Το παζάρι του Μπαλικεσίρ που ενώνει τις δύο όχθες του Αιγαίου
 

Το παζάρι που διοργανώνεται κάθε Πέμπτη στους ιστορικούς δρόμους του Αϊβαλί του νομού Μπαλικεσίρ, συνενώνει τις δύο όχθες του Αιγαίου και με τις φτηνές τιμές και την ποικιλία των προϊόντων του και έχει γίνει θέρετρο όχι μόνο τον κόσμο της περιοχής , αλλά και για την Μυτιλήνη της νήσου Λέσβου της Ελλάδας. Οι Έλληνες πολίτες-αγοραστές σε αυτό το παζάρι, δεν αρκούνται μόνο στις αγορές αλλά στήνουν και νέες φιλίες με τον κόσμο της περιοχής.

…………….

Το παζάρι το οποίο στήνεται στους εκεί ιστορικούς δρόμους είναι δημοφιλές για αυτούς που ζούνε στην πόλη Μυτιλήνη του νησιού Λέσβος. Όταν φτάνει το πλοίο από την Μυτιλήνη στο Αϊβαλί, στο παζάρι δεν υπάρχει μέρος να περπατήσει κανείς. Κόσμος από την Μυτιλήνη που έρχεται από νωρίς το πρωί καλύπτει από εδώ όλες τις ανάγκες του, από τρόφιμα, ποτά, ρούχα και αξεσουάρ.
Στους πάγκους που είναι στημένοι στα στενά σοκάκια, γίνονται σκληρά παζάρια ανάμεσα στους Έλληνες και στους πωλητές. Οι Έλληνες πολίτες γεμίζουν τις άδειες βαλίτσες που έχουν φέρει και επιστρέφουν πάλι με το πλοίο που ήρθαν. Οι έμποροι είναι ευχαριστημένοι από τις αγορές που κάνει ο κόσμος της Μυτιλήνης.

ΤΟ ΠΑΖΑΡΙ ΑΝAΜΙΓΝΥΕΙ ΤΟΥΣ ΔΥΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥΣ

Ο ερχομός τις Πέμπτες των Ελλήνων, προκαλεί νέες φιλίες και γνωριμίες. Είναι γνωστό πως το παζάρι άρχισε να γίνεται στα έτη 1923-1924 από αυτούς που εγκαταστάθηκαν εκεί μετά από την ανταλλαγή πληθυσμών και έκτοτε συνεχίζεται αδιάκοπα.
……………
Ο Ναϊμπέ Τσελεμπί-ένας από τους εμπόρους του παζαριού, είπε πως οι Έλληνες που έρχονται από την Μυτιλήνη δεν ψωνίζουν μόνο αλλά ταυτόχρονα συνιστούν μια γέφυρα ανάμεσα σους λαούς που ζούνε στις δύο όχθες του Αιγαίου. Ο Τσελεμπί λέει πως ¨οι Έλληνες αγοράζουν πολλά πράγματα, μας ζωντανεύουν¨.
Περισσότερο αγοράζουν ρούχα και είδη δώρων. Αγοράζουν επίσης και σε χοντρική  και τα πουλάνε εκεί. Έρχονται με μερικές βαλίτσες και αγοράζουν. Επίσης αγοράζουν λευκές συσκευές και έπιπλα. Εδώ υπάρχουν πολλές επιλογές και επειδή εκεί δεν έχει παζάρι, μας προτιμούνε. Μας χαροποιούν και στήνουμε νέες φιλίες¨

………………….

https://www.sondakika.com/haber/haber-balikesir-ege-nin-iki-yakasini-bulusturan-pazar-10971307/

22/6/2018

Σχ: Μεταφράζαμε και κοντεύαμε να ξεράσουμε…

Οι Μητρετώδης και Κούκλατζης στις φυλακές της Αδριανούπολης, ο τουρκικός στρατός στο 40% της Κύπρου, το τουρκικό ΥΠΕΞ να μιλά για νησιά ¨ασαφούς ιδιοκτησίας¨, κάθε τόσο δηλώσεις για τους ¨παππούδες μας στον πάτο της θάλασσας¨ και πάνε αυτοί οι @#@#@  και τους δίνουν και λεφτά…

Αν θέλετε να δείτε μερικούς από αυτούς….

ΠΗΓΗ