Την πρώτη του συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ. Ο Ζόραν Ζάεφ μιλάει αποκλειστικά στην ΕΡΤ και προβαίνει σε αποκαλύψεις αναφορικά με τις εξελίξεις για τη συμφωνία των Πρεσπών και το χρονοδιάγραμμα που θα ακολουθηθεί.

Ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Φάνης Παπαθανασίου, ο οποίος πήρε τη συνέντευξη από τον ηγέτη της ΠΓΔΜ, μίλησε στην εκπομπή «Απευθείας» και έδωσε τα πρώτα στοιχεία.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαθανασίου ο Ζόραν Ζάεφ αποκάλυψε τις πιθανές ημερομηνίες του δημοψηφίσματος στη γειτονική χώρα, δύο τον Σεπτέμβριο και μία τον Οκτώβριο, ενώ προανήγγειλε ότι η κύρωση της συμφωνίας στη Βουλή της ΠΓΔΜ θα τεθεί σε ψηφοφορία τον Ιανουάριο του 2019.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η αντίστοιχη ψηφοφορία στην ελληνική Βουλή θα πραγματοποιηθεί προς τον Φεβρουάριο ή την άνοιξη του 2019.

Η συνέντευξη του Ζόραν Ζάεφ στον Φάνη Παπαθανασίου θα μεταδοθεί σήμερα στις 22.00, μετά το κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ.

Επιστρέφει στο κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ η συμφωνία

Εν τω μεταξύ η Βουλή της γειτονικής χώρας αναμένεται να ψηφίσει εκ νέου για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, έπειτα από την άρνηση του προέδρου Γκεόργκε Ιβάνοφ να υπογράψει τη συμφωνία με την Ελλάδα.

Το κοινοβούλιο στα Σκόπια επικύρωσε τη συμφωνία στις 20 Ιουνίου με 69 ψήφους υπέρ και καμία κατά, καθώς οι βουλευτές του αντιπολίτευσης του εθνικιστικού VMRO-DPMNE, δεν συμμετείχαν στην ψηφοφορία.  Προκειμένου να ψηφιστεί ο νόμος για τη συμφωνία των Πρεσπών, απαιτείται πλειοψηφία 61 βουλευτών που θα ψηφίσουν υπέρ. Στην περίπτωση που και με τη νέα ψηφοφορία εγκριθεί η συμφωνία, αυτή αποστέλλεται και πάλι στον Πρόεδρο Ιβάνοφ, ο οποίος σύμφωνα με το Σύνταγμα είναι υποχρεωμένος να την υπογράψει.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες μέσων ενημέρωσης στα Σκόπια, ο Ιβάνοφ δεν θα υπογράψει το διάταγμα για την επικύρωση της συμφωνίας και θα εφαρμόσει το λεγόμενο «βέτο της τσέπης», όπως συνέβη με τον νόμο σχετικά με την διεύρυνση της χρήσης της αλβανικής γλώσσας στη χώρα.

 

Πηγή: https://www.efsyn.gr