Ο παραλληλισμός του χωρισμού των παιδιών μεταναστών από τις οικογένειές τους στις ΗΠΑ με τις πρακτικές που ακολουθούσε η ναζιστική Γερμανία είναι “πραγματικά παρατραβηγμένος”, υποστήριξε ο υπουργός Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό κανάλι Fox News.
“Είναι πραγματική υπερβολή. Στη ναζιστική Γερμανία προσπαθούσαν να εμποδίσουν τους Εβραίους να φύγουν από τη χώρα”, είπε ο υπουργός, όταν του ζητήθηκε από μια δημοσιογράφο του καναλιού να σχολιάσει αυτήν τη σύγκριση. Ωστόσο, οι ανησυχίες για την πολιτική της “μηδενικής ανοχής” που ακολουθεί η Ουάσινγκτον απέναντι στους παράτυπους μετανάστες “είναι ένα σοβαρό θέμα, πρέπει να το εξετάσουμε, θέλουμε να χορηγήσουμε άσυλο σε εκείνους που το δικαιούνται”, συνέχισε ο Σέσιονς.
Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία, από τις 5 Μαΐου μέχρι τις 9 Ιουνίου χωρίστηκαν από τις οικογένειές τους 2.342 ανήλικοι που πέρασαν παρανόμως, μαζί με τους γονείς τους, τα σύνορα του Μεξικού με τις ΗΠΑ.
Η πρακτική αυτή προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στον πολιτικό κόσμο και ορισμένοι δεν δίστασαν να συγκρίνουν τα κέντρα όπου μεταφέρονται τα παιδιά με τα στρατόπεδα συγκέντρωσης της ναζιστικής Γερμανίας. Οι πρώην πρώτες κυρίες Ρόζαλιν Κάρτερ, Χίλαρι Κλίντον, Λόρα Μπους και Μισέλ Ομπάμα κατήγγειλαν επίσης τον χωρισμό των οικογενειών στα σύνορα. Σε μια σπάνια παρέμβασή της σε πολιτικό ζήτημα, η νυν πρώτη κυρία Μελάνια Τραμπ είπε επίσης ότι “απεχθάνεται να βλέπει παιδιά να χωρίζονται από την οικογένειά τους”.
Ο Μάικλ Χέιντεν, πρώην διευθυντής της CIA, προειδοποίησε τη Δευτέρα για τα “κοινά σημεία” που έχει η μεταναστευτική πολιτική των ΗΠΑ με τον ναζισμό. “Ξέρω ότι δεν βρισκόμαστε στη ναζιστική Γερμανία αλλά υπάρχουν κοινά σημεία (…) πρέπει να προσέξουμε, να μην οδηγηθούμε προς αυτήν την κατεύθυνση”, είπε μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN.
Νωρίτερα, ο Χέιντεν είχε αναρτήσει στον λογαριασμό του στο Twitter μια φωτογραφία από το στρατόπεδο συγκέντρωσης Άουσβιτς-Μπιρκενάου, με τη λεζάντα “Και άλλες κυβερνήσεις χώριζαν τις μητέρες από τα παιδιά”.
Ένας Δημοκρατικός γερουσιαστής, ο Ρίτσαρντ Μπλούμενταλ, υπενθύμισε, επίσης μέσω του Twitter, ότι, σαν σήμερα, στις 19 Ιουνίου 1885 μεταφέρθηκε με γαλλικό πλοίο το Άγαλμα της Ελευθερίας στο σημείο όπου βρίσκεται σήμερα, στην Αμερική. Και διερωτήθηκε: “Το αξίζουμε ακόμη;”. ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP Ουάσινγκτον, United States