Επιμένει ο σουλτάνος Ταγίπ Ερτογάν, παρά τη νίκη του και την απόλυτη εδραίωση της κυριαρχίας του, στο αντάλλαγμα των οκτώ τούρκων πραξικοπηματιών για να δώσει τους δυο έλληνες αιχμαλώτους επί της ουσίας στις τουρκικές φυλακές.
Αυτό είπε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας χθες από τις Βρυξέλλες, ενώ να σημειώσουμε ότι το μέγαρο Μαξίμου ανέμενε μια ηπιότερη και διαλλακτική στάση από τον Ερντογάν, αφού πλέον δεν έχει ανάγκη την επίδειξη του σκληρού εθνικιστικού προσώπου προς άγρα ψήφων.
Ο κ.Τσίπρας είπε ότι «του απάντησα καταλλήλως» και σύμφωνα με πληροφορίες της ΒτΚ ο πρωθυπουργός φέρεται να ξεκαθάρισε ότι τα δυο αυτά θέματα δεν μπορούν ποτέ να μπουν στην ίδια ζυγαριά, αφού είναι διαφορετικής φύσεως, τόσο δικαστικά όσο και πολιτικά.
Επίσης φέρεται να του είπε, ότι θα είναι προς το συμφέρον της Τουρκίας μια κίνηση καλής θέλησης απέναντι στην Ελλάδα, και εμμέσως απέναντι στην Ευρώπη, αφού αναμένεται να αναληφθεί σχετι8κή πρωτοβουλία και από ευρωπαίους αξιωματούχους. Πάντως συμφώνησαν να τα πουν στη συνάντησή τους στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στις 10 και 11 Ιουλίου, όπου πιθανότατα θα υπάρξουν εξελίξεις, αφού η ΒτΚ πληροφορείται ότι θα έχει υπάρξει ήδη μια υπόγεια διαβούλευσης μεταξύ Ευρώπης κιαι Άγκυρας.
Κορυφαίος εμπειρογνώμονας που συνεργάζεται με το Υπ.Εξ. κληθείς από τη ΒτΚ απέκλεισε κατηγορηματικά να δώσει η χώρα μας «ως αντάλλαγμα» τους οκτώ πραξικοπηματίες. Πιθανότατα θα υπάρχουν άλλες επιλογές, οι οποίες «ούτε λέγονται ούτε γράφονται»…
Αλλάζει στάση ο σουλτάνος;
Στο ερώτημα εάν η Τουρκία μετά τη νίκη του Ερντογάν θα αλλάξει στάση απέναντι στην Ελλάδα, και θα αφοσιωθεί στα ειρηνικά έργα με δεδομένη και την κατάσταση της τουρκικής οικονομίας, αναζητά απαντήσεις το υπουργείο Εξωτερικών.
«Εάν δείτε την Τουρκία να αποδέχεται τον διορισμό της Τζέιν Χολ Λούτ ως ειδικής απεσταλμένης του γγ του ΟΗΕ Γκουτιέρεζ για το κυπριακό, τότε μάλλον κάτι αλλάζει προς το καλύτερο μετά την εκλογή του Ταγίπ Ερντογάν» τόνισε στη ΒτΚ κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Εξωτερικών αναφερόμενο στο τι αναμένει η χώρα μας να αλλάξει από εδώ και πέρα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά τον εκλογικό θρίαμβο του Ταγίπ Ερντογάν. Μέχρι στιγμής, τον διορισμό αυτό τον έχουν αποδεχθεί η ελληνοκυπριακή και η ελληνική πλευρά, ενώ οι τούρκοι δηλώνουν ανέτοιμοι για μια νέα επανέναρξη συνομιλιών για το κυπριακό.
Όπως και να έχουν τα πράγματα πάντως, το υπουργείο Εξωτερικών έχει βάλει στο μικροσκόπιο τις εξελίξεις στην Τουρκία, και προσπαθεί να αποκωδικοποιήσει τις πραγματικές προθέσεις του Ερντογάν μετά την εκλογική του νίκη, και την απόκτηση του πλήρους ελέγχου της χώρας.
