλαγές έχουν «χτυπήσει» τον Μεγάλο Κοραλλιογενή Υφαλο με τις τελευταίες έρευνες να δείχνουν μια πραγματικά ανυπολόγιστη καταστροφή. Έχουν καταστραφεί τα δύο τρίτα (67%) των κοραλλιών σε μια περιοχή μήκους 700 χλμ. στο βόρειο τμήμα του Μεγάλου Υφάλου. Μάλιστα σε μερικά σημεία, όπως γύρω από τη Νήσο Λίζαρντ, έχει καταστραφεί πάνω από το 90% των κοραλλιών.
Μια νέα μελέτη ερευνητών του Πανεπιστημίου του Σίδνει η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Nature Geoscience αποκαλύπτει πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία για το πρόσφατο παρελθόν του Μεγάλου Κοραλλιογενή Υφάλου. Όπως αναφέρουν οι ερευνητές ο ύφαλος έχει βιώσει αρκετές φορές το ίδιο πρόβλημα με το σημερινό. Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης ο ύφαλος τα τελευταία 30 χιλιάδες έτη δέχτηκε πέντε φονικές… κλιματικές επιθέσεις από τις οποίες κατάφερε να επιβιώσει. Το μυστικό σύμφωνα με τους ερευνητές ήταν ότι οι κλιματικές αλλαγές που χτύπησαν τον ύφαλο τις προηγούμενες φορές δεν ήταν απότομες επιτρέποντας έτσι στον ύφαλο να προσαρμόζεται και να ξεπερνά τα προβλήματα που είχαν προκληθεί σε αυτόν. Αυτή την φορά όμως ο ρυθμός των κλιματικών αλλαγών είναι τέτοιος που αυτή την φορά ο ύφαλος δεν φαίνεται ικανός να αντισταθεί ή να ανακάμψει. Αν συνεχιστεί η κατάσταση ως έχει εκτιμάται ότι σύντομα ο ύφαλος θα καταστραφεί ολοκληρωτικά χωρίς να υπάρχει περιθώριο οποιασδήποτε «επιστροφής» του.
Πηγή: http://www.in.gr