ΜΗ ΕΝΘΑΡΡΥΝΤΙΚΑ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΔΕΙΓΜΑΤΑ ΓΡΑΦΗΣ ΚΟΝΤΕ

Από το πεδίο της προσφυγικής πολιτικής φαίνεται να έρχονται τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας ιταλικής κυβέρνησης, με τα μηνύματα να είναι κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικά, όπως σημειώνει η Deutsche Welle.

«Για τους λαθρομετανάστες, πλέον, τελείωσε η χρυσή εποχή». Με αυτή την δήλωση, ο νέος Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι έκανε σαφείς τις προθέσεις του.

Πρόσθεσε δε ότι πρέπει να βελτιωθούν οι συμφωνίες με τις χώρες καταγωγής των μεταναστών που δεν έχουν άδεια παραμονής και ότι θα εργασθεί προς αυτή την κατεύθυνση. Διότι, όπως είπε, «δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να συντηρούμε εκατοντάδες χιλιάδες απελπισμένους».

Σήμερα μεταβαίνει στην Σικελία για να διαπιστώσει από κοντά, όπως τόνισε, τις λεπτομέρειες του όλου φαινομένου.

Από την μία ο Σαλβίνι λέει ότι θέλει να ανοίξει διάλογο με την Καθολική Εκκλησία, ώστε να βρεθούν κάποιες κοινά αποδεκτές λύσεις . Από την άλλη, όμως, υπογραμμίζει συνεχώς με έμφαση: «Οι λαθρομετανάστες πρέπει να αρχίσουν να ετοιμάζουν τις βαλίτσες. Όχι με υπερβολική βιασύνη, αλλά πρέπει να αρχίσουν να το κάνουν».

Και συγχρόνως χαρακτηρίζει τις μη κυβερνητικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται με τα πλοία τους στην κεντρική Μεσόγειο «αντικαταστάτες των δουλεμπόρων».

Προεκλογικές οι προειδοποιήσεις;

Μένει να διαπιστωθεί αν οι τόνοι αυτοί θα πέσουν μετά τις δημοτικές εκλογές που θα γίνουν σε 798 πόλεις  στις 10 Ιουνίου ή αν, αντιθέτως, θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν, δημιουργώντας επικίνδυνη κοινωνική ένταση. Σίγουρα πάντως τα πρώτα δείγματα γραφής στο μεταναστευτικό και στο προσφυγικό δεν μπορούν να χαρακτηρισθούν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά.

Πολλοί σχολιαστές άλλωστε τονίζουν ότι η υπογραφή νέων διμερών συμφωνιών επανεισδοχής με χώρες της Αφρικής είναι μια διαδικασία που όπως έχει αποδειχθεί και στο παρελθόν θα απαιτήσει πολύ χρόνο.

Και ότι σε πολλές περιπτώσεις παράτυπων μεταναστών (συνολικά, σύμφωνα με τον Σαλβίνι, είναι 600.000) είναι δύσκολο να μπορέσει να διαπιστωθεί ποια είναι η χώρα από την οποία προέρχονται. Τουτέστιν, εξαγγελίες αυτού του είδους κινδυνεύουν να μείνουν μόνο ένα πολιτικό προϊόν άμεσης, εσωτερικής κατανάλωσης.

Πηγή: iefimerida.gr