Η αλήθεια είναι πως η Αθήνα κρατάει μικρό καλάθι και ελπίζει ότι ο σουλτάνος της Τουρκίας θα ακολουθήσει πλέον μια μετριοπαθέστερη πολιτική έναντι της Ελλάδος, αλλά όπως είπε το ίδιο στέλεχος του Υπ.Εξ. στη ΒτΚ «σε ότι έχει σχέση με την ΑΟΖ και το Κυπριακό δεν τρέφουμε αυταπάτες ότι θα αλλάξει κάτι δραματικά». Κυρίως σε θέματα που αφορούν τις διεκδικήσεις της Άγκυρας στο Αιγαίο, όπως προσθέτουν έμπειροι διπλωμάτες, οι οποίοι σε κατ΄ιδίαν συζητήσεις τους τονίζουν ότι εάν η Τουρκία δεν αποκτήσει δικαιώματα στην εξόρυξη του υποθαλάσσιου πλούτου του Αιγαίου, δεν πρόκειται να αλλάξει την στάση της, και θα υπενθυμίζει τις απαιτήσεις της με παραβιάσεις και παραβάσεις.
Συρίγος: Τίποτα δεν θα αλλάξει
Την ίδια στιγμή, σε δήλωσή του στη ΒτΚ ο αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Άγγελος Συρίγος εκφράζει την πεποίθηση ότι τα πράγματα με την Τουρκία θα ξαναγίνουν όπως ήταν πριν τις εκλογές.
«Το πρόβλημα που υπάρχει εντοπίζεται κυρίως στην περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ. Δεν θέλουν να προχωρήσουν οι γεωτρήσεις και ή θα τις εμποδίσουν με κάθε τρόπο, ή θα συμμετάσχουν σε αυτές. Και αυτό θα γίνει όποιες και αν είναι οι σχέσεις της Τουρκίας με ΗΠΑ και Ευρώπη». Αναφορικά με τις διμερείς σχέσεις Αθήνας -Άγκυρας, ο κ.Συρίγος δεν είναι αισιόδοξος, και εκτίμησε ότι το μέτωπο στο Αιγαίο είναι δευτερεύων για την Τουρκία, αφού η Άγκυρα φέρεται να είναι βέβαιη ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να προβεί σε κινήσεις που θα προκαλέσουν την δυναμική της αντίδραση. Όπως π.χ. γεωτρήσεις σε περιοχές που οι τούρκοι αμφισβητούν. Αλλά θα εξακολουθήσουν να παρενοχλούν στο Αιγαίο κάνοντας αισθητή την παρουσία τους. «Κανείς δεν κουνιέται στο Αιγαίο» είπε χαρακτηριστικά ο κ.Συτρίγος εννοώντας ότι από ελληνικής πλευράς δεν υπάρχει καμία κίνηση προς την κατεύθυνση της αξιοποίησης του υποθαλάσσιου πλούτου…
Πρωτοβουλία από Ευρώπη
Πέρα από το θέμα των δυο στρατιωτικών ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ταγίπ Ερντογάν κατά την πρόσφατη συνομιλία τους, συμφώνησαν ότι η νίκη και η εδραίωση του Ερντογάν μπορεί να αποτελέσει την αλλαγή σελίδας στις διμερείς σχέσεις, από τη στιγμή που το επιθυμούν και οι δυο χώρες. Μέχρι τώρα ο Ερντογάν έπρεπε να δείχνει το σκληρό του πρόσωπο απέναντι στην Ελλάδα, για εσωτερική κατανάλωση. Από τη στιγμή όμως που κατέστη πανίσχυρος και αδιαμφισβήτητος, τα περιθώρια ευελιξίας του έχουν αυξηθεί. Σύμφωνα τουλάχιστον με τις εκτιμήσεις έμπειρων βετεράνων διπλωματών…
Η αλήθεια είναι ότι ο Ερντογάν θα «πουλήσει» πολύ ακριβά τους δυο έλληνες στρατιωτικούς, όπως λένε οι ίδιοι διπλωμάτες.
