Δεν άντεξε η Νέα Δημοκρατία να διατηρεί μία φωνή πραγματισμού στους κόλπους της και αποφάσισε τελικά να διαγράψει τον Κωνσταντίνο Μίχαλο, ο οποίος ήταν μέλος της πολιτικής επιτροπής της, ex officio, ως πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ).
Με την ιδιότητα του προέδρου του ΕΒΕΑ ο κ. Μίχαλος διεκδικούσε να έχει τη δική του τοποθέτηση απέναντι στα ζητήματα της επικαιρότητας, το οποίο και έκανε βέβαια υπό το κεντροδεξιό πολιτικό και ιδεολογικό του πρίσμα και εκπροσωπώντας την αγορά.
Αλλά αυτή η πιο θεσμική στάση, που υπερβαίνει την τακτική της ολικής σύγκρουσης με την κυβέρνηση σε όλα τα θέματα, την οποία ακολουθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ήταν όπως αποδείχθηκε κόκκινο πανί για την ηγεσία της Ν.Δ. που έσπευσε χθες να τον διαγράψει.
Και το έκανε με μια σκληρή ανακοίνωση που κατηγορεί τον πρόεδρο του ΕΒΕΑ για «μη τήρηση και σεβασμό στις αρχές, τις αξίες και τις βασικές θέσεις της παράταξης» και τον χαρακτηρίζει «Δούρειο Ιππο».
Υποστηρικτής του Μεϊμαράκη
Αλλά τι ενόχλησε τόσο την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας ώστε να φτάσει να αυτοπροσδιορίζεται ως «πολιορκούμενη Τροία»;
Ας βάλουμε τα πράγματα στη σειρά. Κατά την εσωκομματική εκλογή αρχηγού ο Κων. Μίχαλος ήταν ένθερμος υποστηρικτής του βασικού αντιπάλου του κ. Μητσοτάκη, δηλαδή του Βαγγέλη Μεϊμαράκη.
Και η αποπομπή του από το κόμμα αποτελεί άλλο ένα χτύπημα στην καραμανλική πτέρυγα μετά τη διαγραφή της Κατερίνας Παπακώστα και του Ευάγγελου Αντώναρου.
Την ώρα που ο Κώστας Καραμανλής με τη λιτή τοποθέτησή του για το Μακεδονικό δεν έκανε τη χάρη στη σκληρή δεξιά πτέρυγα της Ν.Δ., που έχει το εσωκομματικό πάνω χέρι, να ταυτιστεί μαζί της.
Αρχικά η ηγεσία της Ν.Δ. ενοχλήθηκε σφόδρα διότι ο κ. Μίχαλος δέχτηκε να συμμετάσχει στην Επιτροπή για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, όπου συμμετέχουν προσωπικότητες από διαφορετικούς χώρους.
Εκτοτε δυσφορία στην ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν προκαλέσει και μια σειρά από μετριοπαθείς τοποθετήσεις του σε κεντρικά ζητήματα.
«Γενίτσαρος του ΣΥΡΙΖΑ»
Τον περασμένο Μάιο ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ είχε διαφωνήσει με το αίτημα του κ. Μητσοτάκη για διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, επισημαίνοντας ότι θα φέρουν «χαοτική κατάσταση στην αγορά και την κοινωνία». Γι’ αυτήν του την άποψη είχε τότε στοχοποιηθεί από τη φίλα προσκείμενη στη Ν.Δ. εφημερίδα «Φιλελεύθερος» που τον είχε χαρακτηρίσει «γενίτσαρο του ΣΥΡΙΖΑ».
Μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας Τσίπρα-Ζάεφ, ο κ. Μίχαλος τόνιζε ότι «εφόσον τηρηθεί η σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό erga omnes, υπάρχουν θετικές προεκτάσεις στην οικονομία μας» και έβλεπε «οικονομικά και γεωπολιτικά οφέλη».
Και, τέλος, μετά την πρόσφατη συμφωνία στο Eurogroup, o κ. Μίχαλος δήλωσε ότι πρόκειται για «μια ιστορική συμφωνία, καθώς βάζει τέλος, μετά από σχεδόν εννέα σκληρά χρόνια κρίσης, στα Μνημόνια και δίνει τη δυνατότητα, με πολύ κόπο και δουλειά βέβαια, η Ελλάδα να μπει σε ένα νέο δρόμο, λιγότερο δύσβατο».
Συνάντηση με τον Ν. Παππά
Ωστόσο η αφορμή για τη διαγραφή του φαίνεται ότι ήταν μια πρόσφατη συνάντησή του με τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Νίκο Παππά.
Η οποία πραγματοποιήθηκε με αφορμή μια εκδήλωση (Athens Startup Awards 2018) όπου θα ήταν και οι δύο ομιλητές.
Και η διαγραφή αυτή έχει βέβαια προκαλέσει μεγάλη έκπληξη και σφοδρή ενόχληση σε ηγετικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας.
Κάποια μάλιστα πιστεύουν ότι στην παρούσα συγκυρία πρόκειται και για άλλο ένα επικοινωνιακό αυτογκόλ που φέρνει τηn μπάλα από το γήπεδο των ΑΝ.ΕΛΛ. σε αυτό της Ν.Δ.
Απάντηση Μίχαλου
«Ο κ. Μητσοτάκης και οι σύμβουλοί του έχουν μπερδευτεί για το τι είναι ο επιμελητηριακός θεσμός και ποιους εκπροσωπεί», απαντά ο Κων. Μίχαλος, θυμίζοντας ότι είναι πρόεδρος του ΕΒΕΑ και της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων και σημειώνοντας ότι σε αυτό το πλαίσιο οι δημόσιες τοποθετήσεις του είναι υπέρ της εξόδου από τα μνημόνια και κινούνται στην κατεύθυνση της «πάγιας θέσης του επιχειρηματικού κόσμου» για «πολιτική σταθερότητα και ως εκ τούτου, αποφυγή μακροχρόνιων προεκλογικών περιόδων και πρόωρων εκλογών».
Για τη συμφωνία στο Μακεδονικό επισημαίνει ότι τάχθηκε «υπέρ μιας λύσης, όπως άλλωστε ήταν και η αρχική θέση της Ν.Δ., πριν ο κ. Μητσοτάκης αλλάξει απόψεις».
Αναφέρει επίσης ότι ακόμη και η συμμετοχή του στην επιτροπή για τη συνταγματική αναθεώρηση «θεωρείται μείζον ατόπημα από τον κ. Μητσοτάκη!» και καταλήγει ότι «με την αψυχολόγητη και αντιδημοκρατική απόφαση και διαδικασία της διαγραφής μου αυτός που θίγεται είναι ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης που προφανώς θεωρεί ότι όποιος εκφράζει διαφορετικές απόψεις από αυτόν είναι και εχθρός του».
Πηγή: https://www.efsyn.gr