«Είμαστε κοντά στο θαύμα», είπε ο δημοσιογράφος Κώστας Βερνίκος στην ΕΡΤ, χωρίς να ξέρει τι επρόκειτο να επακολουθήσει τις επόμενες ημέρες.
Υπάρχουν κάποια πράγματα στη ζωή που είναι αδύνατον να τα συλλάβεις, όσες φορές και αν τα δεις. Ένα από αυτά είναι η κατάκτηση του Euro 2004 από την Εθνική Ελλάδας, σε μια εποχή όπου είτε ο Θεός κοιμόταν είτε αποφάσισε να κάνει ένα ποδοσφαιρικό θαύμα, για να τον πιστέψουν και οι άπιστοι. Σαν σήμερα, στις 12 Ιουνίου 2004, παίχτηκε η πρώτη πράξη ενός τρελού έργου, το οποίο ίσως να παραμείνει η μεγαλύτερη έκπληξη στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου μέχρι να σβήσει το σύμπαν.
Το απόγευμα εκείνης της ημέρας στο Ντραγκάο, η Ελλάδα αντιμετώπιζε την οικοδέσποινα Πορτογαλία, ένα από τα φαβορί της διοργάνωσης, που είχε τη μοναδική ευκαιρία να κατακτήσει το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα μέσα στο σπίτι της. Η πρεμιέρα με τη μικρή Ελλάδα φαινόταν ιδανική, μια πρώτης τάξης ευκαιρία για μια εύκολη νίκη.
Ωστόσο, τα πράγματα εξελίχθηκαν με διαφορετικό τρόπο εκείνο το απόγευμα. Στο έβδομο λεπτό, την ώρα που οι γηπεδούχοι δεν πατούσαν ακόμη και τόσο καλά στα πόδια τους, o Paulo Ferreira έκανε μια λανθασμένη μεταβίβαση στην άμυνα, με τον Γιώργο Καραγκούνη να κλέβει την μπάλα, να κάνει μερικά μέτρα και με ένα δυνατό σουτ έξω από την μεγάλη περιοχή να στέλνει την μπάλα στη δεξιά γωνία του Ricardo, κάνοντας το 0-1 και γράφοντας τις πρώτες σελίδες του σεναρίου, όπως θα έλεγε και ένας συνάδελφος χιτσκοκικής κοπής.
Θα περίμενε κανείς οι Πορτογάλοι να πάρουν ψύχραιμα το τέρμα που δέχτηκαν, αφού, εντάξει, έφαγαν ένα γκολ από μια υποδεέστερη ομάδα νωρίς στο παιχνίδι, υπήρχε πολύς δρόμος ακόμη. Κάτι τέτοιο σκεφτόταν και o Otto Rehhagel, που μετά το 0-1 έκανε νεύματα με τα χέρια του να παραμείνει ήρεμη η ελληνική ομάδα σε πάγκο και γήπεδο, την ώρα που ο βαλκάνιος και μεσογειακός ενθουσιασμός ξεκίνησε να κυριαρχεί μεταξύ των παικτών και της εξέδρας. Ωστόσο, οι Πορτογάλοι δεν αντέδρασαν και η ελληνική ομάδα έχασε δύο ευκαιρίες μέσα στα επόμενα λεπτά, με σουτ του Χαριστέα και του Βρύζα.
Τα στιγμιότυπα του πρώτου αγώνα μεταξύ Ελλάδας και Πορτογαλίας.
Το πρώτο ημίχρονο κύλησε με ευκαιρίες και από τις δύο πλευρές, ωστόσο στο 51ο λεπτό της επανάληψης η Ελλάδα βγήκε στην κόντρα, με τον Χαριστέα να συγκλίνει στον άξονα και να ανοίγει δεξιά στον Σεϊταρίδη, ο οποίος μόλις στόπαρε την μπάλα, ανατράπηκε μέσα στη μεγάλη περιοχή από τον 19χρονο και άπειρο Cristiano Ronaldo, με αποτέλεσμα ο Pierluigi Collina, αυτός ο διαιτητής-μύθος των παιδικών μας χρόνων, να δείξει την άσπρη βούλα. Το πέναλτι εκτέλεσε ο ψυχρός Άγγελος Μπασινάς. 0-2. Ο Rehhagel χαμόγελα μεταξύ έκπληξης και χαράς, ο Luiz Felipe Scolari στα σχοινιά. «Είμαστε κοντά στο θαύμα», είπε ο δημοσιογράφος Κώστας Βερνίκος στην ΕΡΤ, χωρίς να ξέρει τι επρόκειτο να επακολουθήσει τις επόμενες ημέρες.
Ούτε ο Figo, ούτε ο Deco, ούτε ο Nuno Gomes κατάφεραν να αντιδράσουν γρήγορα, με τον Ronaldo να καταφέρνει να σκοράρει με κεφαλιά μετά από κόρνερ μόλις στο 93ο λεπτό, 60 δευτερόλεπτα πριν από το τέλος ενός αγώνα που έβαλε την Εθνική Ομάδα στην ιστορία, αφού ήταν η πρώτη νίκη της σε τελική διοργάνωση, μιας που στην πρώτη συμμετοχή της σε ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, το Euro 1980, είχε καταφέρει να αποσπάσει μόλις μία ισοπαλία από τη Δυτική Γερμανία, μετά τις ήττες από Ολλανδία και Τσεχοσλοβακία.
