“Πολλοί Έλληνες φοβούνταν ότι, με την ονομασία Μακεδονία, η γειτονική χώρα θα μπορούσε να προβάλει αξιώσεις έναντι της ομώνυμης ελληνικής επαρχίας”
Πολλές είναι οι αναφορές στη συμφωνία των Πρεσπών από το γερμανόφωνο Τύπο. “Υπεγράφη η ιστορική συμφωνία” είναι ο τίτλος στην ιστοσελίδα του πρώτου καναλιού της γερμανικής τηλεόρασης (tagesschau.de), που αναφέρει ότι διευθετείται μία διένεξη δεκαετιών για το όνομα “Μακεδονία”. Σημειώνει πάντως ότι “είναι άδηλο ακόμη αν η συμφωνία θα περάσει τα εμπόδια της κοινοβουλευτικής έγκρισης και του δημοψηφίσματος. Και στις δύο χώρες εκφράζονται σημαντικές επιφυλάξεις για τη συμφωνία. Στην Ελλάδα η συντηρητική αντιπολίτευση την απορρίπτει. Πάντως η πρόταση μομφής που κατέθεσε κατά του Τσίπρα απερρίφθη το Σάββατο με καθαρή πλειοψηφία στο κοινοβούλιο”.
Η εβδομαδιαία εφημερίδα Die Zeit, στην ηλεκτρονική της έκδοση, έχει τίτλο “Μόνο ένας μπορεί να λέγεται Μακεδονία”. Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ “πολλοί Έλληνες φοβούνταν ότι, με την ονομασία Μακεδονία, η γειτονική χώρα θα μπορούσε να προβάλει αξιώσεις έναντι της ομώνυμης ελληνικής επαρχίας. Οι επιφυλάξεις της Ελλάδας μέχρι σήμερα έκλειναν τον δρόμο της Μακεδονίας προς την ΕΕ και το ΝΑΤΟ”.
Η αυστριακή εφημερίδα Der Standard σημειώνει ότι “σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί, ήδη τη Δευτέρα η κυβέρνηση της Μακεδονίας θα καταθέσει στο κοινοβούλιο σχέδιο νόμου για την επικύρωση της συμφωνίας. Πρέπει να εγκριθεί με απόλυτη πλειοψηφία, κάτι που, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, δεν θα είναι πρόβλημα. Στη συνέχεια η Αθήνα θα αποστείλει προς το ΝΑΤΟ και την ΕΕ επιστολές, με τις οποίες (γνωστοποιεί ότι) δεν θα αντιτίθεται πλέον στην ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, καθώς και στην έναρξη διαπραγματεύσεων για την προσχώρηση στην ΕΕ”. “Η Μακεδονία αποκτά νέο όνομα” επισημαίνει στην ιστοσελίδα του το δίκτυο N-TV. “Η Ελλάδα και η Μακεδονία διευθετούν τη διένεξη για την ονομασία” αναφέρει στην ιστοσελίδα της η Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).