Η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται μπροστά σε ένα σοβαρό δίλημμα. Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα έχει κατορθώσει για πρώτη φορά κάτι που καμιά άλλη ελληνική κυβέρνηση την τελευταία δεκαετία δεν έχει καν προσεγγίσει.
Να θέσει, δηλαδή, στο επίκεντρο της διαπραγμάτευσης με την ΠΓΔΜ, που διεξάγεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, τα βασικά προαπαιτούμενα της εθνικής γραμμής: την αλλαγή του ονόματος της ΠΓΔΜ με μια σύνθετη ονομασία που θα ισχύει έναντι όλων (erga omnes).
Πρόκειται για τη γραμμή στην οποία συμφωνούν όλα τα ελληνικά κόμματα από το 2008, πλην του ΛΑΟΣ και των ναζιστών.
Απέναντι σε αυτό το δεδομένο η πρώτη αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας ήταν να θέσει πρόσθετα «προαπαιτούμενα», ελπίζοντας έτσι να ματαιώσει τη συμφωνία, με κύρια απαίτηση την απαλοιφή των αλυτρωτικών αναφορών από το Σύνταγμα. Οταν έγινε γνωστό ότι αυτό το προαπαιτούμενο έχει ήδη συμπεριληφθεί στις ελληνικές θέσεις, ο Κυρ. Μητσοτάκης βρέθηκε μπροστά σε αδιέξοδο. Ετσι εφευρέθηκε η διαφορά για την αναγνώριση της «μακεδονικής γλώσσας».
Η Ν.Δ. προσπαθεί να διαψεύσει ότι από το 1977 οι ελληνικές κυβερνήσεις αποδέχονται ως αυτονόητη στον ΟΗΕ αυτή την ονομασία της γλώσσας.
Πράγμα φυσικό για τις δεκαετίες του ’70 και του ’80, όταν δεν είχε προκύψει ο εθνικιστικός πυρετός στα Βαλκάνια και ο Τίτο ήταν ο αγαπημένος βόρειος γείτονας. Αλλά και όταν προέκυψε η διαμάχη για το όνομα (1991), κανείς δεν ενδιαφερόταν για τη γλώσσα, παρά μόνο στον βαθμό που επηρέαζε αυτό ακριβώς το όνομα.
Η δυσκολία της Νέας Δημοκρατίας είναι ότι επιχειρεί να συμβιβάσει δύο αλληλοσυγκρουόμενες γραμμές στο εσωτερικό της. Την υιοθέτηση της σύνθετης ονομασίας erga omnes, που υποστηρίζουν οι Κ. Καραμανλής και Ντ. Μπακογιάννη από το 2008, και τον αποκλεισμό κάθε αναφοράς σε Μακεδονία που επέλεξε το 1992 ο Αντώνης Σαμαράς και το επανέφερε πολύ πρόσφατα, ενώ το 2008 το υποστήριζε μόνο ο Γ. Καρατζαφέρης.
Η διπλή γραμμή είναι που υποχρεώνει τη Νέα Δημοκρατία να κρατά αυτή τη μεσοβέζικη θέση και απέναντι στα συλλαλητήρια και να λέει άλλα στο εσωτερικό της χώρας και άλλα στους Ευρωπαίους ομοϊδεάτες της.
Πηγή: https://www.efsyn.gr