Η «Ιλιάδα» ξεκινάει με τη λέξη οργή («την μήνιν άοιδε…»). Και η Αντιγόνη φωνάζει ότι δεν γεννήθηκε για να μισεί αλλά για να αγαπά μαζί με άλλους. Αν ο αρχαίος κόσμος έχει ταυτιστεί στη διεθνή βιβλιογραφία και στο συλλογικό ασυνείδητο ως κόσμος λογικής και μέτρου, δεν παύει να μεταφέρει παράλληλα και τον κόσμο των συναισθημάτων – πίσω από μυθολογικές αλληγορίες, σημασίες λέξεων και γενεαλογίες ηρώων. Αυτό το αθέατο σύμπαν φωτίζει η έκθεση «Ενας κόσμος συναισθημάτων: Αρχαία Ελλάδα, 700 π.Χ. – 200 μ.Χ.» που εγκαινιάζεται σήμερα στο Ωνάσειο Πολιτιστικό Κέντρο της Νέας Υόρκης, συνεχίζοντας την πολιτική ανάδειξης του ελληνικού πολιτισμού σε διεθνές επίπεδο.
Η έκθεση – με δωρεάν είσοδο για το κοινό – παρουσιάζει περισσότερα από 130 εκθέματα, τα οποία έχουν δανείσει ορισμένα από τα πιο σημαντικά μουσεία του κόσμου. Ανάμεσά τους, το Μουσείο Ακρόπολης, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Μουσείο του Λούβρου, το Μουσείο του Βατικανού και το Βρετανικό Μουσείο. Στημένη με τρόπο που να διερευνά τις ιδέες και τις συμπεριφορές των κλασικών σχετικά με τα συναισθήματα και τους τρόπους που αυτά αποτυπώνονται στην τέχνη ή τη θρησκεία, περιλαμβάνει αγγεία, γλυπτά, θεατρικές μάσκες, φυλακτά, νομίσματα, αναθήματα και άλλα έργα τέχνης. Τα εκθέματα ανάγονται χρονολογικά από τις αρχές του 7ου αιώνα π.Χ. (η γενικά παραδεκτή χρονολογία σύνθεσης της «Ιλιάδας») έως τον 2ο αιώνα μ.Χ. Κάποια εκθέματα παρουσιάζονται για πρώτη φορά στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ άλλα ταξιδεύουν για πρώτη φορά εκτός ελληνικών συνόρων.
ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ. Παρακινώντας τον επισκέπτη να συλλογιστεί κάθε φορά τον ρόλο των συναισθημάτων στην καθημερινή ζωή, η έκθεση (που θα διαρκέσει ώς τις 24 Ιουνίου) φιλοδοξεί να συνεισφέρει στην επιστημονική έρευνα, ειδικά στον νέο τομέα της ιστορίας των συναισθημάτων. Η επιμέλεια μάλιστα για την οργάνωση και πραγματοποίηση της έκθεσης φέρει την υπογραφή σημαντικών επιστημόνων από διάφορες ειδικότητες. Ετσι, στους επιμελητές συγκαταλέγονται ο Αγγελος Χανιώτης, καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας και Κλασικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον (μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Θυγατρικού Ιδρύματος Ωνάση στην Αμερική), και ο Νικόλαος Καλτσάς, επίτιμος διευθυντής του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Μαζί τους και ο Ιωάννης Μυλωνόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Τέχνης και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια. Ολοι τους έχουν συνεισφέρει υλικό στον εικονογραφημένο κατάλογο που συνοδεύει την έκθεση, μαζί με μελέτες άλλων 60 ευρωπαίων και αμερικανών επιστημόνων.
Το κοινό έχει την ευκαιρία να συμμετάσχει στον διάλογο που ανοίγει η έκθεση γύρω από τα συναισθήματα με τη συμμετοχή του στο παράλληλο πρόγραμμα εκδηλώσεων που την πλαισιώνει. Το Art Wall που βρίσκεται στο Αίθριο του Πολιτιστικού Κέντρου θα φιλοξενήσει το δίπτυχο ζωγραφικό έργο «Black frames», που έγινε ειδικά για την περίσταση από τον ταλαντούχο εικαστικό δημιουργό Γιάννη Βαρελά. Ακόμα, ο στοχαστής και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Ωνάση Σάιμον Κρίτσλεϊ και ο συγγραφέας Τζον Φρίμαν θα παρουσιάσουν τις περιπατητικές συζητήσεις «Let’s walk» με τη συμμετοχή διάσημων καλεσμένων, όπως η ηθοποιός Φιόνα Σο. Τη Μεγάλη Εβδομάδα, η έκθεση θα ντυθεί μουσικά με βυζαντινές μελωδίες χάρη στη συναυλία που θα φιλοξενηθεί στους χώρους της. Το υπόλοιπο διάστημα, τους επισκέπτες θα συντροφεύει ένα playlist που επιμελήθηκαν ειδικά επιμελητές από το Κάρνεγκι Χολ.