Παραδοσιακή συνταγή από τη Σικελία
Υλικά για 4 άτομα
- 2 μεγάλες μελιτζάνες φλάσκες, κομμένες σε κυβάκια
- 100 ml. ελαιόλαδο
- 1 κ. σ. ρίγανη ξερή
- ½ κ. γ. μπούκοβο
- 4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- ½ μάτσο βασιλικό, λεπτοκομμένο (κρατάμε τα κοτσάνια)
- 1 κ. γ. ξύδι από λευκό κρασί
- 400 γρ. αποφλοιωμένα ντοματάκια πολτοποιημένα στο multi
- 500 γρ. μακαρόνια
- αλάτι
- πιπέρι
- παρμεζάνα τριμμένη
Εκτέλεση
- Ζεσταίνουμε ένα βαθύ και μεγάλο τηγάνι σε δυνατή φωτιά. Ρίχνουμε το ελαιόλαδο και προσθέτουμε σε 2 δόσεις τις μελιτζάνες.
- Τις τηγανίζουμε καλά ώστε να πάρουν ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα. Μόλις ετοιμαστούν τις αδειάζουμε σε ένα πιάτο και τις αφήνουμε στην άκρη.
- Στο ίδιο τηγάνι ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο, το μπούκοβο, το σκόρδο, τη ρίγανη και τα κοτσάνια του βασιλικού.
- Προσθέτουμε τις μελιτζάνες, το ξύδι, τη ντομάτα και σιγοβράζουμε για 10-15 λεπτά σε μέτρια φωτιά.
- Παράλληλα βράζουμε τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Όταν βράσουν τα σουρώνουμε και κρατάμε 100ml. από το νερό του βρασμού.
- Αδειάζουμε τα μακαρόνια σε ένα μπoλ, μόλις ετοιμαστεί η σάλτσα αφαιρούμε τα κοτσάνια του βασιλικού και τη ρίχνουμε στα μακαρόνια.
- Προσθέτουμε το νερό που κρατήσαμε, ανακατεύουμε καλά με μια τσιμπίδα και τελειώνουμε ρίχνοντας αλάτι, πιπέρι και το ψιλοκομμένο βασιλικό.
- Σερβίρουμε ζεστό με τριμμένη παρμεζάνα, άμα θέλουμε.