Όλο και περισσότεροι είναι αυτοί που βλέπουν ως απειλή τον τουρισμό στην Ευρώπη και όχι τους μετανάστες!

Αυτό φυσικά προωθείται από συγκεκριμένα κέντρα, προκειμένου να μένουν άδεια τα ξενοδοχεία και να φιλοξενούν τις ορδές μουσουλμάνων που κατακλύζουν την Ευρώπη.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Βαρκελώνη, αγαπημένος προορισμός επισκεπτών ανά τον κόσμο. Στις αρχές του 2017 περίπου 150.000 φιλοπαγκοσμιοποιητές είχαν διαδηλώσει στη Βαρκελώνη ζητώντας από την ισπανική κυβέρνηση να επιτρέψει περισσότερους «μετανάστες και πρόσφυγες» στην χώρα.

Λίγο αργότερα, συνθήματα του τύπου «Τουρίστες πηγαίνετε σπίτια σας, καλοδεχούμενοι οι πρόσφυγες» άρχισαν να εμφανίζονται στους τοίχους της πόλης.

Αυτό που τα ισπανικά ΜΜΕ χαρακτήρισαν «τουριστοφοβία», αναφέρει η εφημερίδα «Guardian», κατέκλυσε το περασμένο καλοκαίρι αρκετές ευρωπαϊκές πόλεις, με διαδηλώσεις και μέτρα να λαμβάνονται στην Βενετία, την Ρώμη, το Άμστερνταμ, την Φλωρεντία, το Βερολίνο, την Λισαβόνα και την Πάλμα ντε Μαγιόρκα κατά της εισβολής των τουριστών. Με τον ίδιο ζήλο που η Βαρκελώνη προσπαθεί να διώξει τους τουρίστες, επιχειρεί να δεχτεί περισσότερους «μετανάστες», σε αντίθεση με αρκετές χώρες, που επιδιώξουν το αντίθετο.

Όταν πριν δύο εβδομάδες έγινε γνωστό ότι ένα διασωστικό σκάφος με 629 μετανάστες έψαχνε λιμάνι, η δήμαρχος Άντα Κολάου ήταν από τις πρώτες που προσφέρθηκαν να τους δώσουν ένα ασφαλές καταφύγιο.

Στο ερώτημα αν η Βαρκελώνη θα προτιμούσε να δέχεται χιλιάδες μετανάστες χωρίς χρηματικό αντίτιμο και όχι εκατομμύρια τουριστών, οι οποίοι πέρσι δαπάνησαν περίπου 30 δισ. ευρώ στην πόλη, η απάντηση φαίνεται ότι είναι «ναι». Όλο και περισσότεροι βλέπουν ως απειλή για την ταυτότητα της πόλης τον τουρισμό και όχι την μετανάστευση, αν και ο αριθμός και των δύο παρουσιάζει μεγάλη αύξηση τις τελευταίες δεκαετίες.

Η προπαγάνδα είναι απίστευτη και όλο και λιγότεροι καταλαβαίνουν πως κατά αυτόν τον τρόπο η Βαρκελώνη θα φτωχοποιηθεί και θα ισλαμοποιηθεί.

Η εισροή νέων κατοίκων έχει αλλάξει ριζικά το πρόσωπο της πόλης.

Εντούτοις στην Βαρκελώνη δεν έχει πραγματοποιηθεί ούτε μια αντι-μεταναστευτική διαμαρτυρία ενώ το θέμα δεν συζητιέται καν στις τοπικές εκλογές.

Όπως και στο Λονδίνο ο αριθμός των ντόπιων στη Βαρκελώνη είναι αρκετά μικρός, ειδικά στις γειτονιές της εργατικής τάξης, όπου το μεγαλύτερο μέρος του τελευταίου κύματος μεταναστών κατοικεί. Οι τρεις μεγαλύτερες ομάδες μεταναστών είναι Ευρωπαίοι, Λατινοαμερικάνοι και Βορειοαφρικανοί, κυρίως από το Μαρόκο ενώ σημαντικοί είναι και οι πληθυσμοί των Κινέζων και των Πακιστανών.

Μετά από 20 χρόνια που η Βαρκελώνη προωθούνταν ως τουριστικός προορισμός από τις κρατικές αρχές, το συμβούλιο που εκλέχτηκε το 2015 επιβάλλει μορατόριουμ, προσωρινή αναστολή ενεργειών, στα νέα ξενοδοχεία, καταβάλλει προσπάθειες να περιορίσει την εξάπλωση των τουριστικών διαμερισμάτων και οργάνωσε ένα αστικό σχέδιο για την παλιά πόλη, που δίνει προτεραιότητα στο τοπικό εμπόριο, το οποίο προσλαμβάνει «μετανάστες», όσον αφορά τις επιχειρήσεις που απευθύνονται σε τουρίστες.