Του Άρη Δημόπουλου
Αυτή τη φορά ήταν σειρά των Ηνωμένων Εθνών να…επισημάνει σε όλα τα κράτη πως τα χρονικά όρια στενεύουν για την εφαρμογή όλων των στόχων «βιώσιμης ανάπτυξης» το γρηγορότερο δυνατό.
Παρεμβάσεις μάλιστα έκαναν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι όπως ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες λέγοντας χαρακτηριστικά:
«Πρέπει να είμαστε σε πλήρη εγρήγορση για την επίτευξη του φιλόδοξου αναπτυξιακού προγράμματος του 2030»
Τα Ηνωμένα Έθνη αυτή τη βδομάδα ανέλαβαν να…εξετάσουν την πρόοδο που συντελείται από όλα σχεδόν τα κράτη αναφορικά με τους στόχους του «πράσινου υπερ-μνημονίου» που ονομάζεται Ατζέντα 2030.
Για τον λόγο αυτό συστρατεύτηκε και η επικεφαλής του τμήματος στατιστικών υπηρεσιών του Ηνωμένου Βασιλείου Francesca Perucci, τονίζοντας πως η επίτευξη των στόχων ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ κινείται με αργούς ρυθμούς.
Η ίδια πρόταξε την επίτευξη των 17 κύριων στόχων «βιώσιμης ανάπτυξης», η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων πρέπει να βρίσκεται σε ένα ικανοποιητικό σημείο έως το 2020.
Ωστόσο ποια…ανάπτυξη αφορούν οι 17 παγκόσμιοι στόχοι;
Θυμηθείτε για πιο πράγμα έχουν δεσμευθεί σχεδόν όλα τα κράτη του κόσμου (μαζί και η Ελλάδα) από το φθινόπωρο του 2015:
«Όλοι οι δείκτες βιώσιμης ανάπτυξης πρέπει να έχουν φτάσει σε ένα ικανοποιητικό σημείο έως το 2020»,τόνισε ενώπιον εκπροσώπων από πολλές χώρες η Francesca Perucci.
Και συνέχισε:
«Η παγκόσμια αυτή ατζέντα δεν μπορεί να εφαρμοστεί χωρίς αυτούς τους στόχους. Δεν υπάρχει αρκετή ενέργεια και δεν υπάρχει αρκετά ισχυρή πολιτική δέσμευση.
Υπάρχει μία αναγνώριση των στόχων της Ατζέντας (σ.σ. 2030) αλλά ταυτόχρονα δεν έχει σημειωθεί ακόμη μεγάλη πρόδοος».