Επαναφέρουν το θέμα των ειδικών μισθολογίων και το «πάγωμα» των ωριμάνσεων στις αποδοχές
Υπουργικό συμβούλιο συγκαλεί ο Τσίπρας για να στείλει μηνύματα εντός και εκτός συνόρων
Στο στόχαστρο τώρα οι συμβασιούχοι, τα ειδικά μισθολόγια και οι ωριμάνσεις
Το θέμα των απολύσεων στο Δημόσιο επαναφέρει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το κουαρτέτο των πιστωτών της χώρας, στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης δεύτερης αξιολόγησης.
Την ώρα που το χάσμα για τις ομαδικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα παραμένει, με τους δανειστές να επιμένουν, μεταξύ άλλων, στην αύξηση του ορίου, οι απολύσεις και στο κράτος επανέρχονται, και μάλιστα με τρόπο ζωηρό. Η δυνατότητα για περισσότερες απολύσεις στις ιδιωτικές εταιρίες, βέβαια, θα περιλαμβάνει και τις ΔΕΚΟ, που πλέον περνούν στο Υπερταμείο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αλέξης Τσίπρας σε χθεσινή συνέντευξή του παραδέχτηκε ότι στις εν εξελίξει συζητήσεις «δεν μπαίνει σε διαπραγμάτευση μόνο το δημοσιονομικό σκέλος», αλλά, μεταξύ άλλων, και η Δημόσια Διοίκηση.
Στο επίκεντρο των σχετικών συζητήσεων μεταξύ θεσμών και ελληνικής κυβέρνησης, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «δημοκρατίας», είναι όσοι εργάζονται με συμβάσεις. Οι δανειστές φέρεται ότι έχουν βγάλει «κίτρινη κάρτα» για τον αριθμό των συμβασιούχων που απασχολούνται στις δημόσιες υπηρεσίες. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, οι εκπρόσωποι του κουαρτέτου έχουν ζητήσει αναλυτική ενημέρωση για την υπέρβαση του αριθμού των συμβασιούχων.
Συγκεκριμένα, τον Δεκέμβριο του 2016 οι συμβασιούχοι (στους οποίους περιλαμβάνονται οι εργαζόμενοι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή έργου, καθώς και οι ωρομίσθιοι και οι μετακλητοί) ανέρχονταν σε 71.042, δηλαδή 5.495 εργαζόμενοι περισσότεροι από τον Δεκέμβριο του 2015 (65.547).
Οι δανειστές αναμένεται να ζητήσουν τη δραστική μείωση των συμβασιούχων στο πλαίσιο του περιορισμού της μισθολογικής δαπάνης στο Δημόσιο, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι κυρίως η πλευρά του Διεθνούς Νομισματκού Ταμείου θέτει βέτο για τις συζητήσεις που έχουν ξεκινήσει από το υπουργείο Εσωτερικών σχετικά με τη μονιμοποίηση συμβασιούχων στο Δημόσιο.
Από την πλευρά της, η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η υπέρβαση στον αριθμό των συμβασιούχων αφορά σχεδόν 1.000 συμβασιούχους, κυρίως στον τομέα της Υγείας, όπου υπήρχαν σημαντικές ανάγκες, καθώς οι υπόλοιποι 4.500 εργαζόμενοι με συμβάσεις πληρώνονταν από το ΕΣΠΑ και όχι από χρήματα του Κρατικού Προϋπολογισμού.
«Κακό σημάδι»
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το αίτημα των εταίρων προς το υπουργείο Οικονομικών να τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το θέμα των συμβασιούχων αποτελεί «κακό σημάδι», αφού η εμπειρία των Μνημονίων τα τελευταία χρόνια δείχνει ότι αντίστοιχα αιτήματα στο παρελθόν αποτελούσαν αφορμή για να ζητηθούν σημαντικές αλλαγές στο Δημόσιο, κυρίως από την πλευρά του Διεθνούς Νομισματκού Ταμείου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι παραμένει ακόμα ανοιχτό το θέμα των ειδικών μισθολογίων, με την κυβέρνηση να έχει εισηγηθεί ένα μοντέλο ενσωμάτωσης των ειδικών επιδομάτων στον βασικό μισθό, προκειμένου να μην υποστούν νέες μειώσεις οι δικαστικοί και οι ένστολοι.
Παράλληλα, η κυβέρνηση έχει εισηγηθεί τη μείωση του αριθμού των ειδικών μισθολογίων, την ίδια στιγμή που οι δανειστές ζητούν νέες περικοπές στις αποδοχές των λειτουργών οι οποίοι αμείβονται με ειδικά μισθολόγια. Αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών εκφράζουν την ανησυχία τους ότι θα τεθεί εκ νέου από την πλευρά των εταίρων το θέμα της εφαρμογής του ενιαίου μισθολογίου, καθώς επίσης και του «παγώματος» των ωριμάνσεων στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων, που προβλέπεται να ενεργοποιηθούν από το 2018.
