Οι κινήσεις που βάζουν την Άγκυρα στον χάρτη της αγοράς
Η στρατιωτική βιομηχανία της Τουρκίας βρίσκεται στο προσκήνιο, καθώς η χώρα εμφανίζει εξαγωγές τον τελευταίο χρόνο ύψους 161 δισ. δολαρίων και ειδικά δυναμική παρουσία στην στρατιωτική βιομηχανία, με εξαγωγές τον τελευταίο χρόνο ύψους 1,8 δισ. δολαρίων.
Aύξηση 14% παρουσίασαν οι εξαγωγές της τουρκικής αεροπορικής και αμυντικής βιομηχανίας, φθάνοντας τα 900 εκατ. δολάρια το πρώτο εξάμηνο του 2018, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει το Anadolu τους τελευταίους 12 μήνες οι εξαγωγές της τουρκικής αεροπορικής και αμυντικής βιομηχανίας ανήλθαν σε 1,85 δισ. δολάρια, δίνοντας το στίγμα της made in Τurkey «άμυνας» που όπως υποστηρίζει ο Ταγίπ Ερντογάν καλύπτει το 65% των αμυντικών αναγκών της χώρας.
Οι κρατικές και οι ιδιωτικές βιομηχανίες άμυνας της χώρας επεξεργάζονται πάνω από 600 πρότζεκτ που θα κοστίσουν περίπου 40 δισ. δολάρια, ενώ στη γραμμή παραγωγής βρίσκονται τανκς, drones, ρουκέτες, φρεγάτες μέχρι και ελικόπτερα.
Μόλις χθες έγινε γνωστό ότι η Τουρκία θα πωλήσει τέσσερις κορβέτες στο Πολεμικό Ναυτικό του Πακιστάν σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας της χώρας, Νουρεντίν Τσανικλί.
Σύμφωνα με τον Τσανικλί «η Τουρκία κέρδισε τον διεθνή διαγωνισμό που είχε προκηρύξει το Πακιστάν για την προμήθεια τεσσάρων κορβέτων».
Παράλληλα, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας χαρακτήρισε τη συμφωνία αυτή ως «την μεγαλύτερη μεμονωμένη αμυντική εξαγωγή της Τουρκίας», χωρίς να δώσει πληροφορίες για τις οικονομικές λεπτομέρειες της συμφωνίας.
Σημειώνεται πως το 2017 η Τουρκία είχε υπογράψει μνημόνιο συμφωνίας (ΜoU) με το Πακιστάν για το σχέδιο MİLGEM και τη κορβέτα κλάσσης ADA.
Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, αποκάλυψε ακόμη, ότι οι δύο πλευρές αποφάσισαν την κατασκευή δυο πλοίων στο ναυπηγείο της Κωνσταντινούπολης και των υπόλοιπων δύο στο Καράτσι του Πακιστάν.
Οι κορβέτες «Ada-class», μήκους 99,5 μέτρων, έχουν σχεδιαστεί για να εκτελούν διάφορες αποστολές, όπως επιφανειακός και ανθυποβρυχιακός πόλεμος, αεροπορική άμυνα, επιτήρηση και αναγνώριση, ενώ είναι τύπου «στελθ».
Το πρώτο πλοίο που ναυπηγήθηκε ήταν το TCG Heybeliada (F-511), το οποίο εντάχθηκε στο τουρκικό πολεμικό ναυτικό το 2011.
Ταυτόχρονα η Τουκία κάνει άνοιγμα προς της Φιλιππίνες και περιμένει.
Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας των Φιλιππίνων (DND) επιβεβαίωσε ότι προετοιμάζεται να κάνει επανεκκίνηση ενός προγράμματος για την προμήθεια ελικόπτερων.
Σχεδιάζει να ξαναρχίσει σύντομα τις προμήθειες και αυτή τη στιγμή εξετάζει ελικόπτερα από διάφορες χώρες.
Οι διαπραγματεύσεις περιλαμβάνουν την Τουρκία με το T129 ATAK, το Mil Mi-35 της Ρωσίας και το CAIC Z-10 της Κίνας. Η προμήθεια περιλαμβάνει την απόκτηση μεταξύ 12 και 16 ελικοπτέρων.