«Και δεν χτυπάει το τηλέφωνο…» έλεγε ένα παλιό τραγούδι του Θέμη Αδαμαντίδη και μάλλον αυτό πρέπει να σιγοτραγουδάει ο Αλέξης Τσίπρας. Το τηλεφώνημα του Ζάεφ που ήταν προγραμματισμένο να γίνει το πρωί αναβλήθηκε για το απόγευμα. Επίσημη εκδοχή για αυτήν την εξέλιξη είναι η διαφορά ώρας με τις ΗΠΑ καθώς πρέπει να ενημερωθεί και ο Νίμιτς που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις.

Οι εξελίξεις όμως είναι καταιγιστικές και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ζήτησε έκτακτη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με αφορμή το «Σκοπιανό».

Σύμφωνα με τις δηλώσεις Κοτζιά η συμφωνία θα περιλαμβάνει «Μακεδονική γλώσσα» αλλά ίσως λέμε ίσως σε παρένθεση ή αγκύλη θα συμπεριλαμβάνεται και ο όρος «σλαβική». Η κυβέρνηση θεωρεί κέρδος το ότι έγινε δεκτό το erga omnes και η απάλειψη των αλυτρωτικών, επεκτατικών καλύτερα σημείων από το Σύνταγμά τους. Και ποιος τους εμποδίζει αργότερα να το αλλάξουν ξανά, αν φυσικά το αλλάξουν τώρα;

Ο Ζάεφ μέχρι στιγμής δεν έχει κάνει γνωστό αν αποδέχεται την συμφωνία ή όχι, αλλά αν την αποδεχτεί θα υπάρχει αναμονή μέχρι τις 25 Ιουνίου για να δούμε αν θα γίνει αποδεκτή και από την βουλή των Σκοπίων. Αλήθεια αυτοί δεν έχουν την διαδικασία του κατεπείγοντος, δεν μας έλεγαν οι πολιτικοί μας ότι αυτοί βιάζονται γιατί να περιμένουμε τόσο;  Αν τελικά γίνει αποδεκτή θα υπογράψουμε ώστε να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις των Σκοπίων σε Ευρωπαϊκή Ένωση και ΝΑΤΟ. Σε δηλώσεις του ο Κοτζιάς ανέφερε ότι η υπογραφή της συμφωνίας στις Πρέσπες δεν μας αφαιρεί «όπλα» στο μέλλον αν θελήσουμε να μπλοκάρουμε τις διαδικασίες. Έχουμε δει τι έχουμε μπλοκάρει μέχρι τώρα και πόσο μας υπολογίζουν οι εταίροι μας.

Πάντως ιστορικά τρεις άνθρωποι περίμεναν τηλεφώνημα και μέχρι στιγμής οι δύο έχουν απογοητευθεί: Ο Κωνσταντίνος το 1974 από τον Καραμανλή για να επιστρέψει στον θρόνο του, ο πρώην προπονητής του Ολυμπιακού Νίκος Αλέφαντος από τον διαιτητή Δούρο και τώρα ο Τσίπρας από τον Ζάεφ. Λέτε να τριτώσει το κακό;

ΠΗΓΗ