Πρόταση για 5% ομαδικές απολύσειςμε κατάργηση του «βέτο»
Τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης κυβέρνησης και δανειστών θα παρουσιάσει σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας στο υπουργικό συμβούλιο, που συνεδριάζει για πρώτη φορά έπειτα από μήνες! Ο πρωθυπουργός αναμένεται να τονίσει ότι «δεν διαπραγματευόμαστε απλά το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης αλλά και πώς θα φτάσουμε σε μια συνολική συμφωνία» στέλνοντας μήνυμα εντός και εκτός συνόρων. Στόχος της κυβέρνησης είναι να επιτύχει μια «συμφωνία-πακέτο» η οποία να περιλαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα απομείωσης του χρέους που θα ανοίξουν τον δρόμο για την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.
Για να επιτευχθεί όμως συμφωνία, θα πρέπει να ξεπεραστούν πολλά εμπόδια στις διαπραγματεύσεις, όπως αυτά που αφορούν το «καυτό» θέμα των ομαδικών απολύσεων. Η κυβέρνηση προσπαθεί να αμυνθεί απέναντι στην εμμονή του ΔΝΤ για αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων από το 5% στο 10% σε επιχειρήσεις άνω των 100 εργαζομένων, σε συνδυασμό με την κατάργηση της διοικητικής προέγκρισής τους. Οι υπόλοιποι εκπρόσωποι των θεσμών, σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου, δεν παίρνουν θέση για το ζήτημα, υιοθετώντας έστω και εμμέσως τη θέση του Ταμείου.
Οι πιέσεις για την κατάργηση του κρατικού «βέτο» ασκούνται παρά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, που βρίσκει σύννομη την εθνική νομοθεσία μας με την υπάρχουσα κοινοτική οδηγία 98/59/ΕΚ. Το «παράθυρο» αυτό προσπαθεί να εκμεταλλευτεί η ελληνική πλευρά. Παρ’ όλα αυτά, οι δανειστές ζητούν από τη χώρα μας να αλλάξει τη διάταξη που προβλέπει εκ των προτέρων έγκριση των ομαδικών απολύσεων από τον εκάστοτε υπουργό Εργασίας και να την αντικαταστήσει με ένα διοικητικό σύστημα κοινοποίησης του πλάνου ομαδικών απολύσεων, μέσω του οποίου θα εξασφαλίζεται η συμμόρφωση της επιχείρησης με όσα προβλέπει ο νόμος για τη διαβούλευση με τους εργαζομένους.
Ο καθορισμός ενός αυστηρού πλαισίου ομαδικών απολύσεων ενδιαφέρει ιδιαιτέρως τους δανειστές, καθώς θα αποτελέσει τον «οδηγό» στις επικείμενες ιδιωτικοποιήσεις και αποκρατικοποιήσεις οργανισμών του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Το πλεονάζον προσωπικό που ενδεχομένως θα προκύψει θα χρειαστεί να απομακρυνθεί χωρίς διοικητικά κωλύματα και κρατικές προεγκρίσεις.
«Spiegel»: Υποχωρεί η Γερμανία
Το Βερολίνο ετοιμάζεται να υποχωρήσει από τη σκληρή γραμμή του απέναντι στην Ελλάδα και να προσφέρει ελαφρύνσεις του χρέους και πριν από το 2018. Την ίδια στιγμή υπάρχουν ενδείξεις και για γερμανικές υποχωρήσεις στο θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος, που ως τώρα οριζόταν αδιαπραγμάτευτα στο 3,5% για 10 χρόνια! Τις πληροφορίες αυτές δημοσίευε το Σαββατοκύριακο το περιοδικό «Der Spiegel», επικαλούμενο «υψηλόβαθμο συμμετέχοντα» της ελληνικής διαπραγματευτικής πλευράς, ο οποίος σχηματίζει εικόνα σύγκλισης «μετ’ υποχωρήσεων» στις συνομιλίες, την ώρα που η κυβέρνηση αγωνιά για το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης.
Το περιοδικό έγραφε ότι «η Γερμανία απομακρύνεται, όπως φαίνεται, από τη σκληρή γραμμή της προκειμένου να κλείσει το συντομότερο τις διαπραγματεύσεις», ενώ σύμφωνα με τις πληροφορίες από την Αθήνα «η γερμανική κυβέρνηση είναι ανοιχτή σε νέες παραχωρήσεις». Το Βερολίνο φέρεται επίσης ότι δεν επιμένει πλέον σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% για 10 χρόνια, ενώ από την άλλη πλευρά «η Ελλάδα θα εφαρμόσει αμέσως τις αμφιλεγόμενες μεταρρυθμίσεις».
ΠΗΓΗ: δημοκρατία