Οι οποίοι σε συνομιλία τους με τη ΒτΚ εκτίμησαν ότι «τα ανταλλάγματα που θα ζητήσει ο Ερντογάν δεν είναι απαραίτητο να είναι οι στρατιωτικοί οπωσδήποτε, αλλά μπορεί να ικανοποιηθεί με μια απτή δέσμευση από την Ευρωπαϊκή Ένωση». Σύμφωνα με τις πληροφορίες της ΒτΚ, ο Ζαν Κλωντ Γιουνγκέρ προτίθεται να αναλάβει πρωτοβουλία για την απελευθέρωση των δυο στρατιωτικών, και μέσα στα «ανταλλάγματα» θα είναι και η επανέναρξη των συνομιλιών μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας μόλις λήξει το καθεστώς έκτακτης ανάγκης στη γείτονα χώρα.
Παράλληλα ο κ.Τσίπρας σύμφωνα με εξακριβωμένες πληροφορίες, ζήτησε κατά την πρόσφατη συνάντησή του με την βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέσα Μέϊ την παρέμβαση της Βρετανίας προκειμένου να απελευθερωθούν οι δυο έλληνες στρατιωτικοί. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο έλληνας πρωθυπουργός βρήκε «γόνιμο έδαφος» αλλά τα επόμενα βήματα δεν έχουν αποσαφηνιστεί ακόμη.
Την Πέμπτη ο Αλέξης Τσίπρας είχε συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γιενς Στόλτενμπεργκ στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, και του έθεσε τόσο το θέμα της πρόσκλησης των Σκοπίων λέγοντας ότι πρέπει να ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες που προβλέπονται, προκειμένου να γίνει η πρόσκληση του ΝΑΤΟ στα Σκόπια,. Κάτι που αναμενόταν να γίνει χθες Παρασκευή. Επίσης ο κ.Τσίπρας έθεσε μετ’΄επιτάσεως και το ζήτημα των δυο ελλήνων στρατιωτικών «που κρατούνται πάνω από 100 μέρες χωρίς να τους έχουν αποδοθεί κατηγορίες» ζητώντας από τον κ. Στολτενμπεργκ να αναλάβει το ΝΑΤΟ πιο ενεργητικό ρόλο στο θέμα αυτό καθώς πρόκειται για δύο χώρες μέλη του ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ είπε στον κ. Τσίπρα πως θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια. Όπως έλεγαν μέλη της κυβερνητικής αποστολής στη ΒτΚ «τουλάχιστον δεν είπε τώρα «βρείτε τα μεταξύ σας είναι δικό σας θέμα» όπως είπε την προηγούμενη φορά». Πάντως η ελληνική αποστολή δεν έγινε πιο αισιόδοξη μετά την συνάντηση με τον Στόλτεμπεργκ όπως έλεγαν πηγές από τις Βρυξέλλες.
Αλλά και η Άγκυρα δεν βρίσκεται στην καλύτερή της στιγμή, ειδικά μετά την ανακοίνωση των Ηνωμένων Πολιτειών για την επιβολή κυρώσεων στην Άγκυρα, όταν αποκτήσει τους ρωσικούς πυραύλους, και την ταξιδιωτική οδηγία. Ο Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να συνομίλησε με τον Ερντογάν μετά τις εκλογές στην Τουρκία, αλλά δεν βγήκε τίποτε από αυτή την συνομιλία. Ούτε θετικό ούτε αρνητικό, γεγονός που δείχνει ότι πιθανότατα βρισκόμαστε στο μέσο διεργασιών που ξεπερνούν κατά πολύ την ευρωπαϊκή διπλωματία.

 

Πηγή: http://www.vradini.gr