Πολύ ενδιαφέρουσα η συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ντόιτσε Βέλε. Και γι’ αυτά που λέει και για αυτά που προκύπτουν κάτω από τις γραμμές.

– «Εμείς έχουμε πει εξ αρχής ότι οι στόχοι για τα πλεονάσματα, τους οποίους διαπραγματεύτηκε ο κ. Τσίπρας, είναι υπερβολικά υψηλοί. Αναγνωρίζουμε ότι είναι στόχοι οι οποίοι είναι συμφωνημένοι και οι οποίοι δεν μπορούν να αλλάξουν μονομερώς. Από την άλλη πιστεύω ότι σε δεύτερο χρόνο, τονίζω, και όχι σε πρώτο, αφού η νέα ελληνική κυβέρνηση έχει αποδείξει την αξιοπιστία της, τη σοβαρότητά της, την προσήλωσή της σε πραγματικές μεταρρυθμίσεις οι στόχοι αυτοί ενδεχομένως να μπορούν να επαναξιολογηθούν – αλλά το τονίζω όχι σε πρώτο χρόνο».

● Κύριε πρόεδρε, αν τα πλεονάσματα είναι υπερβολικά υψηλά (που είναι), κι αν η συμφωνία, όπως έχετε δηλώσει, υποθηκεύει το μέλλον της χώρας, τότε για το καλό της πατρίδας επιτρέπονται τα πάντα, ακόμη και μονομερείς ενέργειες. Εσείς όμως ούτε που το συζητάτε και δύο φορές λέτε -προφανώς για να μη σας παρεξηγήσουν οι δανειστές- ότι θα προσπαθήσετε να επαναδιαπραγματευτείτε σε δεύτερο χρόνο. Μα δεν θα υπάρξει για τη χώρα δεύτερος χρόνος, αν έχετε δίκιο στην εκτίμησή σας ότι η συμφωνία ναρκοθετεί την πορεία της οικονομίας!

– «Οταν μιλάμε για μεταρρυθμίσεις, εννοούμε κάποια πολύ συγκεκριμένα πράγματα για το πώς θα κάνουμε την Ελλάδα ελκυστικό επενδυτικό προορισμό, το πώς θα απλοποιήσουμε το αδειοδοτικό περιβάλλον, το πώς η δημόσια διοίκηση θα σταματήσει να είναι τροχοπέδη για τους επιχειρηματίες και τους πολίτες, για το πώς το εκπαιδευτικό μας σύστημα θα συνδεθεί με την αγορά εργασίας και θα παρέχει στους νέους τις κατάλληλες εκείνες δεξιότητες για να ανταποκριθούν σε μια αγορά εργασίας, η οποία αλλάζει με ταχύτατους ρυθμούς, για το πώς θα μειώσουμε τη φορολογία και θα χρησιμοποιήσουμε ταυτόχρονα τη φορολογία ως εργαλείο για να προσελκύσουμε επενδύσεις».

● Αν έχει κανείς καταλάβει ποια «συγκεκριμένα πράγματα» θα εφαρμόσει η Ν.Δ κερδίζει βραβείο. Γιατί τέτοιες στομφώδεις γενικότητες σαν κι αυτές που παραθέτει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μπορούν να εκπονήσουν σε χρόνο- ρεκόρ ακόμη και εξωραϊστικοί σύλλογοι. Αυτοί όμως δεν θα κληθούν να κυβερνήσουν.

– «Η Ν.Δ. είναι η μόνη πολιτική δύναμη σήμερα η οποία έχει ένα συγκροτημένο σχέδιο για την Ελλάδα της επόμενης μέρας».

● Επόμενη μέρα από τι, κ. πρόεδρε; Στη Ν.Δ. λέτε ότι έχουμε τέταρτο μνημόνιο. Αν έτσι είναι, τότε δεν υπάρχει επόμενη μέρα (με την έννοια που δίνουμε στη φράση). Αυτό που θα υπάρξει θα είναι πολλές θλιβερές επόμενες μέρες σαν κι αυτές που ζούμε τα τελευταία οκτώ χρόνια.

– «Αν επικυρωθεί η συμφωνία με την ΠΓΔΜ από την ελληνική Βουλή θα είναι πολύ δύσκολο να ακυρωθεί».

● Γιατί, κύριε πρόεδρε, είστε τόσο ψοφοδεής; Αν η συμφωνία είναι κακή, κατάπτυστη, ίσως και προδοτική (αυτό υποστηρίζουν στελέχη του κόμματός σας) είστε υποχρεωμένος να την καταργήσετε χωρίς δεύτερη σκέψη. Αν δεν το κάνετε κινδυνεύετε να κατηγορηθείτε από τον αντιπρόεδρο του κόμματος, τον πρώην πρωθυπουργό και πολλούς οπαδούς σας ως συνεργός στο έγκλημα της εσχάτης προδοσίας. Θα το αντέξετε τόσο βάρος;

Τελικώς έχει δίκιο ο συνάδελφος Γ. Πρετεντέρης να αναρωτιέται: «Αν ένας νέος πρωθυπουργός δεν προσπαθεί να διορθώσει τα πράγματα με τα οποία διαφωνεί πριν γίνει πρωθυπουργός, τότε γιατί η χώρα χρειάζεται νέο πρωθυπουργό;» («Τα Νέα» 29-6-2018). Παρατήρηση καυστική, καίρια, κυρίως όμως αναπάντεχη, γιατί προέρχεται από έναν άνθρωπο που σας πιστεύει, κ. πρόεδρε.

Ανάγωγα

«Δίνουν και τη Βόρεια Ηπειρο» διαβάζω σε πρωτοσέλιδο κυριακάτικης εφημερίδας. Μα καλά, δική μας είναι η Βόρεια Ηπειρος;

Με ρέγουλα όμως, βρε παιδιά, τις προδοσίες. Σε λίγο θα μας πείτε ότι ο Τσίπρας άνοιξε την κερκόπορτα το 1453 και ο Κοτζιάς φταίει για την καταστροφή της Σμύρνης το 1922.

Πηγή: https://www.efsyn.gr