Θετικό πρόσημο
λαμβάνουν οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης – θεσμών, γεγονός που προκύπτει και από την παραμονή των Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ), Ντέκλαν Κοστέλο (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), Φραντσέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ) και Νικόλα Τζιαμαρόλι (ESM) και σήμερα Πέμπτη στην Αθήνα για συνέχιση των συζητήσεων με το οικονομικό επιτελείο.
Αυτή η πρόοδος αναμένεται να παρουσιασθεί σήμερα στις 9 το βράδυ στο EuroWorking Group, στο οποίο τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και οι θεσμοί θα μετέχουν μέσω τηλεδιάσκεψης.
Σήμερα στις 2 το μεσημέρι θα υπάρξει νέο ραντεβού των επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών με το οικονομικό επιτελείο και στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθούν τα εργασιακά, τα δημοσιονομικά και τα αντισταθμιστικά μέτρα, ζητήματα στα οποία υπήρξαν διαφωνίες κατά τις χθεσινές πολύωρες διαπραγματεύσεις.
Ανώτατο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου επιβεβαίωσε χθες πως στα αντισταθμιστικά μέτρα οι διαφορές σχετίζονται με το μείγμα της δημοσιονομικής πολιτικής, ενώ έχουν υπάρξει συγκλίσεις στον μηχανισμό ενεργοποίησής τους. Το ΔΝΤ ζητά μειώσεις φόρων για τις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα των υψηλότερων εισοδηματικών κλιμακίων. Η επιμονή του κάνει την κυβέρνηση να υπαναχωρεί από τις αρχικές της θέσεις που προέβλεπαν μείωση του ΕΝΦΙΑ και των συντελεστών ΦΠΑ σε ενέργεια και είδη διατροφής.
Το μεγαλύτερο αγκάθι είναι αυτό των εργασιακών στο οποίο το ΔΝΤ δεν αναγνωρίζει το ευρωπαϊκό κεκτημένο και επιμένει σε αύξηση του ποσοστού των ομαδικών απολύσεων και κυρίως στην επικράτηση των επιχειρησιακών συμβάσεων έναντι των κλαδικών. «Υπάρχουν προβλήματα βέβαια ακόμη με το ΔΝΤ για τα εργασιακά όπως θα περίμενε κανείς», ανέφερε σχετικά κυβερνητική πηγή μετά το πέρας των χθεσινών διαβουλεύσεων.
Σήμερα αναμένεται να εξετασθεί το θέμα του αφορολόγητου, το οποίο δεν εξετάστηκε στις χθεσινές διαπραγματεύσεις και το οποίο είναι αρκετά ακανθώδες.
Στο θέμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού αρμόδιες πηγές εξηγούσαν τις πρώτες πρωινές ώρες ότι η συμφωνία προβλέπει ότι θα «κουρεύεται» τελικά σε εξαιρετικές περιπτώσεις ο ΦΠΑ, αλλά όχι οι ασφαλιστικές εισφορές και ο Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών.
Να σημειωθεί πως πηγές του Ευρωσυστήματος ανέφεραν χθες πως τις τελευταίες ημέρες τέθηκαν οι βάσεις για συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, χωρίς όμως να είναι ακόμη εφικτό ένα staff level agreement.
Κατά τα ίδια στελέχη δεν θα υπάρχει staff level agreement έως το Eurogroup της 20ης Μαρτίου και πιο ρεαλιστικός ορίζοντας είναι ο Απρίλιος.
Πηγή:http://www.cnn.gr/