Η ανέλπιστη νίκη της Ελλάδας έφερε την Πορτογαλία αντιμέτωπη με το φάσμα ενός πρόωρου αποκλεισμού, αφού στην άλλη αναμέτρηση του ομίλου, η Ισπανία επικράτησε με 1-0 της Ρωσίας. Παρόλα αυτά, οι Πορτογάλοι έκαναν το αυτονόητο στο επόμενο παιχνίδι, κερδίζοντας τη Ρωσία με 2-0, την ώρα που η Ελλάδα, σε μια ακόμη έκπληξη, έπαιρνε μια δύσκολη ισοπαλία απέναντι στην Ισπανία, το άλλο φαβορί του ομίλου. Τελικά, οι Πορτογάλοι κατόρθωσαν να αποφύγουν τον αποκλεισμό με τον καλύτερο τρόπο, επικρατώντας με 1-0 των Ισπανών την τελευταία αγωνιστική και κερδίζοντας την πρώτη θέση του ομίλου, την ώρα που η Ελλάδα περιέπλεξε τα πράγματα, χάνοντας από την αδύναμη θεωρητικά Ρωσία με 2-1. Αυτό κόντεψε να της στερήσει την πρόκριση, ωστόσο κατάφερε χάρη στην καλύτερη επίθεση να προκριθεί αντί της Ισπανίας. Ελλάδα και Πορτογαλία ήταν ήδη πρωταγωνίστριες.
Οι δύο ομάδες επρόκειτο τις επόμενες ημέρες να υφάνουν ένα δραματικό σενάριο. Σε έναν συγκλονιστικό προημιτελικό, η Πορτογαλία απέκλεισε την Αγγλία στα πέναλτι με 6-5, με τον David Beckham να μένει στην ιστορία για την πιο αλλόκοτη εκτέλεση πέναλτι, αφού η στραβοκλοτσιά του έβγαλε ολόκληρο κομμάτι χώμα μαζί με το χορτάρι από το γήπεδο. Την ίδια ώρα, η Ελλάδα επικρατούσε με 1-0 (γκολ του Χαριστέα με κεφαλιά στο 65΄, μετά από σέντρα του Ζαγοράκη) της κραταιάς Γαλλίας, η οποία δεν κατέφερε να υπερασπιστεί τον τίτλο της απέναντι στην ελληνική ομάδα, παρά το πλούσιο παλμαρέ του ρόστερ της, με Zinedine Zidane, David Trezeguet και Thierry Henry.
Ο προημιτελίκος Γαλλία-Ελλάδα.
Στα ημιτελικά, η Πορτογαλία πέρασε εύκολα το εμπόδιο της Ολλανδίας με 2-1, περιμένοντας την επόμενη ημέρα το αποτέλεσμα του ζευγαριού Ελλάδα-Τσεχία. Εντάξει, η Ελλάδα είχε ήδη αποκλείσει τη Γαλλία, ωστόσο κανείς δεν τολμούσε να υποστηρίξει ότι θα είχε τον πρώτο λόγο απέναντι σε μια ομάδα της οποίας το ρόστερ περιελάμβανε τους Čech, Baroš, Nedvěd, Rosický, Galásek και Poborský. Τo μόνο που φαινόταν ότι μπορούσαμε να κάνουμε, ήταν να πουλήσουμε ακριβά το τομάρι μας.
Αν έχεις τύχη διάβαινε ή, αλλιώς, Ελλάδα-Τσεχία 1-0.
Σε ένα παιχνίδι με αρκετή δόση τύχης για την Ελλάδα -ενδεικτικά αναφέρουμε τα δοκάρια του Rosický και του Koller, καθώς και τα τρελά χαμένα τετ-α-τετ του τελευταίου και του Baroš απέναντι στον Αντώνη Νικοπολίδη- το 0-0 διατηρήθηκε στα 90 λεπτά και μέχρι και το τελευταίο λεπτό της παράτασης, όταν η ελληνική ομάδα κέρδισε ένα κόρνερ. Αυτό που παραμένει αστείο σε αυτήν τη φάση, είναι ότι στη μετάδοση της ΕΡΤ, ο Κώστας Βερνίκος είπε τη μαγική φράση, «Να έμπαινε ένα γκολ εδώ, ε;». Όπερ και εγένετο: ο Τσιάρτας σεντράρει γλυκά μέσα στη μικρή περιοχή, ο Δέλλας πιάνει την κεφαλιά, 1-0. Τελικό και τελικός.
Σίγουρα υπάρχουν στιγμές που αναθεματίζεις την ώρα και τη στιγμή που είσαι Έλληνας, ωστόσο την ώρα του τελικού μεταξύ Ελλάδας και Πορτογαλίας, ήταν αρκετά χειρότερο να είσαι Πορτογάλος. Οι ομάδες που άνοιξαν το Euro 2004 συναντήθηκαν ξανά, αυτήν τη φορά με διακύβευμα το πρώτο ευρωπαϊκό τρόπαιο στην ιστορία τους. Κάποια στιγμή, ήρθε εκείνο το 57o λεπτό: Κόρνερ, σέντρα ο Μπασινάς, κεφαλιά ο Χαριστέας, αγαπημένο σκορ 1-0 και ίσως η μεγαλύτερη έκπληξη στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού. O υπερρεαλιστικός χαρακτήρας εκείνης της βραδιάς αναδεικνύεται από την αντίθεση των συναισθημάτων μεταξύ των Ελλήνων παικτών και του κλάματος του Ronaldo και του Eusébio, ο οποίος έβλεπε την Πορτογαλία να χάνει ξανά έναν τίτλο, όπως συνέβη και στο Μουντιάλ του 1966, όταν παρά τις προσπάθειές του, αποκλείστηκε στα ημιτελικά. Τουλάχιστον, ήταν από την υπερδύναμη Αγγλία.
Ο τελικός με το αγαπημένο μας 1-0
Δεν περιγράφουμε άλλο. Ελπίζουμε να δούμε κάτι ανάλογο κάποτε στο μέλλον, όσο ζούμε.