Ήταν γνωστή η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να επιβληθούν οι δασμοί σε χάλυβα και αλουμίνιο. Η Ε.Ε., και κάποιες άλλες χώρες, είχαν πάρει περίοδο χάριτος. Όπως και με τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν, ο Μακρόν κι άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες απέτυχαν να πείσουν τον Τραμπ να κάνει πίσω.
Και την Πέμπτη (31.05.2018) η περίοδος χάριτος τελείωσε. Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάνει λόγο για έναν πόλεμο. Τον πόλεμο των δασμών. Ο εκνευρισμός διάχυτος και εκφράστηκε από πολλούς. Μεταξύ αυτών και ο Εμανουέλ Μακρόν, που είχε ένα έντονο τηλεφώνημα με τον Αμερικανό πρόεδρο. Τουλάχιστον αυτό προκύπτει από την ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας.
Όλα αυτά λίγες ώρες αφού οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι επιβάλουν δασμούς στις εισαγωγές αλουμινίου και χάλυβα – της τάξης του 25% και 10% αντιστοίχως – από τον Καναδά, το Μεξικό και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Μακρόν σε Τραμπ: Κάνεις λάθος, είναι παράνομο!
Ο πρόεδρος της Γαλλίας και εκείνος των ΗΠΑ μίλησαν τηλεφωνικά μετά την απόφαση Τραμπ να επιβληθούν δασμοί στον χάλυβα και το αλουμίνιο που εισάγουν οι ΗΠΑ από την Ε.Ε.
Ο υπουργός Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος ανακοίνωσε ότι οι δασμοί θα τεθούν σε ισχύ τα μεσάνυχτα (7:00 το πρωί της Παρασκευής, ώρα Ελλάδας)
Ο Μακρόν είπε στον Αμερικανό ομόλογό του ότι η απόφασή του είναι «παράνομη», «λαθεμένη» και ότι η Ε.Ε. θα ανταποδώσει «με τρόπο σθεναρό και αναλογικό», ανακοίνωσε το Μέγαρο των Ηλυσίων. Με τον Γάλλο πρόεδρο, ο οποίος… όπου σταθεί κι όπου βρεθεί διαβεβαιώνει για τη φιλική σχέση του με τον Τραμπ, προέτρεψε τον Αμερικανό πρόεδρο να κάνει και κάτι ακόμα. Να δεχτεί να συμμετάσχει η κυβέρνησή του σε διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε., την Κίνα και την Ιαπωνία για να ενισχυθούν οι κανόνες και η λειτουργία του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.
Ένα πράγμα λείπει από την ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας. Τι απάντηση έδωσε ο Τραμπ στον Μακρόν…
«Δεν διαπραγματευόμαστε υπό πίεση»
Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρουνό Λε Μερ είχε διαμηνύσει ότι η Γαλλία δεν έχει καμιά πρόθεση να διαπραγματευθεί με τις ΗΠΑ «υπό την πίεση της επιβολής δασμών». «Θα αρνηθούμε να διαπραγματευθούμε υπό πίεση. Συνάντησα τον (υπ. Εμπορίου των ΗΠΑ) Ουίλμπουρ Ρος και του είπα καθαρά ότι οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν θα αποδεχθούν ποτέ να διαπραγματευθούν υπό πίεση», είπε ο Λε Μερ.
Οι δηλώσεις του Γάλλου υπουργού έγιναν σε δημοσιογράφους ενώ προσγειώθηκε στο Μόντρεαλ, ενδιάμεσο σταθμό του ταξιδιού του στο Ουίσλερ του Καναδά, όπου θα γίνει η Σύνοδος των G7.
«Η απόφαση να επιβληθούν δασμοί παραβιάζει το διεθνές δίκαιο»
Σκληρή και η δήλωση του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς. Χαρακτήρισε την απόφαση Τραμπ για τους δασμούς σε αλουμίνιο και χάλυβα που εισάγουν οι ΗΠΑ από Ε.Ε., Μεξικό και Καναδά αντίθετη με το διεθνές δίκαιο.
