Οι καταιγίδες δεν είναι φονικές μόνον για τη σφοδρότητά τους αλλά και λόγω της ανάμιξης που προκαλούν τα νερά τους με χημικές και τοξικές ουσίες οι οποίες καταλήγουν στον υδροφόρο ορίζοντα και στις καλλιέργειες. Ουσίες οι οποίες ενοχοποιούνται για καρκίνο, κυρίως του προστάτη και του μαστού.
Η επιστημονική κοινότητα με τη συμμετοχή διακεκριμένων καθηγητών από διάφορες χώρες του κόσμου εκπέμπει σήμερα, και τις επόμενες δύο ημέρες, SOS για τον -πλανήτη από το Πανεπιστήμιο της Πάτρας. Αυτό θα συμβεί στο πλαίσιο του διεθνούς -διεπιστημονικού συνεδρίου: «Δραματικές αλλαγές στον πλανήτη και οι ελληνικές ρίζες της οικολογικής ηθικής», που συνδιοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Διεθνές Κέντρο Επιστημών και Ελληνικών Αξιών.
Με αφορμή το συνέδριο αυτό, η αντιπρόεδρος του συνεδρίου καθηγήτρια Πολυξένη Νικολοπούλου-Σταμάτη παθολογοανατόμος -κυτταρολόγος του Πανεπιστημίου Αθηνών μιλάει στην «Π».
Κατ΄αρχάς θα θέλαμε να μας πείτε ποιος είναι ο κύριος παράγοντας πρόκλησης της περιβαλλοντικής κρίσης;
Είναι γεγονός ότι αυτή τη στιγμή ότι όλοι ξέρουμε και όλοι αισθανόμαστε ότι κάτι συμβαίνει με το περιβάλλον που μας απειλεί. Το βλέπουμε αυτό από την κλιματική αλλαγή, βλέπουμε τα ακραία καιρικά φαινόμενα, κάτι αντίστοιχο είχαμε και το σαββατοκύριακο που πέρασε, μέσα δηλαδή Ιουνίου με τις έντονες βροχοπτώσεις. Ολα αυτά μας ανησυχούν αλλά πέραν αυτού είναι πράγματα που δεν τα βλέπουμε όπως η χημική ρύπανση και ο κίνδυνος από την ακτινοβολία και κυρίως από τις ασύρματες συσκευές. Εχoυμε τη δυνατότητα στο συνέδριό μας, το οποίο θα ολοκληρωθεί μεθαύριο Τετάρτη να φέρουμε έγκριτους επιστήμονες απ’ όλο τον κόσμο για την έγκυρη ενημέρωση των πολιτών αλλά και αυτών που έχουν την ευθύνη λήψης αποφάσεων.
Εστιάζοντας ιδιαίτερα στο θέμα των κυτταρικών μεταβολών που προκαλούνται με άμεση συνέπεια την εμφάνιση καρκίνων. Είναι κάτι που μπορούμε να αντιμετωπίσουμε και πώς;
Είναι γεγονός ότι υπάρχουν τεκμηριωμένες μελέτες οι οποίες δείχνουν ότι ο καρκίνος συνδέεται με τη μόλυνση τους περιβάλλοντος. Ο κάθε άνθρωπος έχει τα δικά του γονίδια, τον γονιδιακό του χάρτη και αυτός ο χάρτης αλληλεπιδρά με το περιβάλλον με διάφορους τρόπους και αυτή η αλληλεπίδραση έχει ένα τελικό αποτέλεσμα. Για παράδειγμα, έχουμε δίδυμα αδέλφια που ο ένας καπνίζει και ο άλλος δεν καπνίζει. Ο ένας παθαίνει καρκίνο, ο άλλος δεν παθαίνει. Εχουμε λοιπόν το δείγμα ότι το περιβάλλον είναι τελικά αυτό που καθορίζει την έκφραση του γονιδιακού μας χάρτη. Οι χημικές ουσίες που βρίσκονται στο περιβάλλον και η ακτινοβολία ενοχοποιούνται για καρκίνους και ιδιαίτερα οι χημικές ουσίες ενοχοποιούνται για καρκίνους οι οποίοι έχουν σχέση με ορμονικώς εξαρτώμενα όργανα όπως είναι ο μαστός και ο προστάτης. Αρκετά μεγάλος αριθμός καρκίνων σχετίζονται με την έκθεση σε χημικές και τοξικές ουσίες.
