https://www.euractiv.com/section/energy/news/germany-pours-cold-water-on-eus-clean-energy-ambitions/
Οι λεγόμενοι «στόχοι» για ΑΠΕ ήδη κοστίζουν στους Γερμανούς (που μάς εξάγουν ΑΠΕ) €25 δις τον χρόνο και οι αυξήσεις στους «στόχους» εκτός από πανάκριβες (και για αυτούς που τις εξάγουν) είναι και ανέφικτες. Για παράδειγμα, δεν υπάρχει αρκετό ρεύμα για τα διαφημιζόμενα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.
Αυτά λένε οι Γερμανοί που δέχονται κριτική (από ποιους άραγε;) που δεν προωθούν περισσότερη «ενεργειακή μετάβαση σε ΑΠΕ» που οι ίδιοι ξεκίνησαν.
Και, βεβαίως-βεβαίως, όλα για τους στόχους του λεγόμενου Συμφώνου των Παρισίων που δήθεν θα κρατήσει την αύξηση της θερμοκρασίας «σημαντικά κάτω από 2 βαθμούς Κελσίου». Αυτή η τελευταία δήλωση αναιρεί κάθε σοβαρότητα από την κουβέντα, ή μάλλον δείχνει το «κάτι άλλο» που τελικά κρύβεται πίσω από την φιλολογία.
Το «κάτι άλλο» διαφαίνεται από τις θέσεις των διαφόρων «Ευρωπαίων».
Αν το έχετε παρατηρήσει, εδώ και λίγο καιρό οι Γάλλοι εμφανίζονται σαν οι υπέρμαχοι της «Σωτηρίας του Κλίματος». Και φαίνεται να έχουν μαζί τους το …Λουξεμβούργο, την Ολλανδία, την Δανία, την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Ιταλία. Τον Σταθάκη δεν τον αναφέρει το άρθρο, αλλά ξέρουμε τις απόψεις του. Υπέρ είναι και η …WWF, οι Φίλοι της Γης και τα λοιπά παπαγαλάκια.
Κατά περισσότερων ΑΠΕ φαίνονται να είναι οι χώρες του Βίσεγκραντ (γνωστές και σαν Νέα Ευρώπη σύμφωνα με τον …Μπους) δηλαδή Τσεχία, Σλοβακία, Ουγγαρία και Πολωνία. Αυτοί, λέω εγώ, είναι στο …απυρόβλητο, λόγω θέσης.
Για μένα δεν υπάρχει πια αμφιβολία τι παίζεται. «Περισσότερες ΑΠΕ» σημαίνει λιγότερη ενέργεια. Λιγότερη οικονομική δραστηριότητα. Λιγότερη …ευμάρεια. Και η Γερμανία δεν το …θέλει.
Γιατί δεν μάς το λένε με περισσότερη …ευθύτητα; Μάς το λένε, μάς το λένε… Απλά επιμένουν να το λένε με ..νεολογισμούς.