Μια διαπραγμάτευση συνήθως καταλήγει σε συμβιβασμό. Συμβιβασμός σημαίνει να υποχωρούν και οι δύο πλευρές προκειμένου να βρεθεί μια κοινή συνισταμένη.
Στην περίπτωση του “Μακεδονικού”, συμβιβασμός σημαίνει να υποχωρεί μόνον η Ελλάδα προκειμένου να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις των Σκοπίων.
Από τη συνέντευξη Κοτζιά στην Κρατική τηλεόραση προκύπτει ότι η Ελλάδα:
- έχει υποχωρήσει από την αντίθεσή της στο ονοματολογικό, δεχόμενη σύνθετη ονομασία, τύπου “Βόρεια” Μακεδονία (η οποία υποκρύπτει και αλυτρωτικά χαρακτηριστικά, υπονοώντας ότι υφίστανται αλύτρωτοι “Μακεδόνες” στο Νότο)
- έχει εκχωρήσει τη “Μακεδονική γλώσσα” στα Σκόπια, επικαλούμενη ένα αμφισβητούμενο επιχείρημα της γείτονος. Ο υπουργός δεν δίστασε μάλιστα να χαρακτηρίσει ως “άσχετο” τον πρ. Πρόεδρο της Ακαδημίας Αθηνών και διαπρεπή γλωσσολόγο Γ.Μπαμπινιώτη, ο οποίος απέρριψε το επιχείρημα Κοτζιά -ΣΥΡΙΖΑ περί δήθεν παραχώρησης “Μακεδονικής γλώσσας” στην τότε Γιουγκοσλαβία από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.
- δέχεται την χρήση “Μακεδονικής” ταυτότητας από τους Σκοπιανούς.
- δεν έχει πρόβλημα να χαρακτηρίσει τα Σκόπια ως “σημερινή χώρα της Μακεδονίας”, ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο τον αλυτρωτισμό τους.
Αυτά τα χαρακρητιστικά είχε και η χθεσινή συνέντευξη του υπουρού των Εξωτερικών στην ΕΡΤ, όπου η Ελλάδα ανέτρεψε το σύνολο των μέχρι σήμερα, πάγιων εθνικών κόκκινων γραμμών της.
Ο κ. Κοτζιάς, προκειμένου να εξουδετερώσει τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, δεν δίστασε να επικαλεστεί επιλεκτικά, διάφορα έγγραφα που είχαν διακινηθεί κατά τη διάρκεια την πρωθυπουργίας του Κ.Καραμανλή.
Μετά τη συνέντευξη Κοτζιά, φαίνεται ότι η Ελλάδα έχει υποχωρήσει στα ζητήματα της γλώσσας, της ταυτότητας, του ονόματος, ακόμα και του erga omnes (εφόσον η γλώσσα και η ταυτότητα που θα χρησιμοποιηθεί δεν θα είναι η νέα αλλά η σκέτη “Μακεδονία”), αίροντας τις επιφυλάξεις της για την είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε..
Το τι κερδίζει από τη διαπραγμάτευση;
Ορισμένοι συνδέουν το εθνικό αυτό θέμα με τη ρύθμιση του χρέους.
Πάντως στο ζήτημα των Σκοπίων δεν φαίνεται να κερδίζει οτιδήποτε!
Γ.Μ.