«Αυτή δεν είναι μια καλή ημέρα για τις διατλαντικές σχέσεις», έκρινε ο Σολτς, καθώς ταξίδευε για τη Σύνοδο των G7, που θα γίνει στο καναδικό θέρετρο Ουίσλερ στη Βρετανική Κολομβία, στον Καναδά. «Αυτή η μονομερής απόφαση είναι λαθεμένη και κατά την άποψή μου παραβιάζει το διεθνές δίκαιο», συνέχισε ο Σολτς. Και τόνισε τη σημασία που αποδίδει το Βερολίνο στην τήρηση ενός συστήματος βασισμένου σε κανόνες ως προς τις ελεύθερες εμπορικές συναλλαγές.
Συμπλήρωσε ότι η Ε.Ε. θα αντιδράσει «σθεναρά» αλλά «με εχέφρονα τρόπο» και ότι θα υπάρξει συντονισμός ανάμεσα στις χώρες μέλη της και τους εταίρους της. Ο Σολτς διαβεβαίωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να προσέλθει σε μια συζήτηση για τους δασμούς γενικότερα με τις ΗΠΑ, αλλά μόνον αφού η Ουάσινγκτον εξαιρέσει μόνιμα την Ευρώπη από τους δασμούς στον χάλυβα και στο αλουμίνιο.
«Δεν μας αγγίζουν τα αντίμετρα»
Οι δασμοί έχουν ανακοινωθεί από τον Μάρτιο. Όμως τελούσαν υπό καθεστώς αναστολής για Καναδά, Μεξικό και Ε.Ε. με την ελπίδα ότι θα έκαναν πίσω και θα δέχονταν τις απαιτήσεις της Ουάσινγκτον. Αυτό όμως δεν συνέβη και η περίοδος… χάριτος τελείωσε και τα τύμπανα του εμπορικού πολέμου ήχησαν ξανά δυνατά.
«Προσβλέπουμε στη συνέχιση των διαπραγματεύσεων, τόσο με τον Καναδά και το Μεξικό από τη μία πλευρά, όσο και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την άλλη, επειδή υπάρχουν άλλα θέματα τα οποία πρέπει επίσης να επιλυθούν», είπε ο υπ. Εμπορίου των ΗΠΑ, Γουίλμπουρ Ρος. Ωστόσο δεν έδωσε πολλές λεπτομέρειες για το τι μπορούν να κάνουν η Ε.Ε., ο Καναδάς και το Μεξικό προκειμένου να αρθούν οι δασμοί.
Δεν φάνηκε πάντως να ανησυχεί για τα αντίποινα που «φωνάζουν» Ε.Ε., Μεξικό και Καναδάς πως θα λάβουν. «Οποιαδήποτε αντίμετρα επιβληθούν από την Ευρώπη ή άλλες χώρες ως απάντηση στους αμερικανικούς δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου είναι απίθανο να έχουν μεγάλο αντίκτυπο στην αμερικανική οικονομία», διαβεβαίωσε εξάλλου ο Αμερικανός υπουργός, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC λίγο μετά την ανακοίνωση της οριστικής επιβολής των δασμών.
Επισήμανε δε ότι, κατά την άποψή του, οι επιπτώσεις στις σχέσεις με τις χώρες που επηρεάζονται από την αμερικανική απόφαση δεν θα είναι μακροπρόθεσμες και ότι θα ξεπεραστούν «εν ευθέτω χρόνο».
Τα χρηματιστήρια
Απογοήτευση όμως επικράτησε και στα Χρηματιστήρια που φοβούνται τις συνέπειες ενός γενικευμένου εμπορικού πολέμου. Ο δείκτης Dow Jones δέχθηκε ισχυρές πιέσεις με αποτέλεσμα να υποχωρήσει κατά 1,02%, ενώ ο DAX στην Φρανκφούρτη υποχώρησε κατά 1,4%.
Οι θετικές ειδήσεις από το μέτωπο της Ιταλίας με την πιθανότητα να σχηματιστεί άμεσα κυβέρνηση και αποφευχθεί το ενδεχόμενο νέων εκλογών, μάλλον πέρασε αδιάφορα και οι όποιες θετικές επιπτώσεις φάνηκαν στις αγορές ομολόγων του Νότου.