Τι πιστεύετε ότι μας επιφυλάσσει το μέλλον εάν δεν αλλάξει η στάση του ανθρώπου απέναντι στο περιβάλλον;
Δυσάρεστες εκπλήξεις όπως αυτές που έχουμε με την κλιματική αλλαγή. Για παράδειγμα, ενώ περιμένουμε την αύξηση δύο βαθμών κελσίου της θερμοκρασίας βλέπουμε ότι το θερμόμετρο εκτοξεύεται, έχουμε ξαφνικές αλλαγές με ακραία καιρικά φαινόμενα που φέρνουν καταιγίδες. Βέβαια οι καταιγίδες δεν είναι απλό θέμα. Διότι δεν είναι μόνον το νερό που πέφτει. Είναι η ανάμιξη αυτού του νερού με χημικές ουσίες οι οποίες πάνε στον υδροφόρο ορίζοντα και στις καλλιέργειες. Είναι αλυσίδα γεγονότων για τα οποία οφείλει ο άνθρωπος να αισθανθεί ότι είναι μέρος τους και ότι είναι ο βασικός αποδέκτης των επιπτώσεων. Οτι δεν είναι έξω απ΄ αυτά και ότι κατευθύνει τα πράγματα στη γη που ανήκει. Γι’ αυτό το συνέδριό μας έχει στόχο να θυμίσει μέσα από τη φιλοσοφική διάσταση πώς ο άνθρωπος έβλεπε τον εαυτό του στο πλαίσιο της ανθρωπότητας.
Μέσω του συνεδρίου βάζετε μία ηθική διάσταση στο θέμα θυμίζοντας τις ελληνικές ρίζες της Οικολογικής ηθικής.
Βεβαίως και βάζουμε την ηθική διάσταση όχι βέβαια με την έννοια που την έβλεπαν στην αρχαιότητα. Εδώ υπάρχει το θέμα της ηθικής της ανοικειοθελούς έκθεσης. Για μένα είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι όταν κάποιος εκτίθεται σ’ ένα φάρμακο, η εταιρεία που το παράγει προειδοποιεί ότι έχει αυτές τι επιπτώσεις και πιθανές παρενέργειες. Οταν όμως τρώει κάτι που είναι τοξικό ή έχει υπολείμματα φαρμάκου ή είναι γενετικά μεταλλαγμένο δεν τον πληροφορεί κανείς για τις επιπτώσεις ώστε να έχει το περιθώριο της επιλογής να το φάει ή όχι. Ο Ιπποκράτης είχε πει «Ωφελέειν ή μη βλάπτειν». Αν αυτή τη στιγμή ο τρόπος ζωής μας, μας εκθέτει σε κινδύνους θα πρέπει να το δούμε και να τον αλλάξουμε. Κι αυτό μπορούμε να το πετύχουμε μόνον με την ενημέρωση και την εκπαίδευση. Κι αυτό προσπαθούμε μέσω του συνεδρίου μας και τη δημιουργία ενός διεθνούς δικτύου για τα θέματα αυτά.
