Η «γραμμή» του Μεγάρου Μαξίμου, που βλέπει πια πολύ πιθανή τη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο μέχρι το Eurogroup της 20ής Μάρτη, είναι σαφής: συνολική συμφωνία που θα οδηγήσει τη χώρα και την οικονομία σε ανάπτυξη και μετά το 2019. Που σημαίνει, όπως διευκρίνισε χθες μιλώντας στο Σκάι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος, ότι δεν πρόκειται υπό την πίεση του χρόνου να αποδεχθούν το γρήγορο κλείσιμο της συμφωνίας του στυλ «άντε, να τελειώνουμε για να πετάξουμε το μπαλάκι, ας πούμε, για έξι μήνες μετά». Ετσι, τόνισε ο κ. Τζανακόπουλος, «δεν θα έχουμε επιλύσει τίποτα, διότι αυτήν τη στιγμή το κυριότερο πράγμα που έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία είναι σταθερότητα και εμπιστοσύνη».
Αλλωστε η επιχείρηση εξασφάλισης πολιτικής σταθερότητας, που θα προσελκύσει ξένες επενδύσεις και θα συμβάλει αποφασιστικά στο να αλλάξει η χώρα σελίδα στον αναπτυξιακό τομέα, αποτελεί βασική προτεραιότητα καταρχάς του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος από σήμερα και κατά τη διήμερη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες θα έχει πιθανότατα, σύμφωνα με πληροφορίες, τετ α τετ με κορυφαίους παίκτες της Ευρώπης, όπως με τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ κ.ά.
Σε κάθε περίπτωση, η πρόοδος που σημειώθηκε στις διαβουλεύσεις στην Αθήνα μεταξύ του οικονομικού επιτελείου και των επικεφαλής των θεσμών θεωρείται θετικό σημάδι για την επιδιωκόμενη εξέλιξη, χωρίς νέες καθυστερήσεις μέσα στον Μάρτη, για το κλείδωμα του staff level agreement.
Αυτό δεν απομακρύνει φυσικά την ανησυχία για εμπόδια ή κάποιες «παγίδες» στη διαδρομή, εντούτοις το Μέγαρο Μαξίμου εξηγεί ότι η πρόοδος που έχει σημειωθεί είναι απολύτως πραγματική και ισχυρή για τη σκληρή συνέχεια.
Μέχρι στιγμής έχει συμφωνηθεί μεταξύ όλων των πλευρών ότι θα ληφθούν μέτρα 2% του ΑΕΠ αλλά και αντίμετρα, για τα οποία δίνει «τεκμηριωμένη» μάχη τα τελευταία 24ωρα η ελληνική κυβέρνηση.
Ο πυλώνας
Ο κ. Τζανακόπουλος, αναφερόμενος στον δεύτερο πυλώνα της συμφωνίας και το κλειδί για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, υπογράμμισε δε εκτός των άλλων: «Το πρώτο θέμα είναι το θέμα των εργασιακών και το δεύτερο είναι η όλη συζήτηση περί μέτρων και αντιμέτρων, που σχετίζεται και με τις δημοσιονομικές προβλέψεις του ΔΝΤ για το 2019 πια και μετά.
Και εκεί φαίνεται ότι, ειδικά στις δημοσιονομικές προβλέψεις, υπάρχουν δυνατότητες συγκλίσεων.
Συνεχίζει να υπάρχει η επιφύλαξη για τα εργασιακά, διότι το ΔΝΤ και η ελληνική κυβέρνηση έχουν, θα έλεγε κανείς, αντίθετες οπτικές γωνίες από τις οποίες βλέπουνε τα πράγματα…».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλώντας στο Σκάι δεν απέφυγε να μιλήσει επί των συγκεκριμένων ζητημάτων που συνδέονται με τη στάση του ΔΝΤ: «Από 1/1/2019 θα υπάρξουν μια σειρά από αλλαγές στη φορολογία που θα επιβαρύνουν κάποιες κοινωνικές κατηγορίες και την ίδια στιγμή θα υπάρξουν και κάποιες άλλες αλλαγές στη φορολογία οι οποίες θα ελαφρύνουν κάποιες κοινωνικές κατηγορίες.
Αυτό ακριβώς θα έχει δημοσιονομικό αντίκτυπο μηδέν. Το ΔΝΤ λέει ότι πρέπει να αλλάξει το δημοσιονομικό μείγμα, γιατί αυτό είναι μεταρρυθμίσεις ποιότητας, έτσι τις ονομάζει.
Από τη στιγμή, όμως, που θα πιαστεί ο στόχος το 2018, περνάμε από τη μία χρονιά στην άλλη χωρίς την ανάγκη πρόσθετων μέτρων».
Οσον αφορά τη δήθεν σύγκρουση Τζανακόπουλου-Τσακαλώτου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν άφησε περιθώρια -διέψευσε ό,τι σχετικό ακούστηκε, ενώ έκανε ειδική αναφορά στη γερμανική πολιτική.
Φώφη Γιωτάκη