Επειδή η περιβαλλοντική κρίση είναι διαπιστωμένη εδώ και χρόνια. Πιστεύετε ότι ίσως είναι υποκριτική όλη αυτή η παγκόσμια προσπάθεια διάσωσης του πλανήτη από τη στιγμή μάλιστα που δεν υπάρχει διάθεση σύγκρουσης με τα συμφέροντα που την προκαλούν;
Υπάρχει μία μεγάλη στάση άρνησης. Κι αυτό το βιώνει αυτή τη στιγμή για παράδειγμα η Αμερική, όπου ο πρόεδρός της αρνείται την ύπαρξη κλιματικής αλλαγής. Αλλά και διάφορες άλλες χώρες οι οποίες χρησιμοποιούν τα γενετικά μεταλλαγμένα παρ’ ότι ξέρουμε ότι έχουν επιπτώσεις στην υγεία. Το ίδιο ισχύει και για τα φυτοφάρμακα. Γίνεται ολόκληρη μάχη αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη για την επικίνδυνη ουσία, τη γλυφοσάτη. Συμμετέχω κι εγώ σ’ αυτή την προσπάθεια να αλλάξουμε τον τρόπο εκτίμησης του κινδύνου. Μάλιστα στο συνέδριό μας έρχεται ο Ανδρέας Γκες, ο οποίος είναι στο γερμανικό υπουργείο Περιβάλλοντος και Υγείας και θα αναπτύξει το θέμα «Η περιβαλλοντική αλλαγή μάς απειλεί, γιατί η Ευρώπη δεν μπορεί να μας προστατέψει;» Βεβαίως δεν λαμβάνονται οι απαιτούμενες πολιτικές αποφάσεις είτε γιατί δεν γνωρίζουν τη διάσταση του θέματος είτε γιατί φοβούνται τις αντιδράσεις της βιομηχανίας και γενικά των μεγάλων συμφερόντων.
200 ΚΟΡΥΦΑΙΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ
Το συνέδριο άνοιξε τις πύλες του χθες το βράδυ με μουσική οπτικοακουστική εκδήλωση με τίτλο «THEPEACEMAKERS» (Οι ειρηνοποιοί), έργο του KarlJenkins, μήνυμα ειρήνης και πανανθρώπινης συμφιλίωσης.
Την ορχήστρα διεύθυνε ο γνωστός μαέστρος, Γιάννης Χατζηλοΐζου.
Σε ότι αφορά το επιστημονικό σκέλος τους συνεδρίου, το οποίο ξεκινάει σήμερα στις 9 το πρωί, 200 διεθνούς κύρους καθηγητές και ερευνητές από όλο τον κόσμο μαζί με επίλεκτα μέλη από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας και Περιβάλλοντος, θα μιλήσουν και θα προτείνουν αποτελεσματικά μέτρα για την αντιμετώπισή των προβλημάτων.
Ανάμεσα σε αυτούς ο Nicholas Ashford (MIT, ΗΠΑ) που θα μιλήσει για την αειφόρο ανάπτυξη, ο παγκοσμίου φήμης κορυφαίος εμπειρογνώμονας στον τομέα της αειφόρου ανάπτυξης Ernstvon Weizsäcker, η διάσημη επιδημιολόγος Devra Devis (ΗΠΑ) θα σοκάρει με την εισήγησή της για τη μεταβολή του DNA από τους περιβαλλοντικούς παράγοντες, ο ακαδημαϊκός καθηγητής Χρήστος Ζερεφός, ο Marco Martouzzi από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, ο Γ. Χρούσος πρόεδρος της Παιδιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Η πρόεδρος του Διεθνούς Κέντρου Επιστημών και Ελληνικών Αξιών Κατερίνα Παναγοπούλου τονίζει: «Ο πλανήτης πεθαίνει αβοήθητος με μόνους συμμάχους, κάποιους διαπρεπείς επιστήμονες και μερικές χιλιάδες ενεργούς πολίτες. Αντιμετωπίζει τον πιο μεγάλο αντίπαλό του, από τότε που εμφανίστηκαν οι μονοκύτταροι οργανισμοί: τη φονική μηχανή που λέγεται «ασυλλόγιστος άνθρωπος. Επειδή, πιστεύουμε ότι αυτό που υψώνει τον άνθρωπο, είναι η Παιδεία πραγματοποιείται αυτό το συνέδριο, που μπορεί να το παρακολουθήσουν όλοι και όλοι μαζί, να προβληματιστούμε, να ευαισθητοποιηθούμε και να διεκδικήσουμε λύσεις».
*Από την Έντυπξη Έκδοση – Συνέντευξη στη ΜΑΡΙΝΑ ΡΙΖΟΓΙΑΝΝΗ
Πηγή: http://pelop.gr